De culturele hoogtepunten van Brussel en Antwerpen in één weekend

Wie denkt dat Brussel en Antwerpen vooral bekend staan om de Belgische pralines, de vele speciaal bieren én de fijn geurende wafels; dat komt wel aardig in de buurt. Maar: de twee steden hebben naast het vele goede eten en drinken, nog iets heel belangrijks gemeen: wereldberoemde schilders en hun goed bewaarde kunstwerken. Van VR-tentoonstellingen tot aan panoramische uitzichten en expo’s: ga mee op ontdekkingstocht door Brussel en Antwerpen. En ontdek binnenkort zelf de Vlaamse meesters en hun fascinerende werken (en uiteraard drink je tussendoor een lekker biertje). De beste tips op het gebied van kunst en cultuur voor een weekendje Brussel en Antwerpen op een rij.

2019 staat in Brussel en Antwerpen in het teken van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude (1525? – 1569), het is in dit jaar namelijk 450 jaar geleden dat hij overleed. Werken van Bruegel zijn over de hele wereld te zien, maar Vlaanderen is de plek om meer over zijn werk en leven te weten te komen. Bruegel laat in zijn prenten en schilderijen vaak het dagelijks leven van de 16e eeuw zien; veel boerentaferelen, maar ook landschappen uit andere landen. In Brussel zijn diverse exposities over Bruegel en veel van die tentoonstellingen zijn ook heel geschikt om met kinderen naar toe te gaan.

Back to Bruegel

Panorama en 16e eeuw voor dummies
Zo vind je in de Hallepoort de tentoonstelling Back to Bruegel. Beleef de 16e eeuw. De Hallepoort zelf is al de moeite waard om naar toe te gaan: een oude stadspoort die bomvol geschiedenis zit en een prachtig, panoramisch uitzicht biedt over de hele stad. “Deze 14e eeuwse stadspoort is één van de eerste musea in België. We hebben hier een expositie in gemaakt over Bruegel in de 16e eeuw, met originele objecten uit die eeuw en een virtual reality-experience met de schilderijen van Bruegel”, vertelt conservator Linda Wullus. “De 16e eeuw voor dummies is het eigenlijk.”

Virtual reality en Bruegel
Bezoekers krijgen een audioguide mee en lopen daarmee door de toren langs de kunstwerken, harnassen en andere objecten. Op twee plekken in de expositie kun je gaan zitten en met een virtual reality-bril op, echt in de schilderijen van Bruegel duiken. Alsof je zelf in de 16e eeuw rondloopt. Bovenop de toren van de Hallepoort geniet je van een prachtig uitzicht over Brussel en kun je door een verrekijker zien hoe het uitzicht er in de 16e eeuw uitzag.

Pop-up restaurant Plein Publiek
Zoek je een leuke plek om alle indrukken even te laten zakken en lekker te lunchen? Plein Publiek, een pop-up restaurant dat vlakbij Brussel Centraal zit, is dan een fijne plek. Het restaurant heeft een speciaal Bruegel menu en zit er nog tot februari 2020. Extra leuk: Je kunt hier ’s avonds ook gezellig borrelen en diverse speciaal bieren proeven.

Plein Publiek

Aanrader: Beyond Bruegel
In hetzelfde gebouw als waarin Plein Publiek zit, het Dynastiegebouw, is ook de expo Beyond Bruegel te zien. Dit is een echte aanrader, juist als je wel iets cultureels wilt doen, maar niet de hele middag in een museum wilt rondlopen. In deze expo komen de schilderijen van Bruegel tot leven op gigantische schermen. Details uit de werken ploppen op en op de achtergrond vertelt de schilder zelf over zijn leven. Deze ervaring wil je niet missen als je in Brussel bent.

Gratis apps voor bezoek aan Antwerpen
Vervolg je je stedentrip naar Antwerpen? Ook hier is veel te ontdekken op het gebied van kunst en cultuur. Erg handig hier: download de Antwerp Museum app, daarin vind je veel tips over de musea in de stad en gratis wandelroutes. Ga je doordeweeks? De laatste woensdag van de maand zijn onder meer het Museum Mayer van den Bergh, MAS, Rubenshuis en Snijders &Rockoxhuis gratis te bezoeken. In de This is Antwerp app vind je veel leuke eettentjes, shoppingadresjes en café van jonge Antwerpse locals. Tip: ga eens ontbijten of lunchen bij Local Store.

Liefde voor kunst
Wil je je in Antwerpen onderdompelen in de meest kleurrijke en prachtige schilderijen en  kunstobjecten én nog wat meer te weten komen over Bruegel? Ga dan naar het Museum Mayer van de Bergh (dat dus de 1e woensdag van de maand gratis te bezoeken is). Dit 16e eeuwse huis, straalt één en al klasse en liefde voor kunst uit. Het museum herbergt de kunstcollectie van Fritz Mayer van den Bergh en het is aan zijn moeder te danken dat de kunstwerken nu nog te zien zijn. Zij zorgde ervoor dat de collectie voor het publiek toegankelijk werd begin 20e eeuw.

In het museum hangt een aantal originele werken van Bruegel én er is een tijdelijke expositie Madonna ontmoet Dulle Griet, waarin de Dulle Griet van Bruegel één van de centrale werken is. Toentertijd kocht Fritz Mayer van den Bergh het schilderijen voor slechts 12 euro. Het pas gerestaureerde werk is nu het pronkstuk van het museum. Veel invloeden van Jeroen Bosch zijn terug te vinden het schilderij. Deze expositie loopt nog tot en met eind 2020.

Tóch die bonbons…
Wil je nog meer mooie plekken zien in Brussel? Dan is de Kapellekerk de moeite waard om te bezoeken. Hier ligt Pieter Bruegel begraven en bij het kerkje staat een standbeeld voor hem. Ook de Koninklijke Bibliotheek van België is een mooie plek om naar toe te gaan. Hier is de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White te zien en het gebouw is op zichzelf al zeer de moeite waard om te bezoeken. En: als je er toch bent, neem dan vooral ook die lekkere, warme wafel en een paar échte Belgische bonbons mee.

Foto’s en tekst: Simone Vos

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!