De beste Nederlandse steden om deze zomer lekker buiten te eten

De top 10 steden in Nederland met de meeste eetgelegenheden in de buitenlucht per inwoner

Na maandenlang niet uit eten hebben kunnen gaan met onze geliefden of drankjes en een borrelplankje te nuttigen op het terras met vrienden, verheugen Nederlanders in het hele land zich dit jaar extra op de zomer en op alle terrasjes die Nederland rijk is! Maar welke Nederlandse steden bieden ons eigenlijk de meeste keuzemogelijkheden als het gaat om outdoor dining? Dat zochten wij voor je uit!

Holidu, dé zoekmachine voor vakantiewoningen, besloot onderzoek te doen naar alle etablissementen met een terras om te bepalen welke Nederlandse steden de meeste outdoor-eetgelegenheden per inwoner bieden. Hieruit is een top 10 gekomen van Nederlandse steden met de meeste keus aan terrasjes. Uiteraard geven we je ook ter inspiratie per bestemming een leuke Insider Terras Tip. Het plannen kan beginnen: reserveer nu je plekje op het volgende terras! Laat die zomer maar komen!

 

Top 10 Nederlandse steden met de meeste outdoor-eetgelegenheden

  1. Amsterdam – Noord-Holland | Score: 10/10

Onze hoofdstad, hoe kon het ook anders, staat met stip op nummer 1 met een perfecte score van 10 uit 10. Amsterdam zit vol met terrasjes; langs de grachten, langs het IJ, in en rond de parken, op de grote pleinen, er is voor ieder wat wils. De geijkte terrassen – die vaak gevuld zijn met toeristen – vind je natuurlijk langs het Damrak, op het Rembrandtplein en op het Leidseplein. Maar wil je eens iets anders, iets onbekends, vraag dan een local om tips en ontdek de minder voor de hand liggende pareltjes in het prachtige Amsterdam. Wij trappen alvast af met onze insider terras tip.

Insider Terras Tip: Café de Ceuvel (Google rating: 4.5). In Amsterdam-Noord vind je dit relaxte terras direct aan het water. Je kunt er ook met je boot aanleggen voor kort borrelmoment. De Ceuvel omschrijft zichzelf als “een speeltuin voor innovatie en creativiteit”. Er worden allerlei experimenten uitgevoerd die allemaal te maken hebben met duurzaamheid, met als doel te inspireren tot een green lifestyle. Er is altijd iets leuks en origineels te doen en iedereen is welkom. Het café maakt hun eigen frisdrank met de biologische siropen van Saru Soda en het menu is sinds november 2020 volledig veganistisch!

Bron: Pixabay (Terrasjes langs de Amsterdamse grachten)

 

2. Eindhoven – Noord-Brabant | Score: 9.9/10

Eindhoven zit Amsterdam direct op de hielen en staat op een verrassende 2e plaats met een score van 9.9 uit 10. Dit houdt in dat Eindhoven op één na hoogste aantal outdoor eetgelegenheden aanbiedt in verhouding tot haar aantal inwoners van alle Nederlandse steden. Keiveel keuze dus! Eindhoven heeft bovendien een levendige binnenstad met veel winkels, wat het niet alleen een populaire winkelstad, maar ook een bekende uitgaansstad maakt. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn uiteraard nooit te beroerd om in de binnenstad een pilsje te drinken en wat reuring te veroorzaken. En dan hebben we het nog niet eens over de fanatieke club PSV-supporters die de stad rijk is! Brabantse gezelligheid, here we come!

Insider Terras Tip: Het Ketelhuis (Google rating: 4.2). Eindhoven is van oudsher een echte industriestad, en dat zie je terug in de architectuur van de stad. Deze bouwstijl is inmiddels bezig aan een totale herleving en een locatie die daar goed bij aansluit is het terras van het Ketelhuis, midden op Strijp-S. Het Ketelhuis werd gebouwd door Philips voor het opwekken van perslucht en elektriciteit, om alle omliggende fabrieken draaiende te houden. Nu hangt er een super toffe, relaxte vibe en kun je heerlijke zomeravonden beleven op het mooie terras onder het genot van een hapje en een drankje.

Bron: Pixabay (Voormalige Philips fabriek in Eindhoven)

 

3. Utrecht – Utrecht | Score: 8.7/10

De stad Utrecht landt op de derde plek met een score van 8.7/10. Alleen al aan de Oudegracht vind je tientallen terrassen, maar ook als je iets buiten het centrum kijkt zijn er absolute oases te vinden. Extra voordeeltje: Utrecht ligt lekker centraal in het land en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed bereikbaar voor mensen uit het hele land. Zet die kop koffie met appelgebak maar vast klaar!

Insider Terras Tip: SOIA – Strand Oog in Al (Google rating: 4.2). Strand Oog In Al, beter bekend als SOIA is een geweldig terras voor als je bereid bent ook buiten het centrum van Utrecht te gaan. Gelegen op het einde van het Stadseiland aan het waterkruispunt waar het Amsterdam-Rijnkanaal en het Merwedekanaal samenkomen, vind je hét stadsstrand van Utrecht. Er worden niet alleen met enige regelmaat borrels en feestjes georganiseerd, maar ook voor een spontaan hapje en een drankje kun je hier terecht. Het is onder andere goed bereikbaar per fiets.

Bron: Pixabay (Het panorama van Utrecht met de Domtoren)

 

4. Den Haag – Zuid-Holland | Score: 8.1/10

Oh Oh Den Haag! Den Haag scoort een 8.1 van de 10 en landt daarmee op de vierde plek. Rondom het Binnenhof worden met enige regelmatig politici op de terrassen eromheen gespot, zoals bij Café Dudok. Ook grote pleinen als de Grote Markt of – de naam zegt het al – Het Plein zitten vol met terrasjes. Maar daar houdt het niet op. De bekende badplaats Scheveningen behoort namelijk officieel ook tot de stad Den Haag (al zien de Scheveningers dat zelf een beetje anders). Aan de boulevard en aan het strand vind je uiteraard tal van restaurants en terrassen!

Insider Terras Tip: Restaurant Drie (Google rating: 4.5). Dit restaurant is gevestigd in de voormalige kantoren van een oude elektriciteitsfabriek en het heeft een super groot en mooi terras. Naast Restaurant Drie zitten er ook ateliers en tentoonstellingsruimtes en wordt het gezien als een creatieve hotspot. Neem lekker plaats in één van de vintage bistrostoelen op het terras en laat je verwennen!

Bron: Pixabay (Het Torentje in Den Haag)

 

5. Rotterdam – Zuid-Holland | Score: 7.8/10

Rotterdam heeft onlangs als hoststad van het Eurovisie Songfestival al flink wat reclametijd gekregen, en terecht! Ook in deze lijst scoort Rotterdam goed, 7.8 points krijgt de stad maar liefst. Rotterdam heeft een bijzondere en interessante combi van nieuwe en oude architectuur en de Rotterdammers worden gezien als een gastvrij volkje, met bovendien een gezonde hoeveelheid zelfspot. De hoogste tijd voor een bezoekje dus. Maar waar drink je dan je heerlijke koude pilsje en geniet je van die kaasplank? Lees onze insider terras tip!

Insider Terras Tip: Parkcafé Parqiet (Google rating: 4.4). Dit café bevindt zich in het voormalig koetshuis in het Park, het park voor de Euromast. Het café heeft een groot grasveld voor de deur met gestreepte strandstoeltjes en kratjes als tafeltje. Je waant je direct op vakantie. Vaste prik op de kaart is een heerlijke ‘Man met Bril’-koffie. Dit Rotterdamse fairtrade koffiemerk is inmiddels een waar begrip in Rotterdam, en levert naast hun eigen koffiebar ook aan de Rotterdamse horeca, waaronder het Parkcafé.

Bron Pixabay (Het aangezicht van Rotterdam met de Erasmusbrug als middelpunt)

 

6. Maastricht – Limburg | Score: 5.9/10

De hoofdstad van Limburg staat bekend om haar bourgondische levensstijl. Wellicht een tikkeltje verrassend dus dat Maastricht (slechts) op een 6e plek eindigt in dit lijstje met een score van 5.9 uit 10. Desalniettemin is Maastricht een heerlijke stad om in de buitenlucht een terrasje op te zoeken. Zowel in de binnenstad, bijvoorbeeld aan het Vrijthof of aan het Onze Lieve Vrouweplein, als iets buiten het centrum. Belgische frietjes of zuurvlees (op z’n Maastrichts ‘zoervleis’) zijn hier volop te krijgen, en laten we de traditionele Limburgse vlaai vooral niet vergeten! Die smaakt absoluut het lekkerst met een zonnetje op je gezicht op het terras.

Insider Terras Tip: Kasteel Neercanne (Google rating: 4.6). Zo’n voorbeeld van een terras buiten het stadscentrum is het Chateau Neercanne aan de Von Dopfflaan 10. Net even anders dan het gemiddelde Nederlandse terras, strijk je hier neer als een vorst op het terras naast het kasteel en kun je genieten van de lekkerste gerechten van l’Auberge de Neercanne. Uiteraard is een goed glas Maastrichtse wijn hier ook te krijgen.

Bron: Pixabay (De Maas in Maastricht)

 

7. Tilburg – Noord-Brabant | Score: 4.6/10

Op de zevende plek staat het Noord-Brabantse Tilburg. De Willem II-stad scoort 4.6 uit 10. De binnenstad van Tilburg, waarvan de Emmapassage het epicentrum is, bevat tal van eet- en drinkgelegenheden. Niet veel verderop vind je het Piusplein, dat compleet gevuld is met terrasjes. Is het Piusplein te vol? Dan kun je altijd nog in de Korte Heuvel terecht. De Korte Heuvel wordt ook wel het “lekkerste en leukste straatje van Tilburg” genoemd, omdat er tientallen kroegen en restaurants gevestigd zitten, met stuk voor stuk een terras voor de deur.

Insider Terras Tip: De Stadsbrouwerij 013 (Google rating: 4.6). De biertuin van de Stadsbrouwerij 013 aan de Piushaven is zowel voor toeristen als voor locals een echte must. Sinds vorig jaar is er zelfs een drijvend terras voor de brouwerij gelegd, zodat je letterlijk óp het water kunt genieten van een natje en een droogje. Je kunt hier bijvoorbeeld de Tilburgse biertjes Schering & Inslag (een quadrupel), Rooie Stien (IPA) of de Witte Koning (witbier) proeven.

Bron: Wikimedia Commons (Vijver in het Wilhelminapark in Tilburg)

 

8. Haarlem – Noord-Holland | Score: 4.2/10

De achtste Nederlandse stad uit dit lijstje is Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, met een score van 4.2. De stad is na Amsterdam de grootste stad van de provincie en ligt aan de rivier het Spaarne. Bovendien ligt Haarlem erg strategisch ten opzichte van de Noord-Hollandse strand. Het ligt namelijk direct naast populaire strandbestemmingen Zandvoort en Bloemendaal aan Zee, waar prachtige fietsroutes naartoe leiden. Andere highlights van Haarlem zijn natuurlijk het Teylers Museum, het Frans Hals Museum en de Jopenkerk.

Insider Terras Tip: De DAKKAS (Google rating: 4.3). De naam zegt het al, dit terras bevindt zich op het dak. En wel van parkeergarage De Kamp. Hierdoor heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Er staan tafels met stoelen, picknicktafels en een grote trap waar je lekker kunt gaan zitten. Vooral tijdens de zonsondergang is dit stukje Haarlem magisch!

Bron: Pixabay (De Spaarnebrug in Haarlem)

 

9. Arnhem – Gelderland | Score: 4.1/10

Het Gelderse Arnhem eindigt met een score van 4.1 op de 9e plek en is tevens de eerste stad uit Gelderland in de lijst. Arnhem ligt direct aan de Nederrijn en aan beide kanten van de rivier bevinden zich stadsdelen. Daarnaast is Arnhem bekend vanwege het Nederlands Openluchtmuseum en dierentuin Koninklijke Burgers’ Zoo. Tot slot ligt Arnhem direct aan de Veluwe en is daarmee een geweldige bestemming voor een dagje (of weekendje) weg.

Insider Terras Tip: De Thermiekbel (Google rating: 4.2). Net iets buiten Arnhem vind je aan de Apeldoornseweg het terras van de Thermiekbel. Dit terras is vooral bekend om haar uitzicht; je kijkt tijdens je latte macchiato direct over de Veluwe en Vliegveld Terlet. Het is tevens mogelijk om een picknickmand bij het restaurant op te halen en op de Terletse heide neer te strijken met je partner, kids of vrienden. Dat klinkt toch als een droom!

Bron: Pixabay (Stadsvilla & Park Sonsbeek in Arnhem)

 

10. Delft – Zuid-Holland | Score: 4.1/10

Delft, de stad in Zuid-Holland die toch vooral bekend staat om het Delfts Blauwe servieswerk, eindigt met een score van 4.1 op de 10e en laatste plek in dit lijstje. Tevens kennen we Delft van de koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk waar de leden van de koninklijke familie worden bijgezet na hun overlijden. Maar wat veel mensen misschien niet weten over Delft is dat de stad niet alleen over hun eigen bier beschikt, maar ook over een eigen jenever! Bierhuis de Klomp was de eerste die deze Delfts Zwarte Jenever verkocht. Heb jij deze jenever al eens geproefd? Zo niet, op naar Delft!

Insider Terras Tip: LEF Restaurant & Bar (Google rating: 4.3). LEF wordt geroemd om zijn heerlijke terras in de zon. Met recht een insider tip dus. Op de kaart heeft LEF een speciale sectie voor hapjes ‘om te delen’. Zelfs op de drankkaart vind je Tinto de Verano of Sangria geserveerd in een 1L-kan om de hele tafel van een zomers drankje te voorzien. Perfect voor een terrasbezoek! Vamos!

Bron: Pixabay (Het Stadhuis in Delft)

 

Volledige lijst – Top 42 Nederlandse steden

 

Positie

 

Bestemming

 

Provincie

 

Score*

(op 2 decimalen)

1 Amsterdam Noord-Holland 10.00
2 Eindhoven Noord-Brabant 9.95
3 Utrecht Utrecht 8.79
4 Den Haag Zuid-Holland 8.11
5 Rotterdam Zuid-Holland 7.81
6 Maastricht Limburg 5.92
7 Tilburg Noord-Brabant 4.67
8 Haarlem Noord-Holland 4.24
9 Arnhem Gelderland 4.17
10 Delft Zuid-Holland 4.10
11 Middelburg Zeeland 4.00
12 Breda Noord-Brabant 3.97
13 Leiden Zuid-Holland 3.93
14 Den Bosch Noord-Brabant 3.72
15 Zwolle Overijssel 3.55
16 Amersfoort Utrecht 3.15
17 Hilversum Noord-Holland 2.99
18 Groningen Groningen 2.84
19 Almere Flevoland 2.71
20 Assen Drenthe 2.49
21 Alkmaar Noord-Holland 2.36
22 Heerlen Limburg 2.18
23 Enschede Overijssel 2.17
24 Deventer Overijssel 2.08
25 Venlo Limburg 2.06
26 Amstelveen Noord-Holland 1.81
27 Dordrecht Zuid-Holland 1.75
28 Hengelo Overijssel 1.69
29 Hoofddorp Noord-Holland 1.60
30 Zaandam Noord-Holland 1.40
31 Leeuwarden Friesland 1.39
32 Purmerend Noord-Holland 1.31
33 Schiedam Zuid-Holland 1.25
34 Helmond Noord-Brabant 1.22
35 Roosendaal Noord-Brabant 1.20
36 Zoetermeer Zuid-Holland 1.13
37 Apeldoorn Gelderland 0.92
38 Oss Noord-Brabant 0.80
39 Emmen Drenthe 0.69
40 Lelystad Flevoland 0.25
41 Nijmegen Gelderland 0.16
42 Alphen aan den Rijn Zuid-Holland 0.00

*Genormaliseerde score van het aantal outdoor eetgelegenheden per inwoner.

Methodologie

Alle Nederlandse steden met meer dan 75.000 inwoners werden voor dit onderzoek in aanmerking genomen, met toevoeging van een aantal van de hoofdsteden van de provincies met minder dan 75.000 inwoners. Deze werden handmatig aan de lijst toegevoegd. Voor deze lijst van 42 steden werden data van Google Maps geëxtraheerd op basis van de trefwoorden “outdoor seating” (na uitvoerig testen is besloten het trefwoord in het Engels te gebruiken voor de data-extractie in plaats van het Nederlands, omdat dit meer representatieve data opleverde). Resultaten met minder dan 5 beoordelingen werden vervolgens uit de lijst verwijderd, en de resultaten werden handmatig gescreend om slechts resultaten met relevante tags, bijv. ‘bar’, ‘restaurant’ of ‘café’ in de ranking mee te nemen en al het andere uit te sluiten van de ranking. Eventuele dubbele resultaten werden eveneens verwijderd. Het totaal aantal resultaten van etablissementen met de tag “outdoor seating” werd opgeteld per stad. Vervolgens is er een dichtheidsscore berekend door het totaal aantal etablissementen door het aantal inwoners van de respectievelijke stad te delen. Tot slot is dit dichtheidscijfer genormaliseerd om een score van 0 tot 10 te krijgen, waarbij 10 de hoogst haalbare score is (het hoogst aantal outdoor eetgelegenheden per inwoner). Hieruit is de ranking ontstaat die u boven kunt zien. De data werden verzameld in mei 2021.

Voor meer informatie over Holidu, kijk op onze website: www.holidu.nl.

Over Holidu
Holidu heeft als missie om het zoeken en boeken van vakantiewoningen eindelijk gemakkelijk te maken. De zoekmachine voor vakantiehuizen stelt reizigers in staat om de ideale accommodatie voor de laagste prijs te boeken. Ook helpt het eigenaren van vakantiehuizen om met minder werk hun boekingen te vermenigvuldigen, door middel van de software en service oplossing onder de merknaam Bookiply. De broers Johannes en Michael Siebers hebben Holidu in 2014 opgericht. Het snelgroeiende bedrijf met start-up mentaliteit is gevestigd in München en heeft lokale kantoren in de meest aantrekkelijke reisbestemmingen van Europa.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!