Carnaval Nice

Carnaval zonder polonaise in Nice

Carnaval ã la Nice, dat is samen met een miljoen bezoekers genieten van een groots bloemencorso, een lichtjesparade en praalwagens met metershoge poppen. Had je in deze chique badplaats ook een polonaise verwacht dan moet ik je teleurstellen. Had je Nice gepland voor een romantische Valentijn, dan ben je mogelijk nog meer teleurgesteld. Wilde je als single een paar dagen alleen zijn in Nice, dat gaat nu echt niet lukken.

Tweeënhalve week Carnaval

De Carnavalsperiode in Nice duurt van 13 februari tot en met 1 maart. Tweeënhalve week Carnaval, dat is niet gering. In die periode is er twee maal Corso carnavalesque, vijf maal Bataille de Fleurs en vijf maal Corso carnavalesque illuminé. Voor het bloemencorso zijn kaartjes online, bij de VVV en bij straatkraampjes te koop. Voor overige optochten zijn geen kaartjes nodig, behalve op Place Masséna. Mensen in carnavalsoutfit hebben wel gratis toegang tot dat plein. Dus wil je erbij zijn, dan kun je vanuit ons Zuiden nog even doorvliegen naar het zonnige zuiden van Frankrijk.

Honderden kilo’s mimosa

Bloemengeur alom op de Promenade des Anglais in Nice. Op een klein oppervlak bevinden zich zo’n 60.000 geurende rozen, orchideeën, anjers en gerbera’s. Deze bloemen zijn verwerkt in kleurige decoraties op twintig praalwagens. Ook liggen er honderden kilo’s gele mimosa op de wagens, die tijdens de ronde uitgedeeld worden.

Gedurende de carnavalsperiode die 5 dagen duurt, vindt iedere dag dit bloemencorso Bataille de fleurs plaats.  Carnaval in Nice loopt niet synchroon met carnaval in het Zuiden van ons land.  Een bloemiste uit Nederland weet te vertellen dat er per wagen zo’n 2.500 tot 3.500 bloemen verwerkt zijn en dat daarvan bijna de helft uit Nederland afkomstig is. De rest komt van de Côte d’azur.

Ook kijken kost geld

Het kijken naar de Carnavals optocht is in Nederland gratis, dit is ook een verschil met deze tocht van praalwagens. Voor een zitplaats betaal je 25 euro, voor een staanplaats slechts een tientje. In Nederland heb je ook zitplaatsen langs de routes, maar dat is dan meestal bij de “gelukkige” bewoners van een huis aan de route.

Op alle wagens staat een bloemenmeisje. Uit honderden gegadigden zijn de jongedames gekozen. Het belangrijkste bloemenmeisje is de koningin. Het is een soort miss Nice, een rol die dit jaar was weggelegd voor een 20-jarige rechtenstudenten wonend in Nice. Het is een hele eer.

Handen vol met bloemen

Op de laatste dag van de Carnavalsperiode wordt bij de tweede rondje begonnen door de bloemenmeisjes met het losmaken van de bloemversieringen, waar twintig bloemisten uren mee bezig zijn geweest. In zo’n anderhalf uur tijd zijn de praalwagens leeg en loopt het publiek met handen vol toegeworpen bloemen. Daar heb je wel meer aan dan een zak met confetti en serpentines.

Caranval zonder polonaise

Naast de bloemenoptocht is er dus ook nog een lichtjesparade van carnavalswagens die met lichtjes door de stad trekken. Corso carnavalesque illuminé genaamd. Diezelfde wagens doen dit overdag nog lichtjes over, maar nu zonder lichtjes, nu onder de naam Corso carnavalesque. Deze parades worden aangevoerd door De koning van de gastronomie, een 22 meter hoge pop van papier-maché. De koning heeft een gebakschoteltje met een stuk taart in zijn ene hand en een taartschep in zijn andere hand.  Daarachter volgt de koningin, die zit op een metershoge taart met aardbeien en lange vingers. Ook hier hoort muziek bij en confetti en kleurige papierslingers. Volwassene dansen en kinderen vermaken zich prima. Maar van polonaise is geen sprake.

Wat ook overeenkomt met carnaval in Nederland is dat op de slotavond symbolisch een wagen verbrand wordt. In Nice is dat een kleine replica van de grote koningswagen. Dit spektakel wordt afgesloten met een spectaculair en kleurrijk vuurwerk.  Tweeënhalve week carnavalspret zijn ten einde.

Daar moet je toch niet aan denken

Tweeënhalve week Carnaval, hoe mooi het allemaal zal zijn, moet je daar toch niet aan denken. Wie heeft daar nu budget voor. Kun je hier nog een biertje krijgen tegen een speciaal Carnavalstarief, vrees ik dat het in Nice toch echt de Nice tarieven zullen blijven.  Lijkt het je fantastisch en kan carnaval voor jou niet lang genoeg duren, kijk dan voor meer informatie op www.nicetourisme.com. Lijkt je het leuker Nice te bezoeken wanneer het wat rustiger is, dan kan ik daar goed in komen.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!