Solo, single of allebei?

Alleen op reis dat is dé vakantietrend van 2016 zo lezen we in het AD. Lekker weg van alles en iedereen. Je partner, vrienden, familie en kinderen lekker thuis laten en zelf solo de wereld ontdekken, jezelf opnieuw ontdekken en tot rust komen. Niet alle solo reizigers zijn dappere dodo’s die met een backpack het thuisfront vaarwel zeggen en in hun eentje de wereld gaan verkennen. Voor hen is er de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een groepsreis. Gezellig samen solo op reis! Singles daarentegen hebben niet altijd de behoefte om met andere ‘solo’s’ te reizen die een partner thuis hebben zitten. Voor hen zijn er dan weer groepsreizen met andere singles, de zogenaamde singlereizen. We geven het grif toe, het is amper nog te volgen..

Afspiegeling samenleving

De jaarlijkse Vakantiebeurs zou een mooie afspiegeling moeten zijn van trends op het gebied van reizen voor alle reislustige mensen in onze samenleving. Kersverse koppels dromend van een idyllische huwelijksreis, jonge gezinnen op zoek naar de perfecte camping, middelbare stellen met of zonder pubers, senioren die een droomcruise willen maken en nieuwsgierige singles die lekker op vakantie willen. Singles? Jazeker! Want daar hebben we er maar liefst 2,8 miljoen van in Nederland. Opvallend is daarom dat er voor iedereen een kleurrijk pallet aan reizen te vinden is, behalve voor de single bevolkingsgroep. Althans, niet op de Vakantiebeurs van 2016. Hoe komt dat? Single2Travel.nl ging op onderzoek uit.

Hardcore singlereizen

Een rondje Vakantiebeurs leert al snel dat de single reiziger, niet te verwarren met de solo reiziger, hier weinig te zoeken heeft. Behoudens een paar reisorganisaties die behalve individuele reizen en groepsreizen ook een tak ‘singlereizen’ aanbiedt zoals Fox, Kras en Sawadee is er geen enkele hardcore singlereisorganisatie te bekennen! En dat terwijl er tal van gerenommeerde reisspecialisten bestaan voor de single reiziger. Denk maar aan Cirkel Reizen met jarenlange ervaring op het gebied van vakanties voor singles en eenoudergezinnen, Estivant, One2gether Travel, Crusj, Dynamic Holland met de labels SingleSnow en SingleSun, VillaVibes of noSun reizen. Allen afwezig op de Vakantiebeurs. Monique Holtmaat, eigenaar van online reismagazine Single2Travel.nl sprak met Martijn Boshuis, directeur noSun reizen en vroeg naar de reden.

670c300-vakbeurs

Doelgroep afwezig

“De doelgroep van noSun reizen is de hippe, trendy en avontuurlijke single reiziger tussen de 25 en de 50 jaar die graag in Europa op vakantie gaat. Deze singles stappen niet massaal in de trein of auto om een gezellig dagje naar de Vakantiebeurs te gaan. Het zijn toch voornamelijk stellen van middelbare leeftijd die dit doen. Onze doelgroep oriënteert zich voornamelijk op internet, leest reviews van andere single reizigers voordat ze een singlereis boeken. De Vakantiebeurs heeft voor ons als singlereisspecialist dus te weinig toegevoegde waarde “ aldus Boshuis.

Oubollig imago

Harold Blanken, directeur van single-reisorganisatie VillaVibes reageert identiek:“ons type klant vind zijn reizen online, gaat niet naar een Vakantiebeurs om zich te oriënteren. De mensen die dat wel doen, vinden wij niet bij ons merk passen. De Vakantiebeurs heeft een oubollig imago en onze reizen passen daar niet bij” aldus Blanken. Ronald Izendoorn, productmanager van Mambo Reizen herkent zich in deze stelling. Hij laat in een reactie aan Single2Travel.nl weten dat de doelgroep voor de singlereizen van Mambo niet te vinden is op de Vakantiebeurs. Emma Blanchard van Crusj reizen stelt dat de kosten om op de Vakantiebeurs te staan niet opwegen tegen de baten. Singles inspireren en informeren over de reismogelijkheden doen ze daarom liever op andere wijze.

Nieuws onder de zon?

Is er dan voor de ondernemende, reislustige single van Nederland die per abuis deze week wel op de Vakantiebeurs terecht komt helemaal niets nieuws onder de zon te vinden? Het enige leuke concept dat we tegenkwamen is een nieuw online platform voor zowel solo als single reizigers die op zoek zijn naar een reismaatje. Op basis van je reisprofiel vind je mede-reisgenoten die naar dezelfde bestemming willen afreizen. Op Trabys kan je niet alleen op zoek naar medereizigers maar ook je reisspullen verpatsen als je genoeg hebt van het backpacken of juist op zoek bent naar een paar amper gebruikte wandelschoenen.

trabys

Online reismagazine Single2Travel.nl is een dochter van het bekende online magazine Singlessite.nl. Single2Travel.nl is opgericht eind 2005 met als doel de single reiziger in Nederland onafhankelijk en zo breed mogelijk te informeren over (single)reizen. 

Aanbieders van gespecialiseerde singlereizen vind je natuurlijk op de reiswijzer en bij het overzicht groepsreizen!