Berlijn Singles

Berlijn wil 9 kilometer lange overdekte fietssnelweg

De Duitse hoofdstad Berlijn wil even fietsvriendelijk worden zoals het Nederlandse Amsterdam en het Deense Kopenhagen. Er zijn plannen om de een zogenaamde ‘Radbahn’ doorheen de stad te laten lopen, een grotendeels overdekte fietsroute van negen kilometer lang.

Oude U-Bahn

Het grote voordeel is dat het bouwwerk er al voor een groot deel staat. Architecten willen immers gewoon de onderkant van de 120 jaar oude U-Bahn Linie 1 gebruiken. Dat is een van de meest iconische metrolijnen in de stad waarvan tot voor kort zag niemand het potentieel inzag van de beschikbare ruimte eronder. Daardoor zit de stad met een groot braakliggend terrein waar af en toe auto’s geparkeerd staan.

Sneeuwvrije fietsroute

Mits een paar slimme interventies zou de constructie uiterst geschikt zijn als regen- en sneeuwvrije fietsroute. Maar er is meer: langs het traject zouden cafeetjes moeten komen om uit te rusten en fietswinkels om allerlei mankementen aan je tweewieler snel op te lossen. De bodem van de route zou uit drukgevoelig materiaal moeten bestaan om stoom op te wekken zodat die duurzaam kan verlicht worden.

fietsroute overdekt berlijn

Verbonden met metro

Als de plannen concreet worden, kan hier een fietsweg worden aangelegd die gaat van het metrostation Zoologischer Garten in het Westen tot aan de Warschauer Straße in het oosten. Dat betekent dat de districten Charlottenburg, Schöneberg, Kreuzberg en Friedrichshain met elkaar zouden verbonden worden. Extra voordeel: fietsers zullen makkelijk kunnen switchen tussen vervoersmiddelen omdat ze verschillende (metro)stations passeren.

Amsterdam & Kopenhagen

Op de officiële site van het project staat dat de stad een voorbeeld wil nemen aan het fietsvriendelijke Kopenhagen en Amsterdam. ‘Dankzij de Radbahn zullen inwoners van Berlijn ontdekken hoe leuk het kan zijn om zich duurzaam te verplaatsen door de stad, zonder last te ondervinden van het zware, gemotoriseerde verkeer’, staat er te lezen.

De fietsroute is voorlopig maar een idee maar in politieke kringen wordt het voorstel alvast enthousiast onthaald. Het concept won dit jaar ook al de Bundespreis Ecodesign-prijs omdat het interessant is voor het milieu.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
vakantie relatie seks
By Monique ·
9 november 2021

Passie, liefde en seks op reis

Als single verliefd worden, de vlinders in je buik voelen op vakantie, heerlijk! En wat let je ook? Je bent ten slotte een vrij en blij en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Menig single raakt dan ook wel eens tot over zijn oren verliefd op reis.
singlereis japan
By Monique ·
16 november 2021

Veelzijdige singlereis: Japan

Japan zal je elk moment verbazen, niets is wat het lijkt. Een reis door ‘het land van de rijzende zon’ is een reis vol contrasten, afwisseling en een kennismaking met eigentijdse wereldsteden, oude heiligdommen en een overweldigende natuur.
alleen reizen niet doen
By Monique ·
19 november 2021

Alleen op reis: 7 redenen om het niet te doen

Heb je plannen om een verre reis te gaan maken in je eentje? Een paar weken, maanden of misschien reis je in je wildste fantasieën wel heel de wereld rond in een jaar tijd. Hartstikke tof! Niks mis met plannen maken en alleen reizen, mits je er het juiste type voor bent.
5 best gelezen singlereizen
By Monique ·
3 december 2021

Singlereizen: 5 best gelezen toppers

Singles die op zoek zijn naar een leuke groepsreis met andere singles komen al snel bij Single2Travel uit. Met leuke reistips, lekkere lastminute vakanties en actuele reisberichten vinden ze snel de reisbestemming van hun dromen. Deze 5 worden het best gelezen!
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!