The Beach

Beroemdste strand van Thailand gaat met vakantie

Een van de beroemdste stranden van vakantieparadijs Thailand krijgt zelf vier maanden rust. Maya Bay, die wereldwijd bekendheid verwierf door de film ‘The Beach’, gaat zodanig gebukt onder het bezoek van hordes toeristen dat het zelf een adempauze nodig heeft. 

In februari werd al bekend dat de Thaise autoriteiten de baai op Koh Phi Phi zouden sluiten. Vanaf 1 juni is het zover en kunnen toeristen een uitstap naar de paradijselijk plek van hun vakantieplanning schrappen. Het strand en haar omgeving worden vanaf dan verboden terrein voor vakantiegangers. Vanaf 30 september zijn zonaanbidders er opnieuw welkom. De zee krijgt zo vier maanden de tijd om weer op adem te komen.

Times Square

Het is de eerste keer dat Maya Bay figuurlijk de deuren sluit voor toeristen. Die liggen zelf aan de basis van de drastische beslissing van de Thaise autoriteiten eerder dit jaar. Sinds de tranentrekker ‘The Beach’, met onder andere Leonardo DiCaprio, in 1998 op het grote scherm verscheen, belandde de baai op de bucketlist van menig reiziger. Honderdduizenden toeristen bezochten sindsdien de plek. En dat heeft zijn sporen nagelaten.

Drommen toeristen en motorboten

 

The Beach Thailand

Het strand ziet er in werkelijkheid lang niet uit zoals in de film. Integendeel: drommen toeristen, afval en lawaaierige boten domineren het decor. “In de film ziet het er allemaal zeer rustgevend uit. Je ziet er geen kat en zou denken dat je helemaal alleen op de wereld bent. Maar wanneer je er aankomt, lijkt het wel alsof je je te midden van Times Square in New York bevindt”, liet toeriste Lara Vogelsberg (23) optekenen bij de BBC.

Koraalrif

Om de inham de kans te geven zich te herstellen van de aanhoudende stroom toeristen gaat het strand dus dicht van 1 juni tot 30 september, zo beslisten de autoriteiten in Thailand. “We hebben een prachtig land, maar we moeten onze natuur beschermen”, zegt de Thaise milieubepleiter Thon Thamrongnawasawat. “We beschikken over informatie die bewijst dat de boten met toeristen écht een invloed hebben op het koraalrif in de baai.”

Toeristisch seizoen

De sluiting moet de fauna en flora in Maya Bay een duwtje in de rug geven om weer op krachten te komen. Het gaat niet om een definitieve maatregel. Vanaf eind september, wanneer het toeristische hoogseizoen begint, een belangrijke bron van inkomsten voor Thailand, kunnen reizigers de idyllische plek weer gaan aanschouwen. “We sluiten het strand niet voor altijd af, maar we moeten iets doen om onze zee te redden. En we beginnen daarvoor bij Maya Bay”, besluit Thamrongnawasawat.

Bron: HLN

Foto’s privé bezit.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!