Er zijn groepsreizen voor jongeren, vrouwen, ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen of mensen met specifieke interesses. We willen onze reiservaringen blijkbaar graag ter plekke delen. Trouw.nl sprak met een aantal aanbieders van groepsreizen.
Waarom willen we in een groep reizen?
“Mensen zoeken gelijkgestemden”, zegt reistrendwatcher Tessa aan de Stegge. “Of het nu een spirituele reis is, een cultuur- of sportreis, een yogaretraite of een reis van camperaars naar een commune in Portugal; we willen het avontuur delen met mensen die op dezelfde manier in de wereld staan.” Volgens de ANVR neemt de moderne toerist er ook geen genoegen meer mee om slechts ergens op bezoek te zijn als toerist: “Die wil ondergedompeld zijn, contact hebben met de lokale bevolking. Geen aapjes kijken, maar vanuit oprechte interesse in de ander.”
Groepsreis is een ‘veilig avontuur’
Hoewel vakantie vieren met een gezelschap het voornaamste doel is, is de groepsreis in eerste instantie toch wel degelijk een individualistische aangelegenheid. De groepsreiziger boekt zijn reis doorgaans in zijn eentje om pas ter plekke in de groep op te gaan. Reistrendwatcher Aan de Stegge over de solo-together vakantie: “Het avontuurlijke wordt ook ‘veiliger’ als je het met z’n allen beleeft”.
Forum & kennismaken
Nog iets minder eng wordt het als je elkaar al enigszins kent voor het avontuur begint. Via forums op internet spreken deelnemers niet zelden met elkaar af om alvast een indruk te hebben wat voor vlees ze in de kuip hebben. De groepstoerist wil wel een béétje weten waar hij aan toe is. Aan de Stegge: “We gaan op reis om iets nieuws mee te maken, maar tegelijkertijd vinden we het fijn om te verkeren met mensen in wie we ons herkennen”.
En wat doen alleenstaande ouders?
Een aparte groep vormen ouders die gescheiden zijn, of van wie de partner is overleden. Er zijn verschillende organisaties die reizen voor deze doelgroep aanbieden. Zo is Estivant al achttien jaar specialist in eenouder- en singlevakanties. “Wij bieden verschillende reizen aan op bijna 30 bestemmingen binnen Europa en elk jaar komen daar twee bestemmingen bij”, zegt Wouter Höppener, productmanager bij Estivant.
Groeimarkt eenoudergezinnen
Omdat het aantal eenoudergezinnen volgens het CBS blijft stijgen, opereert Estivant in een groeimarkt. In 2017 woonden 724.974 kinderen bij een van hun ouders. Ruim 80.000 meer dan in 2010. Op dit moment telt Nederland 572.419 eenoudergezinnen (22 procent van alle gezinnen).
Alleenstaande ouders die bij Höppener een reis boeken treffen op de camping een speciaal team dat veel geregel uit handen neemt en de kinderen vermaakt. “Zij zorgen voor het ontzorgen. Dat geeft de ouders tijd voor zichzelf of voor elkaar. Je komt op een veldje gezellig bij elkaar te staan en binnen een week ontstaat vaak al een band. Die wordt soms zo sterk dat sommige ouders staan te huilen als de vakantie weer is afgelopen.”
Met wie gaan we?
Reisorganisatie noSun mikt op ‘outdoor-groepsreizen voor individuen’. Liefst 96 procent van de klanten van noSun, zo meldt de website, boekt alleen. Die eenling kan onder meer tripjes maken naar Bulgarije, Denemarken, Canada, Finland, Italië en Mallorca. “In totaal bieden we zo’n 35 verschillende reizen aan. Dat zijn vooral outdoorreizen, in de natuur. Zo kun je bij ons kajakken en mountainbiken in rustige oorden”, zegt noSun-directeur Martijn Boshuis. “Wij merken een duidelijke toename in de vraag naar zulke vakanties. Onze doelgroep zijn singles, dat is een groeiende groep.”
Hoogopgeleid
Volgens Boshuis boeken mensen reizen bij hem omdat ze in hun eigen omgeving geen gezelschap voorhanden hebben. “Doordat hun vrienden bijvoorbeeld niet single zijn en een gezin met kinderen hebben, valt die optie een beetje af. Je gaat als alleenstaande niet snel met een gezinsvakantie mee.”
Goed geregeld
De groepstoerist die noSun uitkiest als reisorganisatie is volgens Boshuis hoogopgeleid en heeft een goede baan. Dat betekent dat ze ook hogere eisen stellen: “Het moet allemaal wel logistiek goed geregeld zijn”.
Niet alledaagse vakantie beleven
Maar de voornaamste reden om groepsgewijs de natuur in te gaan is volgens hem toch ‘dat je samen iets beleeft wat niet alledaags is’. “Dan ontstaat een band. Singles hebben bovendien iets gemeen. Die willen ook weleens even niet die vragen over waar de kinderen blijven of wanneer ze nu eens een relatie krijgen. Onze klanten zijn niet op zoek naar een date, maar naar het gemak van een georganiseerde vakantie met mensen die hetzelfde voor ogen hebben.”
Een overzicht van georganiseerde singlereizen en eenoudervakanties vind je hier.