ziektes op reis voorkomen

10 meest voorkomende reisziekten

Ziek worden op vakantie is voor velen een horrorscenario. Niet alleen heb je geld opzij gezet en weken vrij genomen om een prachtige reis te maken, je hebt je er ook enorm op verheugd! Wat zijn de meest voorkomende reisziekten en wat kan je er tegen doen?

Ziek op reis

Wist je dat malaria (vooral in Afrikaanse landen) zorgt voor 550.000 doden? Maar ook voor Europese vakantiegangers naar voornamelijk zuidelijke landen blijft malaria een gevaar. Gelukkig zijn de meeste reisziekten niet ernstig, maar is het aan te raden om altijd goed geïnformeerd en voorbereid op reis te gaan. Wist je dat vaccinatie gewoon op afspraak in de avonduren aan huis mogelijk is?

De top 10 meest voorkomende reisziekten zijn:

Reizigersdiarree

Luchtweginfectie

Blaasontsteking

Buiktyfus

Hepatitis A

Hepatitis B

Cholera

Malaria

Knokkelkoorts

Chikungunya

Wat doe je tegen malaria:

Europeanen bereiden zich vaak niet goed voor op een vakantie naar gebieden waar de infectieziekte kan toeslaan terwijl deze makkelijk voorkomen kan worden. In Nederland worden jaarlijks nog steeds malariagevallen geregistreerd met een langdurig ziektebeeld tot gevolg.

De belangrijkste tip is om te voorkomen dat je als mens aantrekkelijk bent voor de malaria dragende mug. De meeste mensen denken meteen aan malaria-voorkomende tabletten (profylaxe) maar 90% van de winst is te behalen door de mug weg te houden.

Daarom zijn onderstaande adviezen essentieel:

  • Handbagage: neem muggen werende middelen in je handbagage mee, want bij aankomst zijn de muggen al actief, vooral in de avonduren. Het middel moet ten minste 40 % DEET bevatten, pas dan is het effectief. Middelen met DEET zijn in Nederlandse drogisterijen en apotheken te koop.
  • Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen.
  • Breng regelmatig muggen werende middelen aan, gebruik deze volgens voorschrift.
  • Blijf niet te lang buiten ’s nachts.
  • Slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe. Deze moet de vloer raken of onder het matras worden weggestopt zodat hij goed afsluit.
  • Laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer.
  • Daarnaast is het goed om je voor de reis goed te laten adviseren door een travelclinic, GGD, een huisarts (die gecertificeerd is om reizigers advies te mogen geven) of een reisarts van een reisverzekeraar. Zij geven advies ten aanzien van de risico’s in het vakantieland. Om te bepalen of malariatabletten nodig zijn, is het van belang om de arts te laten weten: naar welk land je reist, of het landelijk of stedelijk gebied is, in welk jaargetijde je reist en hoelang je daar verblijft.

Lokale arts

Malaria wordt veroorzaakt door de malariaparasiet, een microscopisch klein beestje dat na een steek van de malariamug in het bloed komt. De parasiet nestelt zich in de lever en in de rode bloedcellen. Malaria komt vooral voor in landen onder de Kreeftskeerkring. De ziekte uit zich meestal door koorts en een belabberd gevoel. Dit kan zich in golven voordoen, maar heeft meestal wel een opvallend acuut begin. Als dit zich voordoet, kan men het beste een lokale arts consulteren. Juist artsen in deze gebieden herkennen de symptomen beter dan wie dan ook. Daarnaast kunnen ze snel, met een bloedtest, de diagnose stellen. Vervolgens zal de arts van de alarmcentrale direct contact met de lokale arts opnemen om vast te stellen of de behandeling juist is en te beoordelen wanneer iemand fit genoeg is om naar huis te reizen. Terug in Nederland neemt de huisarts de behandeling verder over.

Bron: Elkedagvakantie

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!