vakantiebestemming ruiken

10 tips voor het maken van een wereldreis

Droom jij er ook geregeld van om een heuse wereldreis te maken?! Of ’t nu letterlijk een jaar een reis om de wereld is of ‘maar’ een paar maanden intensief rondreizen; als je langer weg gaat, vergt dat wel wat voorbereiding. Daarom 10 tips voor een goede planning.

1. Maak een grove planning
Als je een langere reis plant, wil je waarschijnlijk het liefste zo min mogelijk vastleggen of regelen. Go with the flow. Je ziet wel. Je ontkomt er alleen niet aan een beetje na te denken over de bestemmingen en de tijd die je er ongeveer wilt blijven. Zeker als je richting Azië, Afrika of het Midden-Oosten gaat, waar je veelal visa nodig hebt om een land binnen te komen. Nu kun je vaak ook wel een visum on arrival krijgen, maar dan moet je wel ongeveer weten hoelang je ergens wilt blijven. Je hoeft dus echt geen compleet uitgewerkt plan te hebben, maar het is wel handig om een beetje te weten hoe of wat.

2. Budgetteer ruim
Klinkt misschien logisch, maar er zijn genoeg reizigers die van een minimaal bedrag uit gaan, hun backpack opslingeren en gáán. Toch jammer, want geheid dat je op reis van alles tegen komt dat je niet gebudgetteerd hebt in dat strakke kostenplaatje. En als je één ding toch wilt vermijden op zo’n reis, is het wel dat je iets moet laten schieten omdat het te duur is. Ik zou zelf nog eerder een half jaar langer door sparen dan eerder gaan en budgettair geen lucht hebben.

3. Deel je wachtwoorden 
Ja, niet met de wereld natuurlijk maar met bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend. Op die manier kan er altijd iemand die je vertrouwt bij bijvoorbeeld je rekening. Je weet maar nooit. Het is ook handig om jezelf kopieën van belangrijke papieren te mailen, zodat je daar altijd bij kunt. Kopie van je paspoort, rijbewijs, verzekering pasje; dat soort dingen.

4. Check je verzekering
Als je langer dan 60 dagen buiten Nederland bent, moet je een zogeheten ‘lang op reis verzekering’ af sluiten. Inmiddels heb je daar verschillende aanbieders in, dus het loont wel om alles even goed op een rijtje te zetten. Kijk ook goed na wat er gebeurt als je langer dan een jaar weg bent of een beroep op je verzekering moet doen ten gevolge van een extreme sport. Daar zitten we andere voorwaarden en regeltjes aan.

5. Eigen huis
Het lijkt haaks op elkaar te staan: een eigen huis hebben en toch een wereldreis willen maken, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt er voor kiezen je huis bijvoorbeeld tijdelijk onder te verhuren. Pas wel goed op met schimmige contracten; beter is het om wat bemiddelingskosten te betalen en de verhuur via een officiële verhuurder te laten lopen. Check wel goed wat het onderverhuren voor jouw persoonlijke situatie betekent; zo kun je in veel gevallen geen aanspraak meer maken op de hypotheekrenteaftrek. Toch goed om te weten.

6. Vaccinaties en malariapillen
Een wereldreis betekent toch wel vaak flink wat vaccinaties en in veel gebieden ook malaria. Om de kosten nog een beetje binnen de perken te houden, kun je het jaar vóór je vertrekt al vast een aanvullende verzekering afsluiten. Bepaalde vaccinaties zijn jaren geldig, dus die kun je dan mooi declareren. Malariapillen kunnen duur uit vallen…De meest betaalbare opties zijn Lariam en Doxycycline. Dit tweede middel is eigenlijk een antibioticum, maar wordt ook gebruikt voor malariapreventie. Check wel goed bij de GGD of het geschikt is in de gebieden waar je heen reist, want er zijn bepaalde malariagebieden waar de malariamug resistent is voor Doxycycline.

7. Koop goed in
Qua handige en praktische spullen bedoel ik. Denk aan een zaklampje, dunne handdoekjes, mesje, gevulde (!) EHBO kit, dompelaar, geïmpregneerd muggennet, poncho’s en voor de ladies onder ons: tampons, wattenschijfjes en andere verzorgingspullen. Het is gewoon in sommige landen echt niet te krijgen.

8. Check je paspoort
Voor veel verre bestemmingen moet je paspoort nog minimaal 1 jaar geldig zijn. Als je langer weg gaat is het dus wel goed om de verloop datum even te checken. Is dat net binnen het jaar dat je weg gaat, zou ik het risico niet lopen en meteen een nieuwe aanvragen. En betaal dan een paar centen meer voor een zakenpaspoort. Dan krijg je meer pagina’s in je paspoort voor alle stempels die je gaat verzamelen .

9. Klimaat
Ook een goede om van tevoren goed te bekijken. Als je langer weg gaat, heb je heus niet overal stralend mooi weer, maar dat wil je natuurlijk wel het liefste zo veel mogelijk! In bepaalde landen zijn er bijvoorbeeld maar 3 droge maanden en in andere landen is het het hele jaar vrij stabiel qua temperatuur. Goed om globaal van tevoren de route uit te stippelen en uit te rekenen wanneer je waar precies bent. Op die manier kun je toch een beetje rekening houden met het klimaat.

10. Sla beperkt reisgidsen in
Als je een jaar weg gaat, doe je misschien wel 20 landen aan of zelfs meer. Om nou 20 Lonely Planets in je backpack te proppen schiet natuurlijk ook niet op. Het ligt een beetje aan de bestemmingen die je kiest, maar meestal kun je op reis ook wel een Lonely Planets komen. Zeker in grotere steden. Ik zou dus maar een paar Lonely Planets van tevoren inslaan en meenemen. De rest komt later wel.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!