ziek op vakantie

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren? 1 op de 30 mensen heeft last van de zogenaamde ‘leisure sickness’ (ziek worden op vakantie). Hoe dat komt en wat je er tegen kan doen, dat lees je hier.

1.Het is de schuld van je werk

Je lichaam produceert constant stresshormonen adrenaline en cortisol. Die reguleren je bloedvatensysteem, alertheid en slaapcyclus. Ze kunnen er ook voor zorgen dat we minder pijn voelen (waardoor een ziekte al sneller onopgemerkt gaat) en onderdrukken ons immuunsysteem. De weken voor we met vakantie vertrekken zijn op het werk doorgaans bijzonder stresserend, waardoor we meer van deze hormonen produceren. Hierdoor wordt ons immuunsysteem nog verder onderdrukt, met als gevolg dat wanneer we eindelijk kunnen ontspannen, ons lichaam bijzonder vatbaar is voor microben.
Oplossing: reduceer je stress door op voorhand te plannen. Begin vanaf een maand op voorhand al enkele taken te delegeren, en realiseer je dat er ook dingen zijn die kunnen wachten tot na je weer terug bent van vakantie.

2. Je bent verslaafd aan je smartphone

Je gebruikt je smartphone de hele dag door voor op het eerste zicht onbelangrijke dingen zoals het checken van je sociale media of het bijhouden van de scores van je favoriete sportploeg. Het gevaar bestaat echter dat je ergens halverwege wordt afgeleid, en toch in de verleiding komt om je werkmails te checken. Dat zorgt er dan weer voor dat je stresslevels opnieuw de hoogte in gaan.
Oplossing: leg je smartphone ergens achter slot en grendel en check eens per dag of je berichten of gemiste oproepen hebt. Je mentale en fysieke gezondheid zullen je dankbaar zijn.

3. Je deed aan een beach body dieet

Om er prachtig uit te zien in bikini ging je in de weken voor je op vakantie vertrok op een crashdieet. Je lichaam calorieën ontzeggen is geen goed idee, zeker niet wanneer je jezelf beperkt tot amper 800 of 1200 calorieën per dag. Je lichaam staat op zo’n moment onder zware stress, en dat komt het functioneren van je immuunsysteem niet ten goede. In het buitenland word je aan nieuwe bacteriën blootgesteld, die vervolgens meteen een kwalijke invloed hebben op je gezondheid.
Oplossing: eet gewoon het hele jaar door gezond en gevarieerd, of investeer in een bikini die je mindere plekjes verdoezelt.

4. Je bent uitgedroogd

De luchtvochtigheid in een vliegtuig ligt meestal tussen de 10 en 20%. Veel lager dus dan de 30 tot 65% die we gewend zijn. Dat zorgt er al snel voor dat ons lichaam gedehydrateerd, uitgedroogd raakt. Wanneer die dehydratie ook op vakantie blijft duren, kan je een zonneslag oplopen.
Oplossing: voldoende water drinken, voor je vertrekt, op het vliegtuig zelf en tijdens je vakantie.

5. Jetlag

Naast een verstoord slaapritme kan jetlag ook zorgen voor misselijkheid, indigestie, constipatie en diarree. De hormonen die in ons lichaam instaan voor onze slaapcyclus staan immers in nauw verband met ons spijsverteringsstelsel.
Oplossing: pas je meteen aan aan het lokale uur en probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Londen vakantie
By Monique ·
24 december 2021

Londen populairste bestemming met oud & nieuw

Vier jij dit jaar oud & nieuw in het buitenland? Dan is de kans groot dat je in Londen zit want deze stad staat met stip op nummer 1 als bestemming om de jaarwisseling te vieren.
halloween hotelbestemmingen
By Monique ·
29 oktober 2021

De griezeligste bestemmingen voor Halloween

Spookverhalen maken deel uit van de rijke historie van een aantal van ’s werelds grootste steden. Wil je een sensationele Halloween dit jaar? Nu het enge feest nadert, zijn de gruwelijke bestemmingen zoals spookhotels, ondergrondse passages en verlaten panden extra spannend.
dierentuin europa
By Monique ·
30 november 2021

De leukste 10 dierentuinen van Europa

Ben je dol op exotische en wilde dieren maar heb je niet het budget om heel de wereld rond te reizen om ze in levenden lijve te aanschouwen? Dan is een bezoekje aan een mooie dierentuin een prima alternatief.
10 skidorpen italie
By Francien ·
23 november 2021

10 populairste Italiaanse wintersportdorpen bij Nederlanders

Het kwik daalt en dat doet menig wintersporter verlangen naar het moment dat de ski's ondergebonden mogen worden. Italië is een verrassende skibestemming, die met haar witte Alpentoppen veel te bieden heeft.
koffer inpakken verrassingsreis
By - ·
10 december 2021

Weekendje weg: wat neem je mee?

tips auto vakantie check
By Francien ·
12 november 2021

Met de auto op reis: doe de autovakantiecheck

Heb je een leuk weekend geboekt om singles van jouw leeftijd te leren kennen in de Ardennen of ga je binnenkort op wintersport naar het prachtige Oostenrijk of Italië, de kans groot dat je de auto inpakt en vertrekt!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!