tips costa rica

5 grappige en handige weetjes over Costa Rica

Ben je al eens op vakantie geweest in Costa Rica? Dan weet je vast hoe het er daar aan toe gaat. Voor iedereen die plannen heeft om dit wonderschone land in midden Amerika te gaan bezoeken, 5 grappige en handige weetjes voordat je op reis gaat.

1. Toiletpapier

Onlangs was ik op reis door het prachtige Costa Rica en hoewel ik me vooraf uitgebreid had ingelezen kwam ik toch voor een paar grappige verrassingen te staan. Een daarvan is dat je nergens toiletpapier in het toilet mag achterlaten. Het dient te worden gedeponeerd in het afvalemmertje ernaast. Dat is even wennen, zeker als je een ‘grote boodschap’ hebt gedaan, maar ze zijn er heel erg duidelijk over: het milieu ontzien is een must dus als je het land een warm hart toedraagt moet je je toch maar even over je gene heen zetten.

2. Pura Vida

De slogan van Costa Rica is Pura Vida! Wat zoveel betekent als het pure leven. Deze slogan kom je overal tegen. Niet alleen op de cocktail-kaart, want ja, ze mixen op verschillende plaatsen een zalige Pura Vida voor je, maar het wordt ook gebruikt als hallo, tot ziens, fijne dag en … talloze andere doeleinden. Bang voor een verkeerder verspreking hoef je dus niet te zijn als je een paar keer per dag enthousiast Pura Vida roept tegen de caissière of pompbediende. Het is de gewoonste zaak van de wereld.

3. Gallo Pinto

Het meest populaire gerecht in Costa Rica is Gallo Pinto. Het is zelfs het nationale gerecht voor alle tico’s en tica’s. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dacht dat het om een warme avondmaaltijd ging want het zijn tenslotte zwarte bonen gemixt met rijst en kruiden. Niets is minder waar. Gallo Pinto wordt geserveerd bij het ontbijt samen met gebakken eieren en soms spek. Ook als lunch en jawel als diner wordt het er vaak naast geserveerd. Nu begrijp ik waarom er zakken rijst van 10 en 20 kilo worden verkocht bij de plaatselijke super!

4. Autorijden

De meest ideale manier om Costa Rica te verkennen is met een huurauto. Je hebt niet alleen maximale vrijheid gedurende je reis. Besef wel dat er slechts een paar ‘snelwegen’ zijn en dit zijn meestal tweebaanswegen waardoor je gemiddelde snelheid op zo’n 60 km per uur ligt. De rest van het land heeft zand/grintwegen en die zijn soms behoorlijk moeilijk begaanbaar. Een 4wheeldrive is een must, ook in het droge seizoen van december tot maart, want je moet ook geregeld ‘rivieren’ doorsteken als je naar de wat meer afgelegen gebieden afreist zoals Corcovado of Bahia Drake. Let goed op! Ook al is je auto maximaal verzekerd, je bent niet verzekerd als je over het strand of door rivieren rijdt.. Kijk dus goed hoe locals deze wateren doorsteken voordat jij je eraan waagt. Maar het resultaat (eindbestemming) is verbluffend mooi!

5. Vriendelijkheid

Als toerist waardeer je het natuurlijk als de locale bevolking gastvrij, vriendelijk en behulpzaam is. Vaak is er op vakantie, zeker op toeristische bestemmingen, een verplichte, gemaakte vriendelijkheid. Zo niet in Costa Rica! Daar kunnen wij en andere landen nog een puntje aan zuigen. Waar je ook komt, of het nu in een hotelletje, B&B of restaurantje is, de mensen zijn echt extreem aardig, hulpvaardig, belangstellend en vriendelijk. Het is een verademing en eveneens een deceptie als je na thuiskomst weer bij je eigen supermarkt boodschappen doet en er geen lachje van af kan. De warme bevolking is een hele grote pré om voor Costa Rica te kiezen als je vakantieplannen aan het maken bent!

Met singles naar Costa Rica kan met: ShoestringSawadeeFoxMambo

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!