fietsvakantie groepsreis

5 praktische tips voor een geslaagde fietsvakantie

Als je op de fiets een land ontdekt, raak je in vervoering. Geen raam dat je scheidt van de natuur. Geen schitterende landschappen die in sneltrein vaart aan je voorbij schieten. Sawadee biedt in samenwerking met Cycletours. fietsreizen naar de mooiste bestemmingen aan. Maar hoe zorg je er nu voor dat je fietsvakantie een succes wordt? Lees deze 5 praktische tips!

  1. Stel je fiets goed af

Het allerlaatste dat je wilt, is onderweg geplaagd worden door lichamelijke ongemakken als zadel- of stuurpijn. Vaak ontstaan deze problemen door een verkeerde houding. Zorg er dan ook voor dat je fiets de juiste framemaat heeft en stel je zadel af op de juiste hoogte. Als je been bij maximale strekking licht gebogen is, staat het zadel goed afgesteld. Wanneer je als ongetrainde fietser sterk voorovergebogen op je fiets zit, is de kans vrij groot dat je last krijgt van je handen en nek. Een verstelbare stuurpen kan helpen. Hiermee is het mogelijk om het stuur dichter (en hoger) naar je toe te brengen.

  1. Kies voor geschikte kleding

Er zijn meerdere redenen om speciale fietskleding te dragen. Goede fietskleding zit een stuk comfortabeler dan een gemiddelde sportoutfit en biedt de nodige bescherming. Een fietsbroek is een echte must, deze moet goed aansluiten en zo weinig mogelijk naden bevatten. Een fietsshirt is niet noodzakelijk, maar kan wel prettig zijn.

  1. Klimmen: doe het rustig aan

Wat voor de één een berg is, is voor de ander een heuvel. Dat ligt aan je ervaring en je conditie. Voor iedereen geldt: overschat jezelf niet en fiets niet boven je macht. Alleen door ervaring leer je met welk verzet je het makkelijkst klimt. Over het algemeen kan een korte, niet te steile klim op kracht worden gedaan, terwijl voor een lange(re) klim een lichter verzet beter is. Pas eventueel voor vertrek je cassette aan of laat dat doen. En vergeet niet: als je op een racefiets een cassette met een groot tandwiel monteert, moet je vaak ook de derailleur aanpassen.

  1. Afdalen: ontspan, maar blijf geconcentreerd

Afdalen is net zo inspannend als klimmen. Het vraagt veel concentratie, dus rust eventueel wat uit voordat je naar beneden gaat. Probeer zo ontspannen mogelijk op je fiets te zitten. Kijk goed naar de weg, blijf op je eigen weghelft en let op tegemoetkomend verkeer. Pas op voor grind, veeroosters en kruisingen. Wanneer je moet remmen, doe dit dan niet abrupt en gebruik zowel je voor- als je achterrem. Rem tot slot nooit in een bocht, maar altijd ervoor.

  1. Eet en drink voordat je honger en dorst krijgt

Eet en drink voordat je honger en dorst krijgt! Drinken is belangrijker dan eten, maar neem naast volle bidons ook altijd wat te eten mee. Voor een gemiddelde fietstocht is speciale sportvoeding niet noodzakelijk. Wanneer je meer dan twee uur intensief of prestatiegericht gaat fietsen, kan sportvoeding eventueel helpen bij de aanvoer van vocht en koolhydraten.

Alle fietsvakanties van Sawadee ontdek je hier.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!