5 redenen om Rwanda te ontdekken

Rwanda, het land van de duizend heuvels en bij velen bekend om de bijzondere berggorilla’s. Maar het land heeft zoveel meer te bieden. Zo vind je de big five in Akagera National Park, doe je een canopy walk door het Nyungwe-regenwoud, kayak je langs tientallen eilanden op Lake Kivu en maak je kennis met de vriendelijke en inspirerende bevolking. Vijf redenen om Rwanda dit jaar nog te bezoeken. Solo of met een gelijkgestemd reisgezelschap, je gaat genieten!

Reizen naar en door Rwanda

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM gemakkelijk naar Kigali. Een goedkopere optie is om van Brussel te vertrekken met RwandAir, de nationale luchtvaartmaatschappij van Rwanda. Na een vlucht van ruim acht uur (zonder jetleg) kom je aan in het bijzonder schone Rwanda. Overal waar je kijkt is het schoon, worden straten geveegd en is er geen afval te vinden. En dat is niet het enige wat je opvalt als je van Kigali naar Akagera, Nyungwe of Volcanoes rijdt. Bewonder het prachtige heuvellandschap, de bananen- en theeplantages, rijstvelden en de kleurrijke winkels, markten en dorpjes. Rwanda is kleiner dan België, dus verschillende nationale parken zijn makkelijk te bereiken en de asfaltwegen zijn van goede kwaliteit.

Akagera National Park

In het oosten van het land ligt het Akagera National Park, een van Afrika’s oudste nationale parken. Op 110 kilometer van Kigali vind je een heel divers park waar je ook een self-drive kunt doen. Akagera kent een grote diversiteit aan landschappen en wildlife. Van een prachtig berglandschap en veel meren in het zuiden van het park, tot goudkleurige savannes en graslanden in het noorden. Dit betekent ook een grote diversiteit aan dieren waarbij het park een unieke safaribeleving biedt omdat je het gevoel hebt dat je alleen op safari bent. Maak een bootsafari om nijlpaarden, krokodillen en honderden vogels te bewonderen, maar ook de savanne en graslanden zijn een waar paradijs voor het spotten van wildlife. Zo is het park het thuis van onder andere de big five. Sinds 2009 werkt het park samen met African Parks en (her)introduceren ze continu verschillende diersoorten.

Nationaal Park Rwanda

Lake Kivu

In het westen van Rwanda vind je het grootste zoetwatermeer van het land. Lake Kivu vormt ook de natuurlijke grens met de Democratisch Republiek Congo. Voor veel reizigers is het meer de perfecte eindbestemming van de reis om een aantal dagen helemaal tot rust te komen. Voor de actieve reiziger is hier de Congo Nile Trail. Een pad voor wandelaars, hikers en mountainbikers van maar liefst 227 kilometer aan de oevers van Lake Kivu. Tijdens deze trail krijg je ook een kijkje in het lokale leven, bezoek je theeplantages en ontdek je het indrukwekkende natuurschoon. Liever het water op? Pak dan de kayak van Kingfisher Journeys en ontdek de Rwandese kust en de prachtige zonsondergang vanaf het water.

Nyungwe National Park

Een paradijs voor iedere natuurliefhebber. Je vindt het park in het zuidwesten van Rwanda en het park is tevens het oudste regenwoud van Afrika. Tel daar de dertien soorten primaten en honderden vogelsoorten bij op en je hebt een parel te pakken. Kom je voor de natuur, neem dan een van de veertien hikes waarbij het landschap je gegarandeerd trakteert op prachtige vergezichten. Kan je tegen hoogtes? Loop dan over de grootste hangbrug van Oost-Afrika. Op 60 meter hoogte heb je een indrukwekkend uitzicht over het regenwoud. Een ander hoogtepunt van je reis door Nyungwe is het bezoek aan de dieren van wie maar liefst 98% van de genen identiek aan de onze zijn, de chimpansees. Samen met een ranger ga je op zoek naar de luidruchtige en levendige apen, waarbij de trekking een belevenis op zich is. Primaten blijven namelijk niet voor je zitten, waardoor je de hele ochtend door het regenwoud wandelt en klimt. Het kost wat tijd en energie, maar je krijgt er een fantastische belevenis voor terug.

Lokale gemeenschap

Kom je aan in Rwanda, dan valt je de schoonheid van het land op en de positiviteit van de bevolking. De roerige geschiedenis van het land kennend is het indrukwekkend, inspirerend en een goed voorbeeld voor velen hoe de Rwandezen in het leven staan. Zo komen op Umuganda Day, iedere vierde zaterdag van de maand, bewoners samen om hun buurt op te ruimen. Een ander voorbeeld is de community Red Rocks, in de buurt van Musanze in het noordwesten van het land. De lokale bevolking maakt hier producten en levert verschillende diensten aan bezoekers om zo in hun levensonderhoud te voorzien. Zo maken ze samen met de gasten bananenbier, leren ze je het weven van manden, geven ze een tour door de stad of nodigen ze je uit voor homestay om te ervaren hoe het leven in Rwanda eruit ziet. De lokale bevolking werkt zo hard om Rwanda een beter land te maken, de schoonheden van Rwanda te laten zien en zich te blijven ontwikkelen.

Bron: Visitrwanda.com

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!