9 bespaartips voor je vakantie

Vergelijk luchthavens, mijd het weekend en bespaar op telefoonkosten. Negen tips om vakantiekosten in de hand te houden.

1. Goedkope vakantie door lastminute of vroeg boeken

Door vroeg je vakantie te boeken, profiteer je van vroegboekkorting. Ook lastminutes zijn aantrekkelijk, maar dan kun je iets minder kieskeurig zijn over je bestemming – je hebt namelijk minder keus. Goede timing om te boeken is dus belangrijk! Daarnaast is het tijdstip van je vakantie van belang. Op reis gaan buiten de schoolvakanties en de bouwvak scheelt al snel 100 euro.

2. Boek en vertrek doordeweeks voor een voordelige vakantie
Mijd het weekend. Omdat veel mensen hun vakantie op een weekenddag boeken, zijn de prijzen bij reisorganisaties op dat moment duurder. Volgens de Consumentenbond is het boeken van een vakantie op dinsdagmiddag het voordeligst. Ook de dag van vertrek en aankomst kun je beter buiten het weekend plannen. Veel mensen willen na hun laatste werkweek vertrekken en voor maandag terug zijn, en daarom zijn de prijzen dan hoger. Je bespaart dus geld met doordeweekse vluchten!

3. Besparen door reis en accommodatie als pakket of juist apart te boeken

Wil je naar Turkije met het vliegtuig, twee weken in een hotel aan het strand? Dan kan het voordeliger zijn om bij een reisaanbieder een all-inclusive reis te boeken. Toch doe je er goed aan om even te controleren of het niet goedkoper is om reis en verblijf apart te regelen. Twee losse tickets zijn soms zelfs voordeliger dan een retourtje!

Met vergelijkingssites als Worldticketcenter.nl, Vliegtickets.nl en Vliegtarieven.nl pik je gauw de goedkoopste tickets eruit. Voor je accommodatie kun je het beste bij Booking.com en Ebookers.nl kijken. Gebruik altijd meerdere vergelijkingssites om tot een afgewogen oordeel te komen. En heb je de goedkoopste reis gevonden? Kijk dan eerst op de website van de reisaanbieder zelf of zij het niet nog goedkoper aanbieden!

4. Niet te duur bellen en internetten in het buitenland
Bellen, sms’en en internetten met een smartphone is in het buitenland is een stuk duurder dan hier. De Europese Unie heeft pas besloten een maximaal tarief voor internationaal telefoonverkeer in te stellen, maar ondanks dat blijft het in het buitenland duurder dan hier.

Om de kosten laag te houden, kun je je telefoon uitzetten. Ook kun je je internet toegangspunt verwijderen, om te voorkomen dat je onnodig dataverkeer hebt in het buitenland. Er zijn tenslotte genoeg Wi-Fi punten waar je even verbinding kunt maken! Ook kun je kijken of er een speciale vakantiebundel te koop is bij je telecomaanbieder. Het is hoe dan ook het goedkoper om gebeld te worden of om te sms’en in plaats van zelf te bellen!

5. Wat is het goedkoopste, vakantie per vliegtuig of auto?
Vergelijk vooraf of het goedkoper is om met het vliegtuig of met de auto te gaan. Vooral voor vakanties in Midden-Europa is het discutabel welk vervoermiddel het goedkoopst is. Reis je per vliegtuig? Kies dan niet per definitie voor het dichtstbijzijnde vliegveld. Het blijkt bijvoorbeeld vaak te lonen vanaf Düsseldorf te vliegen in plaats van Schiphol. Met een beetje geluk weegt de extra reistijd die je hebt naar het vliegveld niet op tegen de lagere prijs van je vlucht!

6. Hoe zit het met pinnen en contant geld op vakantie?
Ga je buiten de eurozone op vakantie? Let dan op bij het pinnen van geld. Vaak wordt er voor geld pinnen een vast bedrag gerekend van ongeveer 2 euro. Geld opnemen met je creditcard kost al gauw het dubbele. Door minder vaak grotere bedragen op te nemen, bespaar je gemakkelijk geld! Zoek voor vertrek de regels op in je bestemming en pin niet te veel – aan het eind van de vakantie terugwisselen kost namelijk ook weer geld.

Verder doe je er verstandig aan om de wisselkoersen van verschillende valuta’s te checken. Als de dollar of pond in waarde dalen, kun je misschien beter een accommodatie boeken via een Amerikaanse of Britse reisorganisatie. Houd ook de koers van de munt in het land van bestemming in de gaten.

7. Tank op vakantie in het goedkoopste land
Ga je met de auto op vakantie naar bijvoorbeeld Kroatië, dan kom je door veel landen. Houd er rekening mee in welk land de benzine het goedkoopste is. Zo is Duitsland op dit moment goedkoper dan België en Oostenrijk nog goedkoper dan Duitsland. Vergelijk de prijzen vlak voor vertrek op de website Brandstofprijzen.info.

8. Kortlopende of een doorlopende reisverzekering goedkoper?
Verzeker je voor de vakantie om nare verrassingen te voorkomen. Dit kan bij de reisorganisatie, maar meestal is het voordeliger om een losse verzekering uit te zoeken. Door goed te kijken naar de aanbieders, kun je veel geld besparen! Neem een doorlopende reisverzekering als je de komende periode vaak voor korte reizen naar het buitenland gaat. Verschillen je reizen sterk qua bestemming en prijs, dan zijn kortlopende reisverzekeringen soms beter op je reis afgestemd.

Let ook goed op de dekking van reisverzekeringen. Bij een doorlopende verzekering is het mogelijk dat de dekking voor de ene vakantie wel voldoet, maar voor de andere niet. Ook kunnen sommige zaken in de reisverzekering al worden gedekt door de inboedel- of zorgverzekering. En dubbele dekking is natuurlijk zonde van je geld.

9. Geld besparen: wat neem ik mee op vakantie?
Nederlanders die met de caravan of auto op vakantie gaan, kunnen al snel 40 euro beparen door bepaalde producten uit de Nederlandse supermarkt mee te nemen in de koffer. Dit blijkt uit de Vakantie bespaartest van vergelijkingssite Yenom.nl waarin wordt gekeken welke producten goedkoper zijn in eigen land en welke juist in onze buurlanden.

Ga je naar Frankrijk, neem dan shampoo, koffiepads en bier mee van huis, maar koop daar wijn chips en deodorant. Op reis naar Duitsland is het slim keukenrollen en kaas mee te nemen. Frisdrank en sterke drank zijn daar goedkoper.

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!