Wat zijn de onveiligste landen om op vakantie te gaan? Het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft 136 landen met elkaar vergeleken. Jemen wordt gezien als het onveiligste vakantieland. Hieronder de dertien landen die volgens het WEF het best vermeden kunnen worden vanwege de mogelijkheid van onder meer geweld en terrorisme.
- Jemen
De anarchie in Jemen leidt ertoe dat niet de regering, maar gewapende rebellengroepen – waaronder al-Qaeda – in sommige gebieden de dienst uitmaken. Door landmijnen en luchtaanvallen ontbreekt het een deel van de bevolking in het land aan water, voedsel en medische noodsteun. Het land werd vorig jaar zo onveilig dat zelfs hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen het land verliet.er geweld en terrorisme.
- Colombia
Colombia is niet meer zo gevaarlijk als het ooit was. Inmiddels worden belangrijke toeristische plaatsen beveiligd. Nog altijd moeten buitenlanders in dit land echter waakzaam zijn voor gewapende groeperingen. Zij zijn verantwoordelijk voor een groot aantal ontvoeringen, handel in drugs en gewapende overvallen.
- El Salvador
Behalve hoge moordcijfers is het kleine El Salvador berucht om zijn bendes, de ‘maras’. Afpersing, wapen- en drugshandel zijn hun belangrijkste bezigheden.
- Pakistan
Al decennia lang wordt dit land beheerst door etnische conflicten tussen verschillende religieuze groeperingen. Ook is de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt en wordt buitenlanders de toegang tot sommige plaatsen in het land ontzegd.
- Nigeria
In dit Afrikaanse land eisen Boko Haram en IS de verantwoordelijkheid op voor geweldsdelicten bij scholen, kerken, restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden.
- Venezuela
In dit land heerst een nijpend tekort aan basale artikelen, zoals water, medicijnen en elektriciteit. Hierdoor neemt de onrust en criminaliteit toe. Gewapende overvallen, moord, ontvoering en carjacking zijn de meest voorkomende geweldsdelicten.
- Egypte
IS en andere islamitische groeperingen vormen een bedreiging voor de relatieve rust in het land. Veel toeristische trekpleisters worden door gewapende troepen bewaakt.
- Kenia
Hoewel veel van de terreuraanslagen zich buiten de hoofdstad Nairobi voltrekken, hangt de dreiging van terreur nog altijd in de lucht. Explosies op straat, maar ook schietpartijen zijn de meest voorkomende. In 2013 werd een bloedige aanslag gepleegd op winkelcentrum Westgate. Daarbij kwamen ruim 60 mensen, onder wie tien buitenlanders, om het leven.
- Honduras
Op weinig plekken op de wereld ligt het aantal moorden zo hoog als in Honduras. Daarnaast komt drugshandel voor en ontbreekt het aan een sterke politiemacht om hier tegen op te treden.
- Oekraïne
In het oosten en zuidoosten van Oekraïne komen incidentele gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger voor. In de regio’s rond Donetsk, Loegansk en de Krim komen daarbij ook burgers onder vuur te liggen.
- Filipijnen
In de strijd tegen drugs mogen de autoriteiten van de Filipijnen zich alles veroorloven, zo lijkt het. Schietpartijen en ontvoeringen komen er voor, waarbij niet zelden buitenlanders het slachtoffer zijn.
- Libanon
Meerdere extremistische groeperingen maken de situatie in Libanon onrustig. Bomaanslagen komen geregeld voor en ook kleine protesten tussen groeperingen, of zelfs families, lopen wel eens uit op gewelddadigheden.
- Mali
Ondanks de inzet van Nederlandse militairen is Mali nog lang niet veilig. Terreuraanslagen worden vaak gepleegd op hotels en restaurants. In november 2015 werden tientallen mensen gegijzeld en gedood bij het Radisson Hotel in de hoofdstad Bamako.