tips krakau

Citytrip special Krakau: ongeschonden historie

Het stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, culturele hoofdstad van Europa in 2000 en diverse oorlogen ongeschonden doorgekomen. Do we need to say more? Krakau is absoluut een bezoek waardig!

Bezienswaardigheden

In het hart van Krakau vind je de Rynek Glówny, de grote markt, en de Rynek Maly, de kleine markt. De Rynek Glówny staat bekend als een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Aan de rand van het marktplein vind je de Kościół‚ Mariacki, de Mariakerk. Een bekend ritueel in Krakau is de trompetblazer die elk uur vanaf de hoogste toren van de Mariakerk een melodie speelt die plotseling afgebroken wordt. De ‘hejna‚’ was het signaal om de stadspoorten te openen of te sluiten en werd elke ochtend en avond gespeeld.

Legende

De legende gaat dat in de Middeleeuwen een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag komen. Door op zijn trompet te spelen, wilde hij zijn stadsgenoten waarschuwen. Zijn trompetspel werd echter plotseling afgebroken, omdat hij geraakt werd door een pijl. Toch konden dankzij zijn oplettendheid de stadspoorten net op tijd worden gesloten en de Tartaarse aanval worden afgewend.

Op het plein vind je bovendien diverse gebouwen in verschillende bouwstijlen: de Raadhuistoren (Ratusz), de Lakenhal (Sukiennice) en de Kerk van Sint-Adalbert (Åšw. Wojciech). Eén van de mooiste classicistische kerken uit de barokperiode in Polen is de Sint-Annakerk, ontworpen door de toen in Polen zeer actieve Nederlandse architect Tielman van Gameren.

Ook de Wawel, een heuvel met talrijke historische gebouwen, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier onder andere de kathedraal en het Koninklijke paleis. Onder de heuvel ligt de Drakengrot, de meest beroemde grot in Polen, uiteraard ook goed bezocht door toeristen.. Het verhaal gaat dat daar in de Middeleeuwen een draak woonde die elke dag gevoerd werd met vee (schapen en varkens). Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht trouwen. De schoenmaker Skuba durfde het aan. Hij slachtte een schaap, vulde dat met zwavel en naaide het weer dicht. De draak at dit schaap, vloog in brand en sprong in de rivier de Wisla. Sindsdien is er alleen nog de grot met daarvoor een koperen beeld van de draak, genaamd Smok Wawelski.

Even uitrusten? Dat kan in het fraaie stadspark Planty, dat al in de jaren 1822-1830 werd aangelegd. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog raakte het park in verval, maar sinds 1989 is het weer opgeknapt. In het park vind je diverse fonteinen en standbeelden, waaronder die van Nicolaas Copernicus. De ideale plek om even bij te komen dus!

Uitgaan

Krakau is een studentenstad, dus een avondje stappen is hier geen probleem. In het centrum vind je talloze kroegen en bars, waar je jezelf uitstekend kunt vermaken tot in de late uurtjes!

Culinair Krakau

Zin om een avondje een typisch Krakaus dan wel Pools gerecht te eten? In Polen eet men graag vlees en houdt men van soep. Wereldberoemd zijn de Poolse worsten en hammen. Een typisch Poolse specialiteit is bigos, gekruid vlees met kool en zuurkool. Iets lokaals proberen? Bryndza Podhalanska is een kaas van schapenmelk uit de omgeving. Mocht je niet zo’n liefhebber zijn van de lokale keuken, geen paniek! In Krakau heb je allerlei andere soorten keukens met de lekkerste gerechten, dus er zit gegarandeerd iets voor je bij.

Prijzen en lokaal transport

Polen mag dan wel in opkomst zijn, de prijzen liggen altijd nog lager dan in Nederland. Genoeg mogelijkheden dus om het betaalbaar te houden!
Sevilla is niet per se goedkoop, maar als je een beetje je best doet kun je het best betaalbaar houden. Blijf voor de hoofdprijs weg van de toeristische hotspots, dan valt het allemaal best mee!

Het centrum van Krakau is prima te bereiken via sneltrein (reisduur 15 minuten, kosten ca. 2 euro), bus (reisduur 40 minuten) en taxi. Eenmaal in het centrum kun je alles prima te voet bereiken!

Reisperiode

Krakau kent een gematigd landklimaat, met relatief warme zomers maar frisse winters. In de lente en de herfst is het weer erg wisselvallig. Mocht je gebaat zijn bij een wat warmer klimaat, raden we je aan om Krakau in de lente of voorzomer te bezoeken. Maar vind je dat niet zo belangrijk, bezoek Krakau dan met Kerst! Het staat er dan vol met zelfgemaakte kerststallen, erg sfeervol! Maar net waar je voorkeur ligt dus.

Low-budget tips

Met Ryanair kun je vanuit Eindhoven rechtstreeks op Krakau vliegen. En hoe eerder je boekt, hoe gunstiger meestal de prijs! Dat geldt natuurlijk ook voor het boeken van een hotelletje. Liever met singles? Dat kan ook, kijk maar.

 

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!