Bij op vakantie gaan horen een aantal zaken. Weg naar andere oorden om nieuwe landschappen te zien, te genieten van een paar weken niets hoeven, op zijn tijd een lekker natje en een droogje. Wanneer je op vakantie gaat, moet je je er van bewust zijn, dat het met dat “natje” niet altijd goed komt en dat het vaak bij een “droogje” blijft, zullen we maar zeggen. Er zijn landen waar het drinken van alcohol verboden is.
Alcohol drinken verboden in veel landen
Niet overal ter wereld is het drinken van een biertje normaal. In sommige landen is het zelfs helemaal verboden om alcohol te drinken. Veel van deze bestemmingen hebben een islamitische achtergrond, maar er staan ook verrassende andere landen in de lijst. Deze lijst is geheel willekeurig.
1. India
Als je gaat rondreizen in India, moet je per provincie uitzoeken wat de alcoholregels zijn. De leeftijdsgrens is in elk gebied anders en in bepaalde gebieden is alcohol zelfs helemaal verboden. De leeftijdsgrens varieert van achttien tot vijfentwintig jaar. In de gewesten Gujarat, Manipur, Mizoram, Nagaland en het eiland Lakshadweep zul je geen biertjes of wijn aantreffen, want elke vorm van alcohol is hier llegaal.
2. Libië
In het gehele Noord-Afrikaanse land Libië is het niet toegestaan om een borrel te drinken. Nu is het in het land door de huidige politieke omstandigheden sowieso niet echt een gezellige bedoening, dus een vakantie naar het gebied was toch al geen goed idee. Inwoners van Libië drinken soms wel illegaal, maar niet geheel zonder consequenties: In 2013 heeft een illegaal gebrouwen fruitbier aan maar liefst dan vijftig mensen het leven gekost.
3. Brunei
In de oliestaat Brunei is drinken strikt verboden voor het volk. Word je betrapt met alcohol, dan kun je zweep- of stokslagen verwachten. Hoewel het voor de bevolking niet toegestaan is om alcohol te drinken, staat de Sultan van Brunei bekend om het geven van extravagante feestjes, waar de champagne rijkelijk vloeit.
4. Somalië
Net als Libië is Somalië op het moment geen plek waar iemand graag heen gaat. Drank is officieel verboden in het land, maar het is wel te krijgen op lokale zwarte markten. Laat het echter niet in het openbaar zien, want op het bezit van alcohol liggen boetes en zelfs lijfstraffen.
5. Soedan
Nog een Afrikaans land waar je geen bier, wijn of whisky mag drinken. Het importeren van spraakwater kan je in Sudan fikse boetes opleveren. In het noorden van het land houdt men zich strikt aan de Islamitische regels, maar ga je zuidelijker, dan zijn flessen zelfgebrouwen sterke drank zeker aanwezig, maar net als in Libië kan een amateuristisch gebrouwen borrel onveilig zijn.
6. Afghanistan
In Afghanistan is het drinken van een alcoholische versnapering voor de lokale bevolking niet toegestaan. Restaurants en hotels hebben soms wel licenties om slaapmutjes te verkopen aan toeristen.
7. Bangladesh
In Bangladesh waren borrels jarenlang verboden. Tegenwoordig zijn de regels wat soepeler en is er hier en daar een hotel dat wel een vergunning heeft om alcohol te verkopen. Die tenten moet je dan wel eerst goed zoeken.
8. Koeweit
In Koeweit is drank verboden, maar het zelf stoken of in het bezit hebben resulteert alleen in een boete. Niet echt een afschrikbewind voor de eigenaren van eigen destilleerderijen. Word je daarentegen vaker betrapt op het in bezit hebben van alcohol, dan kun je hiervoor wel de bak in draaien.
9. Saudi-Arabië
Saudi-Arabië spant te kroon als het gaat om strikte alcoholregels. Word je in dit land gepakt met het verkopen, het importeren of in het bezit zijn van flessen drank, dan zijn er drie mogelijke gevolgen: stokslagen, boetes of direct naar de gevangenis. In sommige landen heb je geluk als buitenlander door wel legaal te mogen drinken, maar dat geldt niet voor Saudi-Arabië. Hier gelden dezelfde alcoholwetten voor toeristen als voor de lokale bevolking.
10. Jemen
Ook Jemen is een ‘droog’ land’. Er is alleen één uitzondering: in de havenplaats Aden en in hoofdstad Sana’a is het wel legaal om te drinken voor 21-jarigen en ouder. Voor veel landen en ook voor Jemen is de reden voor de drooglegging de islamitische cultuur.
Alcohol met mate verkrijgbaar
In sommige islamitische landen is alcohol niet illegaal, maar wordt het gedoogd. Er wordt geen reclame voor gemaakt op straat en het staat vaak ook niet op menukaarten in restaurants. Als je in Egypte, Bahrein, Libanon, Syrië, Jordanië, Marokko of Tunesië de ober vraagt naar een pilsje, zul je die waarschijnlijk gewoon kunnen krijgen. Het kan zijn dat je wel goed moet zoeken naar een bar, hotel of restaurant dat een vergunning heeft om je die versnaperingen te leveren.