etiquette hotel

All inclusive hotels inclusief etiquetteregels

De Russische vakantieganger is verkozen tot meest irritante reiziger. Luidruchtig, 3 borden eten opscheppen en er dan meer dan 2 laten staan en drinken tot je erbij neervalt. Nee, all inclusive vakanties zijn niet altíjd een pretje. Wat zijn de etiquette voor all inclusive hotels? 

1. Voordringen bij het buffet

Sluit netjes achteraan aan en prik niet met je dienblad in de rug van anderen en dring niet voor, want dan ontstaan er irritaties onder de wachtenden. Gasten zien vaak de looprichtingen bij een buffet niet en komen van twee kanten, waardoor er botsingen kunnen ontstaan. Ga om de ander heen of wacht rustig op je beurt. Er is volop eten en anders vult het personeel het eten aan. Wil je rustig eten, kom dan na de piektijden.

2. Opeten wat je opschept

Als je zelf iets op je bord schept, behoor je het ook op te eten. Neem daarom een heel klein beetje op je bord als je iets wilt proeven. Schep die hoeveelheid eten op die je ook daadwerkelijk opeet. Er wordt overbodig veel weggegooid bij restaurants. Bedenk dat een groot deel van de bevolking het met veel minder moet doen.

3. Schalen meenemen naar je tafel

De schalen staan uitgestald op het buffet met de bedoeling dat je iets van de schaal op je bordje schept. Laat de schalen met zalm of fruit op het buffet staan en neem ze niet mee naar je tafel. Deze zijn ook bestemd voor andere gasten.

4. Maak niet een grote berg eten

Het is een doorn in het oog van een kok om gasten te zien opscheppen, waarbij zoet, zuur, vis, vlees, koud en warm door elkaar op één bordje liggen. Als je van het buffet gebruik maakt, mag je meerdere keren naar het buffet om eten op te scheppen. Je kunt de afzonderlijke gerechten dan ook beter proeven.

5. Met je vingers van de schalen pakken

Gebruik de opscheplepels die bij de gerechten liggen en pak netjes van de zijkant van een schaal af. Pak geen eten met je vingers op en eet niet voordat je aan tafel zit. Vaak staat er bij veel buffetten een kok om je te bedienen, om te voorkomen dat de gasten een waar slagveld aanrichten op de schitterend opgemaakte schalen.

6. Eten vanuit het restaurant meenemen in tassen

Eet gerust totdat je genoeg hebt. Er is meer dan genoeg, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je strandtas nog eens vult met fruit en andere lekkernijen. Op het resort zijn vaak strandtentjes waar je weer andere snacks kunt krijgen.

7. Alcoholmisbruik

Vierentwintig uur per dag zijn er (non)alcoholische drankjes te verkrijgen. Als je ‘s morgens vroeg aan de alcoholische drank begint, is de kans heel groot dat je ‘s middags al dronken aan het zwembad ligt. Bedenk dat je veel overlast kunt veroorzaken. Vooral de warme zon heeft extra invloed op het alcoholgebruik. Geniet van de drankjes en de heerlijke cocktails, maar gebruik het met mate en drink bijvoorbeeld naast elk alcoholisch drankje een groot glas water.

8. Ligbedden reserveren met je handdoek

Al voor dag en dauw zie je gasten met hun handdoekje richting het strand lopen, om de mooiste plek met ligbed en parasol te bemachtigen. Is de gewenste plek al bezet, dan komen ze de volgende ochtend nog eerder hun bed uit. Het ergste is dat gasten pas halverwege de dag daadwerkelijk het ligbed komen bezetten. Anderen hadden tot die tijd ook van die plek kunnen genieten. Vaak staan er bordjes; dat onbezette handdoeken worden weggehaald door het personeel. In de realiteit wordt hier weinig mee gedaan.

Ga pas naar het strand als je er wilt zitten en neem je spullen mee als je weer weggaat, zodat een ander weer gebruik kan maken van de plek. Meestal worden parasols door het personeel gebracht als je vraagt om een plekje in de schaduw.

9. Meerdere resorthanddoeken pakken

Bij een resort krijg je elke dag een schone handdoek tegen inlevering van een handdoekkaart. Die kaart krijg je weer terug als je een gebruikte handdoek inlevert. Toch zie je gasten die meerdere handdoeken hebben. Neem een eigen strandhanddoek mee als je aan één resorthanddoek niet genoeg hebt.

10. In badkleding naar het restaurant

Kleed je even aan als je in een restaurant iets wilt gaan eten. Het is voor andere gasten geen prettig gezicht als gasten schaars gekleed rondlopen en over de buffetschalen hangen. In de meeste resorts is het verboden om in je badkleding in het restaurant te verschijnen. Houd je daar ook aan.

11. Ongemanierd naar het personeel

Het personeel is in feite je gastheer en gastvrouw, zij zijn er om het alle gasten naar de zin te maken. Ze zorgen voor ieders wellevendheid zodat iedereen kan genieten van hun welverdiende vakantie. Zij zouden je moeten en mogen aanspreken op je onfatsoenlijke gedrag. Wees niet agressief naar het personeel dat slechts (vaak in de brandende zon) hun werk doet. Respecteer hen. Je hebt nergens recht op, maar je mag wel van hun gastvrijheid gebruikmaken.

12. Behandel het personeel respectvol

Het personeel is al voor dag en dauw in de weer om het resort weer helemaal tip top in orde te hebben, zodat de gasten weer volop kunnen genieten van alles wat aangeboden wordt. Alle bars zijn aangevuld, het zwembad schoongemaakt en de ligbedden met de handdoeken klaargezet voor gebruik. Zij doen er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Behandel ze dan ook met al het respect dat ze verdienen.

13. Vijfsterren All inclusive resort met vijfsterren gasten

Ook al ga je naar een vijfsterren all inclusive resort, het is helaas niet vanzelfsprekend daar ook vijfsterren gasten aan te treffen. Maar als iedereen met elkaar rekening houdt en zich wellevend en fatsoenlijk gedraagt, belooft het voor iedereen de fantastische welverdiende vakantie te worden waar ze op gehoopt hadden. Aan de ingrediënten zal het niet liggen!

Etiquette-expert Gonnie Klein Rouweler

Bron: Telegraaf

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Zo geniet je meer van je vakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!