anodorra vakantie

De 10 kleinste landjes van Europa

Hou jij van klein maar fijn? Ook als het om vakantielanden gaat? Nou dan hebben we de 10 mooiste en kleinste van Europa voor je op een rij gezet! 

Vaticaanstad (0.44 km2)

Eigenlijk is de kleine ommuurde enclave van Vaticaanstad geen land, maar een ‘soevereine stadsstaat’ die wordt geregeerd door Paus Franciscus. Met zo’n 900 inwoners, is het de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, gekeken naar oppervlakte en inwonertal. De helft daarvan is tuin. Klein is zaligmakend, zou je kunnen zeggen. Absoluut een must-see tijdens een bezoek aan Rome. Verbaas u over de St. Peter’s Basiliek, ontdek de musea van het Vaticaan en ga op de foto samen met de Zwitserse garde.

Monaco (1.95 km2)

Een andere aanleiding voor aardig wat quizvragen is het Vorstendom van Monaco, een soevereine stadsstaat omgeven door machtig Frankrijk en de zee. Het land is meervoudig recordhouder, als dichtstbevolkte land in Europa (16,403.6 mensen per vierkante kilometer) en ’s werelds laagste werkloosheidspercentage (een niet te overtreffen 0%). Vergaap u aan megajachten, verlies een miljoen in het casino en plan uw bezoek ideaalgesproken rond de Monte Carlo Grand Prix (van 23 tot 26 mei). Als u geen jacht bezit, kunt u beter in Nice overnachten, veel goedkoper.

San Marino (61 km2)

De kleine republiek van San Marino is de oudste soevereine staat en constitutionele republiek in de wereld, opgericht op 3 september 301. Het is een ongelooflijk populaire dagtrip in Italië. Sluit u aan bij de groepen mensen die omhoog klimmen om de Castello della Cesta te bewonderen en trakteer uzelf op een extreme kitscherige souvenir. San Marino is misschien wel het meest bekend om z’n voetbalelftal dat opduikt in internationale wedstrijden. Ze stonden ooit voor tegen Engeland in het Wembley stadion in 1993 na slechts 8.3 seconden. De eindstand was 7-1 voor Engeland.

Liechtenstein (62 km2)

Het kleine Liechtenstein ligt ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland en is recordhouder als het gaat om de schuldenlast; ’s werelds laagste. Naast dat behoorlijk aantrekkelijke feit, is het een bestemming voor wintersporters, dankzij z’n ligging in de Alpen. De hoofdstad Vaduz is populairder als belastingparadijs dan als bestemming voor een spannende stedentrip.

Malta (316 km2)

De republiek van Malta is eigenlijk niet een eiland, het zijn er drie: Malta, Gozo en Comino. Dankzij z’n gunstige ligging, in Mediterraans gebied, ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië, geniet u in Malta van warme zomers en een mild winterklimaat. Daarmee is Malta een aantrekkelijke bestemming het hele jaar door. Malta beschikt ook over een aantal excellente prehistorische sites zoals het Ġgantija megalitische tempelcomplex.

Andorra (468 km2)

Andorra in het oostelijk deel van de Pyreneeën, omgeven door Spanje en Frankrijk, trekt jaarlijks miljoenen toeristen dankzij z’n imago van belastingparadijs. Dat betekent goedkope drank, sigaretten en elektronische apparatuur. Wie langer in Andorra verblijft, kan z’n trolley vullen met whisky en zich te goed doen aan uitstekende wintersportfaciliteiten en wandelmogelijkheden in de bergen.

Luxemburg (2.586 km2)

De Grand Duchy van Luxembourg staat niet bovenaan de lijst van Europa’s toeristische hotspots. Een van z’n grootste attracties is het Middeleeuwse sprookjeskasteel in Vianden. Het oude gedeelte van  z’n charmante hoofdstad, Luxemburg, is de plek om het nationale gerecht ‘judd mat gaardebounen’ te proeven – gerookte varkensvlees in een crème-saus met bonen en aardappelen.

Cyprus (9.251 km2)

Er zijn soms wat problemen met zich misdragende toeristen, maar Cyprus is veel meer dan alleen disco’s, drinken en losbandigheid. Zoals diepzeeduiken. Het wrak van de Zenobia, gelegen buiten de haven van Larnaca, staat bekend als een van ’s werelds beste wrakduiken. De Zenobia was een passagiersferry die zonk tijdens haar eerste tocht in 1980.

Kosovo (10.887 km2)

Kosovo is met z’n bestaan sinds 2008 Europa’s nieuwste land. Hoewel… het is een zelfverklaarde republiek van ongeveer twee miljoen mensen die slechts deels is erkend. Als u de politiek wegdenkt, is het een adembenemend land om te bezoeken. Ontdek de dynamische, vriendelijke hoofdstad Pristina, waar historische moskeeën, markten en cafés elkaar afwisselen (inclusief een surrealistisch portret van Bill Clinton). Brezovica in de bergen herbergt een van de beste skigebieden in de Balkan.

Montenegro (13.812 km2)

Het kleine land Montenegro is een klein cadeau met een grote inhoud. Z’n Adriatische kust is bezaaid met mooie vissersdorpen, verlaten baaitjes en stranden en mooie resorts die steeds populairder worden. Z’n bergachtige binnenland is werkelijk spectaculair, bedekt met oeroude bossen, besprenkeld met meren en rivieren en hoge besneeuwde toppen. Daarnaast heeft het enkele uitstekende skigebieden zoals Kolašin.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!