vakantiegeluk

7 tips voor ultiem vakantiegeluk

We kijken vaak al maanden uit naar de vakantie en moeten na afloop vaststellen dat het weer veel te kort was! Het geeft ons vaak niet de engergieboost waar we op hopen. Hoe je wel de maximale energie en geluksgevoel uit je vakantie haalt? Met deze 7 tips!

Steeds meer wetenschappers ontdekken hoe het menselijk brein werkt en dus ook hoe we onze gelukervaring kunnen beïnvloeden. Heb jij je vakantie nog in het verschiet? Even opletten dan!

 1. Plannen maakt gelukkig

Een aanzienlijk deel van je geluk schuilt in het plannen ervan. Een studie  bij 1.530 Nederlanders, van wie er 974 op reis gingen, wees weinig verrassend uit dat de vakantiegangers gelukkiger waren dan zij die thuisbleven. Maar gevraagd naar hun gemoedstoestand bleek dat ze het gelukkigst waren vóór hun vertrek.

Denken aan al het plezier dat je zal beleven, lijkt evenveel plezier op te leveren als de reiservaring zelf. Bovendien kan het gevoel bij het plannen veel langer duren. Prik de datum voor je vakantie dus lang van te voren en droom weg bij wat je allemaal op die tropische reisbestemming gaat doen.

2. Acht dagen vakantie voldoende

Een ‘once in a lifetime’-ervaring, denk bijvoorbeeld aan een maand in Nieuw-Zeeland, levert geweldige verhalen op voor het thuisfront. Maar de bijdrage van zulke ervaringen aan je geluksgevoel is beperkt. Steeds meer studies geven aan dat we na een lange, actieve reis sneller in ons gebruikelijke patroon vervallen. Meerdere kleine, kortere reisjes zouden bevorderlijker zijn voor ons algehele welzijn.

Volgens een onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen voelen we ons het gelukkigst en gezondst na een vakantie van ongeveer acht dagen. Er door het jaar heen meerdere keren voor acht dagen tussenuit trekken, is de boodschap!

3. Ontdek nieuwe dingen

Lijkt de tijd bij jou ook steeds sneller te gaan? Geen zorgen, je bent niet alleen. Wetenschappers ontdekten dat het verschijnsel zowel psychologische als fysieke oorzaken heeft.

Toen we jong waren, leken de zomers altijd eindeloos. Met het ouder worden vliegt de tijd steeds sneller voorbij. Wetenschappers bogen zich over het verschijnsel en ontdekten de oorzaken en – gelukkig – ook mogelijke oplossingen.

Voor een achtjarige is alles nieuw. Terwijl het jonge brein al die nieuwe avonturen verwerkt, lijkt de tijd traag te verlopen. Volwassenen houden zich aan routines werken die op automatische piloot af. Het is een trucje van onze hersenen om energie te sparen, maar een vakantie is een prima gelegenheid om hier iets aan te veranderen. Of het nu een boottocht is, een bungeejump of een workshop bierbrouwen: waag je deze vakantie aan iets nieuws.

4. Ontspan jezelf en wees sociaal

Je geniet het meest wanneer je de dagen vult met aangename bezigheden. Klinkt logisch, maar wat is dat dan precies? Wetenschappers van Princeton University vroegen mensen op diverse tijdstippen van de dag naar hun stemming. Ze stelden vast dat de meesten het gelukkigst waren wanneer ze zich ontspanden, sociale contacten onderhielden, tijdens spirituele activiteiten, tijdens het trainen en het eten. Maak tussen al je ontdekkingstochten dus ook tijd voor een goede maaltijd, een goed boek en een goede gesprek.

 5. Besteed taken uit

Velen ontsnappen zelfs tijdens hun vakantie niet aan huishoudelijke taken. Heb je kinderen, dan horen kleren wassen, schoonmaken en babysitten vaak nog steeds tot je dagelijkse takenpakket.

Probeer in dat geval alsnog enkele dagen vrij te nemen van je verplichtingen. Neem de opa en oma mee om af en toe te babysitten, of doe een beroep op een babysit van het hotel. Ben je op reis met een eenoudervakantie, dan zijn er andere ouders die wel even op je kroost kunnen letten zodat je even een uurtje alleen op het strand kan doorbrengen.

Huurt u een vakantiewoning met een groep vrienden, of ben je met een groep singles of alleenstaande ouders op vakantie, ga dan niet elke dag zelf aan de slag, maar leg een bedrag bij elkaar om buiten de deur te kunnen eten.

6. Eindig je vakantie met een hoogtepunt

Onze hersenen hechten overmatig belang aan de laatste van een reeks gebeurtenissen. Het zogenaamde recentheidseffect betekent dat we ons het einde van een vakantie gemakkelijker herinneren dan het begin. Volgens de Wall Street Journal kunnen we hier handig gebruik van maken door onze vakanties af te sluiten met een hoogtepunt.

Kies je bijvoorbeeld slechts eenmaal voor een upgrade in het vliegtuig, reis dan bij voorkeur bij de terugkeer business class en niet bij het vertrek. Plan een groots diner in een sterrenrestaurant niet op de eerste avond van je vakantie, maar op de laatste.

7. Onthoud enkel de positieve dingen

Makkelijker gezegd dan gedaan? Toch niet. Herinneringen vormen zich na verloop van tijd zoals we zelf kiezen ze te herbeleven. Wil je jouw vakantie positief herinneren, vertel dan de grappige en aangename anekdotes aan je vrienden en toon hen de mooiste foto’s. Hoe vaker je zegt: ‘Ik had de beste vakantie ooit’, hoe meer het de waarheid wordt.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!