Kerstmarkten

12 knusse kerstmarkten in de Duitse grensstreek

In Duitsland zijn de voorbereidingen voor de kerst in volle gang. Overal worden dorpspleinen en oude stadscentra feestelijk versierd. Glinsterende lichtjes, stemmige muziek, houten kraampjes en veel dennengroen zorgen ervoor dat de donkere dagen voor kerst de sfeervolste dagen van het jaar worden. Vlak over de grens vind je verschillende kerstmarkten – klein of wat groter, overweldigend of heerlijk knus. Winterse sprookjes zijn het, die soms een weekend, soms een paar weken duren.

1) Hartje Osnabrück

Een van de allermooiste kerstmarkten in de grensstreek. Eigenlijk een paar kleinere markten, met elkaar verbonden door feeëriek verlichte klinkerstraatjes. Heel beroemd is de reusachtige ‘Spieluhr’ op het Domplein, een muziekdoos met levensgrote figuren uit de kerststal, die langzaam ronddansen op de melodie van kerstliedjes. Voor het monumentale Raadhuis mogen kinderen een rondje in de antieke draaimolen, al honderd jaar middelpunt van alle vreugde.

Datum 25 november t/m 22 december 2015. Elke zaterdag tijdens de advent zijn de winkels tot 20 uur geopend; op 5 december zelfs tot 22 uur.

2) Münster

In december is Münster eigenlijk op zijn mooist, dankzij gloedvol verlichte oude gevels, kerken en paleizen. Neem de tijd, want in Münster word je verwend met vijf afzonderlijke kerstmarkten. Romantisch: de grootste en oudste ‘Am Rathaus’ op het binnenhof van het stadhuis. Sprookje voor het hele gezin: de Aegidii-Weihnachtsmarkt met zijn zes meter hoge pyramide van hout. Stemmig: de markt rond de Lambertikerk, ook wel ‘Lichtjesmarkt’ genoemd, met besneeuwde dennen en historische bogengalerijen als decor. Ouderwets knus: het kerstdorp ‘Giebelhüüskesmarkt’ waar je flaneert tussen oude ambachtskunst en verleidelijke delicatessen om van te watertanden.

23 november t/m 23 december 2015. Op 13 december is het van 13 – 18 uur koopzondag.

3) Bad Bentheim

Kerstsfeer proeven op een unieke locatie, aan de voet van de beroemde burcht.Op de kerstmarkt kan alles, behalve kitsch en pure commercie. Wel aanwezig: zelf gemaakte taarten of hartige hapjes, geurige wafels en Glühwein, kunstig beschilderd aardewerk, de feestelijke klank van trompetten of jubelende koormuziek. Kinderogen gaan glanzen van een ritje met de nostalgische stoomcarrousel en bij de ‘levende kerststal’.

Het weekend van 4 t/m 6 december 2015.

4) Nordhorn, misschien wel de lekkerste!

Van 5 t/m 13 december rond boerderij ‘Vechtehof’ op het terrein van Tierpark Nordhorn, voor even een culinair paradijsje in kerststemming. Lekkere likeur, honing uit eigen achtertuin, braadworst van het befaamde Bunte Bentheimer Schwein, een stalletje met kaarsen en warme wintersokken, kruidige Glühwein in café Malle Jan. Op werkdagen vanaf 16 uur, in het weekend vanaf 11 uur. Ook in het gezellige centrum van Nordhorn is de kerstmarkt van 25 november t/m 30 december een bezoek waard.

5) Het Emsland

Waarom zou je de jaarlijkse kerstmarkt veranderen als het zo mooi is? Ook het stadje Lingen kiest voor traditioneel: knusse houten kraampjes, die fraai versierd zijn. Iedere dag van 23 november t/m 23 december vanaf 17 uur opgeluisterd met live muziek. Bijzonder is de grootste ijsbaan van de regio, nog tot 3 januari open.

6) Meppen

In het oude centrum van Meppen staat van 23 november t/m 22 december de knusse ‘Budenstad’ vol uitnodigende kraampjes en stalletjes. Op de overdekte ijsbaan kun je schaatsen of gewoon naar één van de kerstconcerten luisteren! Mis het niet: 5 en 6 december baadt het barokke Schloss Clemenswerth (in Sögel) in een zee van lichtjes. Een mooie gelegenheid om het prachtige jachtslot te zien.

knusse kerstmarkten duitsland

7) Münsterland

In het pittoreske Tecklenburg heet de decembermarkt (4 t/m 6 december) Nikolausmarkt. Hier gaan ze voor smaakvol, charmant en passend bij de historische Altstadt. En een beetje Hollands bijna, dankzij Nikolaus, de Westfaalse variant op de Sint.

8) Bocholt

Bocholt pakt van 27 november t/m 22 december heel groots uit. Eindeloos rondkijken op de dagelijkse kerstmarkten op pleinen en in hoofdstraten. Tips: koopzondag 13 december; op 5 december is Nikolaus in Bocholt.

9) Osnabrücker Land

In kuuroord Bad Rothenfelde wordt de geur van heilzaam mineraalzout uit het oude Gradierwerk een weekend lang verdreven door vleugjes kaneel, geroosterde kastanjes, zoete wafels, rum punch en knapperige bratwurst. Dit jaar is het bij het invallen van de duisternis extra feeëriek: de gradeerwerken worden als enorme projectieschermen gebruikt voor lichtkunst in het kader van de Lichtsicht-Biennale. Open van 4 t/m 6 december.

10) Melle

Een klassieker: de Weihnachtsmarkt van Melle, van 28 november t/m 13 december. Stijlvol en kleurrijk, met een rijk aanbod aan originele kerstcadeautjes en andere verwennerij. Een deel van de markt heeft een sociaal tintje: stands van Unicef en de fair trade producten van Eine-Welt-Laden.

11) Quakenbrück

In de adellijke Hanzestad Quakenbrück wordt in het weekend van 5 en 6 december op het historische marktplein de kerstmarkt opgebouwd. Dit weekend is het ook mogelijk om gratis het Stadtmuseum te bezoeken en kennis te maken met een keur aan kunstnijverheid.

12) Kasteel Bad Iburg

Voor wie niet kan wachten: al in het eerste adventsweekend (28-29 november) zijn de kasteeltuinen van het schilderachtige Kasteel Bad Iburg, inclusief alle hoeken en nissen van de binnenplaats, helemaal in kerstsfeer.

Kijk voor meer kerstmarkten in de grensstreek op www.kerstmarktenoverdegrens.nl

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!