Natuurreizen

Bergliefhebbers hebben vertrouwen in zomervakantie 2020

Afgelopen week heeft de website Indebergen.nl onderzoek gedaan naar de impact van het coronavirus op het plannen en boeken van de zomervakantie in de Alpen en andere berggebieden in Europa. De resultaten zijn overwegend positief: meer dan driekwart van de ondervraagden overweegt op dit moment een zomervakantie in de bergen. In totaal werkten 2420 bergliefhebbers mee aan het online onderzoek over het vakantie- en boekgedrag en de invloed van het coronavirus hierop.

Ondanks corona toch graag naar de bergen

De respondenten werden gevraagd of zij, onafhankelijk van het feit of ze al geboekt hadden, op dit moment een vakantie naar de bergen zouden overwegen deze zomer. Ruim driekwart van hen antwoordde hierop bevestigend. Een kleine 19% blijft deze zomervakantie liever thuis en gaat helemaal niet op vakantie. Van de mensen die deze zomer niet naar de bergen wil (6,2%), geeft 86,5% aan de vakantie liever in eigen land te vieren.

Bijna de helft heeft al geboekt, 10% zelfs na de corona-uitbraak

Bijna de helft (49,3%) van de bergliefhebbers geeft aan hun vakantie al geboekt te hebben, 40% nog niet. In 10,8% van de gevallen is de vakantie geannuleerd. Bijna 10 procent van de personen die geboekt hebben, deed dit na de coronamaatregelen die op 13 maart 2020 werden aangekondigd, de rest van hen daarvoor. Aan annuleren van de geboekte vakantie denken de meeste mensen nog niet. Bijna eenderde zegt waarschijnlijk ook met de huidige kennis de vakantie geboekt te hebben, terwijl 43,9% zegt dat niet zeker te weten en 26,5% had niet geboekt.

Vertrouwen in zomerseizoen

De respondenten hebben een groot vertrouwen in het zomerseizoen. Bijna een kwart denkt dat we vanaf juni naar de bergen mogen reizen en meer dan de helft denkt dat dit vanaf juli weer mogelijk zal zijn. Slecht 12,2% zegt pas na augustus weer te verwachten dat we naar de bergen kunnen. Bijna 80% plant in de maanden juli en augustus zijn of haar bergvakantie. Zo’n 10 procent zegt in het voorseizoen te gaan en nog eens 10 procent in het naseizoen.

Auto populairder

De auto wordt deze zomer naar alle waarschijnlijkheid populairder dan andere vervoersmiddelen naar de vakantiebestemming. Meer dan de helft van de bergliefhebbers zegt vanwege het coronavirus sneller dan normaal te kiezen voor de auto. Er wordt minder snel gekozen voor trein (71%), vliegtuig (80%) en bus (82%). Qua accommodatiekeuze verandert er ook iets ten opzichte van voorgaande jaren. Bijna de helft van de mensen (47,7%) zegt minder snel dan normaal voor een camping te kiezen. Ook hotels en pensions worden door respectievelijk 38,3% en 35,2% minder snel gekozen. Appartementen en chalets worden duidelijk populairder.

Weg van drukte

Wordt de invulling van de bergvakantie anders dan normaal? Van de bergliefhebbers geeft 31,1% aan vanwege het virus sneller dan normaal te gaan wandelen en 22% zegt sneller dan normaal te gaan relaxen. Wellness en binnen zwemmen zijn deze zomer minder populair dan normaal. Van de respondenten geeft 58,2% aan minder snel dan normaal bijvoorbeeld (attractie)parken en dierentuinen te bezoeken en 34,3% zegt dat over dagtripjes naar dorpjes en steden. Veel mensen verwachten dat er toch wel wat gaat veranderen de komende bergvakantie. Vooral afstand houden en het naleven van bepaalde regels worden genoemd als veranderingen.

Bron: Verkeersbureaus

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!