verliefd wintersport

Bij tongzoen reizen 80 miljoen bacteriën mee

Lekker ding gespot op vakantie en slaan jullie onverhoopt aan het tongzoenen? Wees je er dan van bewust dat er met een tongzoen van 10 seconden zo’n 80 miljoen bacteriën meereizen naar je zoenpartner.

Dat laten onderzoekers van TNO en microbenmuseum Micropia in Artis weten in het tijdschrift Microbiome. De onderzoekers wisten 21 stelletjes die de dierentuin bezochten over te halen tot een tongzoen van 10 seconden. Voor en na de zoen namen ze speeksel af en schraapten ze de tongen van de deelnemers. Van deze monsters bepaalden ze vervolgens de samenstelling van de bacteriën.

Tongflora

Op basis van deze zoen vonden de onderzoekers geen al te grote verschillen De verklaring hiervoor is dat de stelletjes al vaker gezoend hadden. De samenstelling van hun tongflora leek dan ook meer op elkaar dan die van twee vreemden die elkaar voor het eerst zoenen. Mogelijk spelen daarbij ook andere factoren nog een rol zoals voeding en het gebruik van dezelfde tandpasta.

Verder ontdekten de onderzoekers dat het speeksel van de partners, die kort voor het afnemen van het eerst onderzoek nog met elkaar hadden gezoend, meer op elkaar leek dan van partners die dat langer daarvoor hadden gedaan.

Test per zoen

Om te berekenen hoeveel bacteriën er nu eigenlijk worden overgedragen bij het zoenen lieten de onderzoekers een van de twee partners een yoghurtdrankje drinken. Daarna keken ze of die bacteriën na de zoen in de mond van de partner waren beland.

Dat bleek inderdaad het geval. Wanneer alle mondbacteriën zich even gemakkelijk laten overdragen als deze yoghurtbacteriën, verwisselen er zo’n tachtig miljoen per zoen van eigenaar.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Single vakantie naar Toscane? 4 tips
By Scott ·
3 februari 2023

Single vakantie naar Toscane? 4 tips

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!