Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren? 1 op de 30 mensen heeft last van de zogenaamde ‘leisure sickness’ (ziek worden op vakantie). Hoe dat komt en wat je er tegen kan doen, dat lees je hier.
1.Het is de schuld van je werk
Je lichaam produceert constant stresshormonen adrenaline en cortisol. Die reguleren je bloedvatensysteem, alertheid en slaapcyclus. Ze kunnen er ook voor zorgen dat we minder pijn voelen (waardoor een ziekte al sneller onopgemerkt gaat) en onderdrukken ons immuunsysteem. De weken voor we met vakantie vertrekken zijn op het werk doorgaans bijzonder stresserend, waardoor we meer van deze hormonen produceren. Hierdoor wordt ons immuunsysteem nog verder onderdrukt, met als gevolg dat wanneer we eindelijk kunnen ontspannen, ons lichaam bijzonder vatbaar is voor microben.
Oplossing: reduceer je stress door op voorhand te plannen. Begin vanaf een maand op voorhand al enkele taken te delegeren, en realiseer je dat er ook dingen zijn die kunnen wachten tot na je weer terug bent van vakantie.
2. Je bent verslaafd aan je smartphone
Je gebruikt je smartphone de hele dag door voor op het eerste zicht onbelangrijke dingen zoals het checken van je sociale media of het bijhouden van de scores van je favoriete sportploeg. Het gevaar bestaat echter dat je ergens halverwege wordt afgeleid, en toch in de verleiding komt om je werkmails te checken. Dat zorgt er dan weer voor dat je stresslevels opnieuw de hoogte in gaan.
Oplossing: leg je smartphone ergens achter slot en grendel en check eens per dag of je berichten of gemiste oproepen hebt. Je mentale en fysieke gezondheid zullen je dankbaar zijn.
3. Je deed aan een beach body dieet
Om er prachtig uit te zien in bikini ging je in de weken voor je op vakantie vertrok op een crashdieet. Je lichaam calorieën ontzeggen is geen goed idee, zeker niet wanneer je jezelf beperkt tot amper 800 of 1200 calorieën per dag. Je lichaam staat op zo’n moment onder zware stress, en dat komt het functioneren van je immuunsysteem niet ten goede. In het buitenland word je aan nieuwe bacteriën blootgesteld, die vervolgens meteen een kwalijke invloed hebben op je gezondheid.
Oplossing: eet gewoon het hele jaar door gezond en gevarieerd, of investeer in een bikini die je mindere plekjes verdoezelt.
4. Je bent uitgedroogd
De luchtvochtigheid in een vliegtuig ligt meestal tussen de 10 en 20%. Veel lager dus dan de 30 tot 65% die we gewend zijn. Dat zorgt er al snel voor dat ons lichaam gedehydrateerd, uitgedroogd raakt. Wanneer die dehydratie ook op vakantie blijft duren, kan je een zonneslag oplopen.
Oplossing: voldoende water drinken, voor je vertrekt, op het vliegtuig zelf en tijdens je vakantie.
5. Jetlag
Naast een verstoord slaapritme kan jetlag ook zorgen voor misselijkheid, indigestie, constipatie en diarree. De hormonen die in ons lichaam instaan voor onze slaapcyclus staan immers in nauw verband met ons spijsverteringsstelsel.
Oplossing: pas je meteen aan aan het lokale uur en probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip op te staan.