Dol op een sportieve vakantie met gelijkgestemden? Dan is een fietsvakantie je op het lijf geschreven! Als je op de fiets een land ontdekt, raak je in vervoering. Geen raam dat je scheidt van de natuur. Geen schitterende landschappen die in sneltrein vaart aan je voorbij schieten. Sawadee biedt in samenwerking met Cycletours fietsreizen naar de mooiste bestemmingen aan. Maar hoe zorg je er nu voor dat je fietsvakantie een succes wordt? Lees deze 5 praktische tips!
1. Stel je fiets goed af
Het allerlaatste dat je wilt, is onderweg geplaagd worden door lichamelijke ongemakken als zadel- of stuurpijn. Vaak ontstaan deze problemen door een verkeerde houding. Zorg er dan ook voor dat je fiets de juiste framemaat heeft en stel je zadel af op de juiste hoogte. Als je been bij maximale strekking licht gebogen is, staat het zadel goed afgesteld. Wanneer je als ongetrainde fietser sterk voorovergebogen op je fiets zit, is de kans vrij groot dat je last krijgt van je handen en nek. Een verstelbare stuurpen kan helpen. Hiermee is het mogelijk om het stuur dichter (en hoger) naar je toe te brengen.
2. Kies voor geschikte kleding
Er zijn meerdere redenen om speciale fietskleding te dragen. Goede fietskleding zit een stuk comfortabeler dan een gemiddelde sportoutfit en biedt de nodige bescherming. Een fietsbroek is een echte must, deze moet goed aansluiten en zo weinig mogelijk naden bevatten. Een fietsshirt is niet noodzakelijk, maar kan wel prettig zijn.
3. Klimmen: doe het rustig aan
Wat voor de één een berg is, is voor de ander een heuvel. Dat ligt aan je ervaring en je conditie. Voor iedereen geldt: overschat jezelf niet en fiets niet boven je macht. Alleen door ervaring leer je met welk verzet je het makkelijkst klimt. Over het algemeen kan een korte, niet te steile klim op kracht worden gedaan, terwijl voor een lange(re) klim een lichter verzet beter is. Pas eventueel voor vertrek je cassette aan of laat dat doen. En vergeet niet: als je op een racefiets een cassette met een groot tandwiel monteert, moet je vaak ook de derailleur aanpassen.
4. Afdalen: ontspan, maar blijf geconcentreerd
Afdalen is net zo inspannend als klimmen. Het vraagt veel concentratie, dus rust eventueel wat uit voordat je naar beneden gaat. Probeer zo ontspannen mogelijk op je fiets te zitten. Kijk goed naar de weg, blijf op je eigen weghelft en let op tegemoetkomend verkeer. Pas op voor grind, veeroosters en kruisingen. Wanneer je moet remmen, doe dit dan niet abrupt en gebruik zowel je voor- als je achterrem. Rem tot slot nooit in een bocht, maar altijd ervoor.
5. Eet en drink voordat je honger en dorst krijgt
Eet en drink voordat je honger en dorst krijgt! Drinken is belangrijker dan eten, maar neem naast volle bidons ook altijd wat te eten mee. Voor een gemiddelde fietstocht is speciale sportvoeding niet noodzakelijk. Wanneer je meer dan twee uur intensief of prestatiegericht gaat fietsen, kan sportvoeding eventueel helpen bij de aanvoer van vocht en koolhydraten.