De kunst van het afdingen op vakantie

Afdingen doen wij Nederlanders meestal alleen bij grote uitgaven, zoals de aanschaf van een auto. Kleine aankopen betalen we zonder morren. In het buitenland is dat allemaal net even anders. Om je thuis te laten komen met aantrekkelijke spullen voor weinig geld heeft Single2Travel wat tips voor je verzameld.

 

Respect
Besef op de eerste plaats dat je niet in Nederland bent en dat de normen en waarden anders zijn. Hoewel onderhandelen daar normaal wordt gevonden, is respect tonen voor de regels van het land een goed begin.

1. Start de onderhandeling alleen als je echt bereid bent om het artikel te gaan kopen. Het irritante ‘kijken, kijken en niet kopen’, komt natuurlijk ergens vandaan…
2. Bepaal voor jezelf vooraf wat je bereid bent om voor het artikel te betalen.
3. Toon niet al te veel interesse en een als een heel gewillige klant.
4. Laat de verkopende partij merken dat je hem/haar respecteerd.
5. Humor werkt altijd, dus zet je beste beentje voor!
6. Wees ook heel duidelijk als je besluit het artikel toch niet te willen kopen.

Hoe krijg je een idee van de verkoopprijs:
Om effectief te kunnen onderhandelen moet je ook ongeveer weten wat een eerlijke prijs is voor het artikel zodat de verkoper er ook nog een beetje winst op kan te maken.

1. Kijk bij anderen die een soort gelijk artikel kopen wat zij moesten betalen. Kijkt de verkoper na de verkoop nog steeds overdreven vrolijk en is hij nog steeds erg beleefd dan heeft diegene waarschijnlijk nog steeds teveel betaald.

2. Vraag de prijs op bij twee of drie andere verkopers. Ga niet onderhandelen, je krijgt dan in ieder geval een idee.

3. Meestal ligt de werkelijke prijs tussen de 1/3 en 2/3 van de vraagprijs. Ligt de prijs die jij wilt betalen en de eerst genoemde verkoopprijs meer dan 2/3 deel of meer uit elkaar dan kom je waarschijnlijk niet tot een goede prijs en kun je het beter laten. Proberen kan natuurlijk altijd.

4. Vraag de verkoper altijd eerst naar de prijs voordat jezelf een bod doet. Als hij de prijs noemt en je vraagt hoofdschuddend of dit zijn beste prijs is krijg je meestal meteen al korting.

5. Het tegenbod dat je daarna doet moet iets beneden de prijs zijn die jij werkelijk bereid bent te betalen. Als regel kun je voor het eerste tegenbod dat jij doet 2/3 tot 1/3 van de prijs aanhouden.

6. Zorg ervoor dat het geen belachelijke prijs is. Een extreem lage prijs suggereert dat de klant geen idee heeft van wat de prijs zou moeten zijn en is daarom een gemakkelijk doelwit voor “overvragen”.

Veel mensen kochten dingen die ze niet wilden omdat hun eerste bod meteen geaccepteerd terwijl ze het eigenlijk als grapje bedoelden. Het bedrag is dan per definitie veel te hoog.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ยท
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!