vliegen tarieven wifi

15 dingen die je moet weten als vliegtuigpassagier

Wist je dat je bij terugkeer uit New York voor maximaal 430 euro goederen belastingvrij het land in mag brengen? Dat je recht hebt op tot 600 euro schadevergoeding als je vlucht overboekt is? En dat je zelf de beste zitplaats in elk vliegtuigtype kunt terugvinden? ‘Ready for take off’ ben je pas als je weet waar je wel of niet recht op hebt.

Dit mag je..

Koffer kwijt
Als je binnen de 21 dagen aangifte doet van je verloren bagage, dan heb je recht op een schadevergoeding. De Conventie van Montreal voorziet in een maximale vergoeding van 1.200 euro per passagier, meestal krijg je maar een bepaald bedrag per kilo door de luchtvaartmaatschappij uitbetaald. Tenzij je met aankoopbewijzen kunt aantonen dat er dure spullen in je koffer zaten!

Belastingvrij
Als je met het vliegtuig terugkeert uit een EU-lidstaat of een niet-EU-lidstaat, dan geldt er een ander maximumbedrag van goederen die je belastingvrij mag invoeren. Keer je terug vanuit de Verenigde Staten, dan geldt er een vrijstelling (voor goederen andere dan tabaksproducten, alcoholische dranken, parfum, koffie en thee) van maximaal 430 euro. Check de website van Douane en Accijnzen (Fiscus fgov).

De beste plaats
Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je zelf kosteloos je plaats in het vliegtuig reserveren. Ga op zoek naar de allerbeste plaats via SeatGuru, dat voor tientallen luchtvaartmaatschappijen een grondplan van het vliegtuigtype met zetelindeling geeft. De in het groen ingekleurde vliegtuigstoelen zijn goeie plaatsen, de rode moet je absoluut mijden.

Vertraagd
Als een vlucht naar/vanuit Europa uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij vertraging heeft, heb je recht op bijstand als de vertraging groter is dan 2 uur voor een vlucht van 1.500 km of minder, of groter dan 3 uur voor een vlucht van meer dan 1.500 km. Die bijstand bestaat uit maaltijden, verfrissingen, twee telefoongesprekken en eventueel een overnachting. Alle details vind je op ECC-Net.

Koffer op slot
Behalve in het land van Obama! Daar vraagt de TSA, de Transportation Security Administration, heel expliciet dat je koffers open blijven om het werk van de bagagecontroleurs te versnellen. Op de website TSA (zoek naar ‘Baggage Locks’) vind je een lijst van hangsloten die aanvaard zijn, zodat je ze wél mag gebruiken vermits ze met een loper geopend kunnen worden.

Overboekt
Bij overboeking kun je vrijwillig afzien van je vlucht en heb je recht op compensatie (geldbedrag of vluchtvoucher). Als je door plaatsgebrek tegen je zin niet kunt vertrekken, móét de maatschappij je bovendien een financiële vergoeding betalen (tussen 200 en 600 euro), je ticket terugbetalen, en bovendien ook in maaltijden en eventueel een hotelkamer voorzien. De hoogte van de vergoedingen vind je via ECC-Net, het Europees Consumenten Centrum.

Vliegangst
Bijna 30% van de bevolking lijdt aan vliegangst. Vandaar dat Brussels Airlines tweedaagse, wetenschappelijk onderbouwde cursussen tegen vliegangst organiseert i.s.m. de Universiteit Gent. Resultaat: meer dan 80% van de deelnemers raakt verlost van zijn fobie! Ook dit jaar zijn er sessies in het Nederlands en het Frans, waarbij een vliegreis met therapeut is inbegrepen. Prijs: 999 euro (Vliegangst)

Kniebeschermer
Hufterig of een geniale uitvinding? Het is een controversieel item, maar je mag het wel degelijk gebruiken: de Knee Defender, blokjes uit hard plastic die je rond de armen van je uitgeklapte tafeltje bevestigt en dan naar beneden schuift, zodat de passagier vóór je slechts gedeeltelijk zijn rugleuning achterwaarts kan laten overhellen en je niet langer pijnlijke knieën hebt. (Knee Defender)

Dit moet je..

Dure bagage
Lowcost airlines bieden dan wel ultra lage ticketprijzen, maar rekenen forse bedragen aan voor elke koffer die je meeneemt. Ook bij grote maatschappijen wordt overgewicht genadeloos afgestraft, en betaal je makkelijk zo’n 15 euro per kg extra. Hou er dus rekening mee als je ticketprijzen vergelijkt!

Vlucht gemist
Als je je vlucht hebt gemist omdat je in een file zat, te laat bent ingecheckt en lang hebt moeten aanschuiven aan de veiligheidscontrole, dan ben je daar zélf verantwoordelijk voor en kun je niemand daarvoor aansprakelijk stellen.

Zwarte lijst
Het is je plicht, zeker als je met een niet zo bekende maatschappij vliegt, vooraf even de reputatie te controleren. Op EC Europa vind je de zwarte lijst van de Europese Commissie, met maatschappijen die niet beantwoorden aan de veiligheidscriteria. De lijst van Indonesische maar ook Afrikaanse maatschappijen is hallucinant.

Vloeistoffen
Als je vloeistoffen in je handbagage meeneemt zoals tandpasta of haargel, dan moet je die in een doorzichtig plastic zakje met inhoud van maximaal 1 liter stoppen. Per passagier mag je aan de security slechts één zakje aanbieden, de vloeistof mag in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Enige uitzondering: medicijnen, babyvoeding en dieetvoeding.

Catering
Niet tevreden over de catering? Op de website Airline Quality staat een schat aan kennersbeoordelingen, vooral wat comfort, service en eten betreft. Per maatschappij krijg je meedogenloze ‘recensies’ van passagiers en zelfs een sterrenklassificatie voor vliegtuigmaatschappijen over de hele wereld. Verplicht in te vullen, zodat je anderen behoedt voor een vreselijke ervaring!

Zwanger
Volgens gynaecologen kunnen aanstaande moeders probleemloos vliegen tot de zevende maand van de zwangerschap. Maar omdat elke luchtvaartmaatschappij andere restricties hanteert, mag je toch niet vergeten daarnaar te vragen voor je boekt. Bij Ryanair bijvoorbeeld kun je tot je 28ste zwangerschapsweek vliegen zonder dat je een medisch attest moet voorleggen, bij sommige andere maatschappijen zelfs tot de 8ste maand.

Namaak
Namaakproducten zijn niet alleen schadelijk voor de economie, maar ook voor je gezondheid, zeker als het om voedingsmiddelen of cosmetica gaat. Als je op Brussels Airport wordt betrapt met namaakgoederen, riskeer je inbeslagname en een fikse boete. Die kan van 50 euro oplopen tot 20.000 euro!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!