verliefd wintersport

Bij tongzoen reizen 80 miljoen bacteriën mee

Lekker ding gespot op vakantie en slaan jullie onverhoopt aan het tongzoenen? Wees je er dan van bewust dat er met een tongzoen van 10 seconden zo’n 80 miljoen bacteriën meereizen naar je zoenpartner.

Dat laten onderzoekers van TNO en microbenmuseum Micropia in Artis weten in het tijdschrift Microbiome. De onderzoekers wisten 21 stelletjes die de dierentuin bezochten over te halen tot een tongzoen van 10 seconden. Voor en na de zoen namen ze speeksel af en schraapten ze de tongen van de deelnemers. Van deze monsters bepaalden ze vervolgens de samenstelling van de bacteriën.

Tongflora

Op basis van deze zoen vonden de onderzoekers geen al te grote verschillen De verklaring hiervoor is dat de stelletjes al vaker gezoend hadden. De samenstelling van hun tongflora leek dan ook meer op elkaar dan die van twee vreemden die elkaar voor het eerst zoenen. Mogelijk spelen daarbij ook andere factoren nog een rol zoals voeding en het gebruik van dezelfde tandpasta.

Verder ontdekten de onderzoekers dat het speeksel van de partners, die kort voor het afnemen van het eerst onderzoek nog met elkaar hadden gezoend, meer op elkaar leek dan van partners die dat langer daarvoor hadden gedaan.

Test per zoen

Om te berekenen hoeveel bacteriën er nu eigenlijk worden overgedragen bij het zoenen lieten de onderzoekers een van de twee partners een yoghurtdrankje drinken. Daarna keken ze of die bacteriën na de zoen in de mond van de partner waren beland.

Dat bleek inderdaad het geval. Wanneer alle mondbacteriën zich even gemakkelijk laten overdragen als deze yoghurtbacteriën, verwisselen er zo’n tachtig miljoen per zoen van eigenaar.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!