Stedentrip Bologna

Bologna, dat smaakt naar meer

Stedentrips zijn altijd in trek. Het maakt niet uit of je met meerderen bent of single en alleen, een stedentrip is een korte break in vaak een hele andere cultuur. Heerlijk om er even helemaal uit te zijn. Bij mijn zoektocht viel mijn oog op Bologna.  Met de “B” van Bella Italia.

Studentenstad

Bologna is een stad in Noord-Italië. Het heeft 400.000 inwoners waarvan er 1 op de 4 student zijn. Daaraan heeft Bologna ook één van zijn drie bijnamen te danken. Namelijk La Dotta, wat geleerde betekent. In Bologna namelijk werd in de elfde eeuw de eerste universiteit van Europa gesticht. En ook vandaag de dag staat het studentenleven er centraal. Dat maakt Bologna onder andere tot een een relaxte, leuke stad.

De kleur is rood

De tweede bijnaam is La Rossa, de rode. Deze bijnaam dankt de stad aan de rode gebouwen en daken. Ook verwijst deze kleur naar haar historisch linkse reputatie.

Bolognese keuken

De derde is La Grasse, de dikke. Deze heeft te maken met de rijke keuken. De lekkerste pasta’s van Italië worden hier bereid. Voor de échte Bolognese keuken ga je naar de talloze Ristorantes  waar je kunt genieten van overheerlijke handgemaakte tortelli di ricotta, lasagne en tagliatelle.

Piazza Maggiore

Het centrum van Bologna bestaat voornamelijk uit twee pleinen die aan elkaar grenzen: het grote Piazza Maggiore en het kleine Piazza del Nuttuno. Op het Piazza Maggiore vind je de San Petronio Basiliek. In deze goed bewaakte kerk ligt de beruchte fresco van Giovanni de Modena uit 1410 die een scène uit Dantes hel laat zien. Boven op deze basiliek staat de grootste zonnewijzer van de wereld. Ook hierdoor is Bologna beroemd.

Piazza del Nuttuno

Op het Piazza del Nuttuno staat de Fontana del Nettuno, een fontein waarop de Griekse god Neptunus staat afgebeeld. Op vijf minuten lopen van de pleinen vind je de middeleeuwse eyecatchers van de stad: De Torens Asinelli en Garisenda, respectievelijk 97 en 48 meter hoog. Of de torens zo scheef staan als de toren van Pisa, dat is de vraag. Van deze twee torens in Bologna kun je alleen de Asinelli toren beklimmen.

Geen paraplu nodig

Bologna is een compacte stad. Binnen de oude stadsmuren,waarvan een deel nog overeindstaat, vind je vrijwel alle bezienswaardigheden. Deze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Een wirwar van sfeervolle straatjes waar fijne winkeltjes en gezellige cafés elkaar afwisselen.

Verder vallen de arcaden op. In het oude centrum namelijk vind je veertig kilometer aan bogengalerijen! Mocht het al regenen dan is een paraplu niet nodig.

Curiosa en Musea

Een andere reden om Bologna te bezoeken is het antiek. Elk tweede weekend van de maand vindt er de antiek- en curiosamarkt plaats op de Piazza San Stefano, één van de meest romantische pleinen van Bologna. Het is een heuse aanrader.

Als je liefhebber van musea bent, dan is het goed om te weten dat de gemeentelijke musea gratis zijn. In het Palazzo del Comune (gemeentehuis) vind je er alvast twee: de Collezione comunale d’arte antica (de gemeentelijke collectie van oude kunst) en het Morandi Museum.

Bijzondere sfeer

Naast het mooie historische centrum is het vooral de sfeer die Bologna zo bijzonder maakt. Als het mooi weer is, drinken studenten tot laat in de avond hun biertjes op de pleinen. Daarna vertrekken de jongeren richting de studentenwijk. Aan de Via Zamboni, de hoofdader van de wijk, zitten veel gelegenheden om uit te gaan en vele terrassen.

Omgeving

Je hebt met je stedentrip natuurlijk maar een paar dagen, maar stel dat je wat meer tijd te besteden hebt, dan is de omgeving ook zeer de moeite waard.
Vanuit Bologna ben je binnen een uur aan de Adriatische kust en ook Toscane ligt op een steenworp afstand, met steden als Florence, Arezzo, Siena en La Spezia. Naast hun culturele erfgoed dragen de Toscaanse steden ook grote zorg voor hun culinaire erfgoed. Dat doen ze met hun Slow Food-filosofie als tegenhanger van fastfood. Het logo dat hier bij hoort is een slakje.

Bologna Bellissimo

Bologna en omgeving meer dan de moeite waard om je zelf even af te remmen. Even uit de sleur een paar dagen rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Daarna met frisse moed weer naar huis. Maar Bologna smaakt naar meer.

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Zo geniet je meer van je vakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!