single solo reizen

Alleen op reis: 10 tips

Steeds meer mensen, single of niet, voelen de behoefte om alleen op reis te gaan. Het gevoel van vrijheid, de mogelijkheid om in je eigen tempo een reisroute af te leggen, je grenzen verleggen en open staan voor al het moois dat een individuele reis te bieden heeft klinkt niet alleen heel aantrekkelijk, maar dat is het ook!

Alleen reizen is van alle leeftijden

Alleen reizen is niet leeftijdsgebonden. Over de hele wereld kom je jonge mensen met een backpack tegen die net na hun studie besluiten een jaar alleen rond te reizen, maar ook veertigers die het roer omgooien of 65plussers die met pensioen zijn en nu alle tijd van de wereld hebben om die eens wat nader te gaan bekijken.

10 tips voor solo reizigers

Op Skyscanner kwamen we een artikeltje tegen met daarin 10 tips van Janice Waugh die het handboek voor single reizigers schreef: The Solo Travellers Handbook. We delen ze graag ook even met jou.

1. Accommodatie vinden

Ontmoet je graag de lokale bevolking? Verblijf dan in een guest house, hostel, klein pensionnetje of een B&B. Hier heb je namelijk de meeste kans om tijdens je reis de lokale bevolking wat beter te leren kennen.

2.  Dagje acclimatiseren

Vlieg niet meteen van hot naar her en bezoek niet op je eerste reisdag meteen een topattractie. Doe alles op je gemak, zoek rustig uit wat je wil gaan doen op je reisbestemming en geniet. Een dagje (of twee) acclimatiseren na aankomst is geen overbodige luxe wanneer je alleen reist.

3.  Alleen eten

Alleen eten, daar kun je als solo reiziger misschien een beetje tegenop zien. Ben je graag onder de mensen en leg je het liefst contact? Kies een restaurantje met een bar en ga daar lekker zitten. Je hebt zo aanspraak! Alternatieven: een restaurant met een lange gemeenschappelijke tafel of buiten op een gezellig terras als het mooi weer is. Met Wifi, een iPad en telefoon verveel je je geen moment! Een boek lezen tijdens het eten is ook een mooi alternatief, zeker als je even met rust gelaten wilt worden. Voordeel tip: gebruik de lunch als hoofdmaaltijd, is vaak een stukje voordeliger.

4.  Alleen erop uit in de avond

Wanneer je er ’s avonds alleen op uit trekt is het niet onverstandig om een bericht achter te laten op je kamer, of zeg tegen de beheerder/receptionist waar je naar toe gaat en hoe laat je ongeveer denkt weer terug te zijn. Afspraakje met iemand? Laat dan ook de naam van deze persoon achter. Je weet tenslotte maar nooit..

5. Uitrusten en drinken

Een open deur misschien, maar wanneer je alleen reist dan is het extra belangrijk dat je gezond en fit blijft. Probeer daarom goed te slapen en zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

6. Geld & Zo

Afhankelijk van het land of landen van bestemming is het niet onverstandig om naast je bankpas ook een creditcard mee te nemen. Visa is hiervoor ideaal. Pin geen grote bedragen, zorg voor wat geld voor geval van nood en bewaar dit op een andere plek.

 7. Telefoon en internet

Overweeg om een simkaartvrije telefoon te kopen en koop een SIM-kaart in het land waar je naar toe reist. Dit bespaart geld. Zet Skype op je telefoon zodat je gratis kunt contacten met vrienden en familie wanneer je toegang hebt tot internet.

8.  Belangrijke spullen

Wanneer je alleen reist moet je natuurlijk extra goed op je spullen letten. Zaken als paspoort, portemonnee, camera en telefoon zijn kostbaar en daarom belangrijk om niet te verliezen. Zorg ervoor dat je of wel altijd bij de hand hebt in een afgesloten (hand)tas, of opbergt in een kluis.

9. Documenten safe

Maak thuis kopieën of scans van je belangrijke documenten (reisverzekering, paspoort) en mail die naar jezelf. Op die manier kun je ook in het buitenland altijd bij je papieren. Bewaar een fotokopie van je documenten in je bagage, uiteraard gescheiden van de originele documenten.

10. Veiligheid alleen reizen

Wanneer je alleen reist, zorg dan dat je op tijd aankomt op je nieuwe bestemming. In elk geval voor het donker wordt. Verblijf zoveel mogelijk in het openbaar, vermijd donkere steegjes en verlaten plekken. Knoop een praatje aan, zoek gezelschap van medereizigers en geniet van al die nieuwe contacten. Vertrouw op je intuïtie. Als je je niet veilig voelt, of als je wordt lastig gevallen, maak dan gerust stampij.

PS. Voor het eerst alleen op reis? Deze 6 landen zijn een aanrader!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
alleen reizen niet doen
By Monique ·
19 november 2021

Alleen op reis: 7 redenen om het niet te doen

Heb je plannen om een verre reis te gaan maken in je eentje? Een paar weken, maanden of misschien reis je in je wildste fantasieën wel heel de wereld rond in een jaar tijd. Hartstikke tof! Niks mis met plannen maken en alleen reizen, mits je er het juiste type voor bent.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
singlereis japan
By Monique ·
16 november 2021

Veelzijdige singlereis: Japan

Japan zal je elk moment verbazen, niets is wat het lijkt. Een reis door ‘het land van de rijzende zon’ is een reis vol contrasten, afwisseling en een kennismaking met eigentijdse wereldsteden, oude heiligdommen en een overweldigende natuur.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!