Hoor je iemand zeggen dat zijn wijn naar kurk smaakt? Dan denk je misschien dat dit komt door stukjes kurk die in de wijn terecht zijn gekomen. Dit is op zich een logische gedachte, maar het klopt niet. Als een wijn naar kurk smaakt, wordt hier namelijk iets anders mee bedoeld. Om misverstanden te voorkomen, vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over een wijn die naar kurk smaakt.
Wat betekent het als wijn naar kurk smaakt?
Als wijn een kurksmaak heeft, is dit nagenoeg altijd de oorzaak van een schimmel. Deze kan in de bast van de kurk zitten, maar ook aanwezig zijn op de plek waar de wijn gemaakt wordt. Zodra de kurk eenmaal in een fles gaat, ontstaat er een chemische verbinding tussen de schimmel en de wijn. Dit zorgt ervoor dat de wijn een kurksmaak krijgt. Hier hoeft geen lange periode overheen te gaan, want wijn kan direct na het bottelen een kurksmaak krijgen.
Wijn met kurk herkennen
Omdat een rode wijn met kurk nogal vies kan smaken, wil je er liever geen slok van nemen. Helaas kun je niet zien of een wijn een kurksmaak heeft nadat je het hebt ingeschonken. Daarom is het altijd verstandig om even aan de fles te ruiken voordat je wijn inschenkt. Ruikt de wijn naar nat karton? Of komt er een muffe, chemische lucht uit de fles? Grote kans dat de wijn naar kurk smaakt.
In plaats van ruiken kun je ook proeven om te bepalen of een wijn naar kurk smaakt. Schenk simpelweg een klein beetje in een glas en neem een kleine slok. Proef je een bittere nasmaak nadat je de wijn hebt doorgeslikt? Dan is er sprake van een kurksmaak. Als dit zo is, is het niet verstandig om de wijn nog op te drinken.
Wat doe je met wijn die naar kurk smaakt?
De kans is groot dat je een wijn niet meer opdrinkt als deze naar kurk smaakt. Sommige mensen spoelen de inhoud van een fles daarom door de gootsteen. Heb jij de wijn gekocht bij een online wijnwinkel? Dan kun je deze vaak terugsturen als hij naar kurk smaakt. Je meldt je retourzending bij de klantenservice, waarna er contact met je wordt opgenomen. Hierdoor is het geen ramp als je wijn na het openen van de fles naar kurk smaakt.
Zo voorkom je dat je wijn naar kurk gaat smaken
Omdat een kurksmaak aan je wijn geen pretje is, wil je dit het liefst voorkomen. Aangezien dit vaak veroorzaakt wordt door een schimmel, is dit niet altijd mogelijk. Toch kan een wijn ook naar kurk gaan smaken als hij langere tijd geopend is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een aangebroken fles liggend bewaart. De wijn en kurk komen dan met elkaar in aanraking. Je kunt ook een wijn met schroefdop kopen als je een kurksmaak wilt voorkomen. Een fles zoete witte wijn of rosé heeft steeds vaker een schroefdop, maar voor rode wijnen gaat dit meestal niet op.