dierentuin europa

De leukste 10 dierentuinen van Europa

Ben je dol op exotische en wilde dieren maar heb je niet het budget om heel de wereld rond te reizen om ze in levenden lijve te aanschouwen? Dan is een bezoekje aan een mooie dierentuin een prima alternatief.

Wereldwijd zijn er maar liefst 3.000 dierentuinen, waarvan er zo’n 250 in Europa gelegen zijn. Een dierentuin bezoeken is een leuk uitje voor jong en oud. Je komt oog in oog te staan met dieren die je normaal gesproken alleen tegenkomt in de wildernis. Denk bijvoorbeeld aan katachtigen, grote hoefdieren en tropische vogels. Al met al een fascinerende ervaring voor alle leeftijden! Wat zijn nu de echte topparken binnen Europa die je gezien moet hebben?

1. Zoologischer Garten Berlin, Berlijn, Duitsland

Op 1 augustus 1844 werd dit park geopend en de Zoologischer Garten in daarmee niet alleen een van de oudste dierenparken van de wereld, maar ook een van de grootste. Met 35 hectare land en met de meest verschillende soorten dieren van alle parken ter wereld, ongeveer 15.000 soorten, komt dit park op een welverdiende eerste plaats in de top 10. Een greep uit wat er zoal te zien is in deze dierentuin is 24 soorten primaten, 5 soorten netgiraffen, 4 soorten pinguïns, wolven, reuzenmiereneters en nog veel meer! Dit in het centrum gelegen dierenpark is met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken.

2. Zoo Praha, Praag, Tsjechië

Deze Tsjechische dierentuin heeft een oppervlakte van 60 hectare. Ongeveer 4.600 dieren, verdeeld over 630 verschillende soorten verblijven hier. Dit dierenpark heeft een belangrijke rol gespeeld in het voorkomen van het uitsterven van het bedreigde Przewalskipaard. Het park bestaat zowel uit een vlak gedeelte als uit een heuvelachtig gedeelte. Op het vlakke gedeelte verblijven de roofvogels, de katachtige en de gavialen. In het heuvelachtige gebied kun je Zuidoost-Aziatische diersoorten bewonderen, waaronder reptielen, nijlpaarden en Aziatische olifanten. Met een entreeprijs van slechts € 6,- is dit veruit de goedkoopste dierentuin uit de top 10.

3. Tiergarten Schönbrunn, Wenen, Oostenrijk

Diergaarde Schönbrunn werd opgericht in 1752 en is daarmee het oudste, nog bestaande dierenpark ter wereld. Het dierenpark bevindt zich in de tuinen van Schönbrunn, een voormalig keizerlijk paleis. Ondanks het feit dat dit park al meer dan 250 jaar bestaat, is het ingericht volgens de moderne eisen. In de voorzieningen van de dieren is goed gebruik gemaakt van de natuurlijke omgeving. Zo zijn de rotswanden en de loofbossen grotendeels behouden. De trekpleisters van dit park zijn het Europese bosgebied met uilen, wolven en edelherten, de boerderij met vroegere huisdierrassen, de koala’s en de vier reuzenpanda’s.

4. ZOO Antwerpen, Antwerpen, België

Dit dierenpark opende de deuren op 21 juli 1843 en is daarmee het oudste van België. ZOO Antwerpen behoort ook tot een van de oudste dierenparken ter wereld. Door de centrale ligging naast het station is dit dierenpark gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het dierenpark is voorzien van speciaal ingerichte verblijven voor onder andere de verschillende pinguïnsoorten, de mishmi-takin en de himalayathargeit, de wasberen en voor mandrils en bavianen. In januari 1984 werd het dierenpark officieel erkend als historisch monument. Eveneens werd ZOO Antwerpen in 2007 uitgeroepen tot mooiste en best bewaarde negentiende-eeuwse stadsdierentuin ter wereld.

5. Artis, Amsterdam, Nederland

Natura Artis Magistra, in de volksmond ook wel Artis genoemd, is een 14 hectare groot dierenpark waar je ruim 900 verschillende diersoorten kunt bekijken. Het park telt 27 monumentale gebouwen, waarvan de meeste uit de negentiende eeuw stammen. Het doel van Artis was oorspronkelijk om zorg en liefde voor de natuur te stimuleren. Ook zijn in deze dierentuin het zoölogisch museum en een planetarium te vinden. Een dagje Artis staat dus garant voor een dagje vermaak. Dit dierenpark is goed te bereiken met het openbaar vervoer met de tramlijnen 9 en 14.

6. Kölner Zoo, Keulen, Duitsland

De Zoologischer Garten Köln, oftewel de Kölner Zoo is in 1860 opgericht en is gevestigd tegenover de Botanische Tuinen van Keulen. Op 20 hectare land worden ongeveer 700 diersoorten gehouden. Het totaal aantal dieren is om en nabij de 10.000. Interessante delen van deze dierentuin zijn het Elefantenhaus, dat onderdak biedt aan de Indische olifant, het Tropenhaus, waar je veel verschillende vogelsoorten, waaronder de manenduif en de Scheepmakers kroonduif en de Bärenanlagen, waar de brilbeer, de Maleise beer, de kraagbeer, de grizzlybeer en de kleine panda te bewonderen zijn. Verder heeft de Kölner Zoo vele primaten als orang-oetans, bavianen en gorilla’s en diverse makisoorten.

7. Basler Zoo, Basel, Zwitserland

Met zo’n 4.000 dieren van 600 verschillende diersoorten is de Basler Zoo het belangrijkste dierkundige erfgoed dat Zwitserland rijk is. Het is een wetenschappelijk beheerde dierentuin waar bedreigde en zeldzame diersoorten te zien zijn. In 1874 werd dit dierenpark opgericht voor inheemse diersoorten, maar tussen 1880 en 1900 waren de eerste exotische dieren als tapirs, kamelen en lama’s er te zien. Pas later volgden de orang-oetans en de olifanten. In de dierenkindertuin binnen dit park kunnen kinderen de dieren verzorgen en aaien. Dit dierenpark is met gemiddeld zo’n 1.700.000 bezoekers per jaar de grootst betaalde trekpleister van het land. De Spaziergang der Königspinguine, waarbij een pinguïnfamilie in colonne door het park trekt, is zeker het bekijken waard, evenals het Vivarium.

8. Zoo Leipzig, Leipzig, Duitsland

Zoo Leipzig werd op 9 juni 1878 door Ernst Pinkert opgericht en is een van de oudere dierentuinen ter wereld. De dierentuin telt meer dan 850 diersoorten en is 26 hectare groot. In het park zijn zeldzame diersoorten te zien, waaronder de laaglandanoa, de okapi, het Dalls schaap en het Chinees schubdier. Het nieuwste project van de dierentuin is de Zoo der Zukunft. Tussen 2000 en 2020 zal het gehele dierenpark worden veranderd. De tropische kas Tropenerlebniswelt Gondwanaland is onlangs geopend. De uitwerkingen van een Himalayagebied en het Zuid-Amerikaanse parkdeel staan nog in de planning.

9. Zoo København, Kopenhagen, Denemarken

Zoo København beslaat ongeveer 11 hectare aan oppervlakte. Het park is opgericht in 1859 en daarmee is het oudste dierenpark van Denemarken en een van de oudste parken van Europa. Wat deze dierentuin mede zo bijzonder maakt, is dat het het enige dierenpark buiten Australië is, waar Tasmaanse duivels te bewonderen zijn. Andere diersoorten die er te zie zijn, zijn onder andere pinguïns, kamelen, flamingo’s en ibissen. Ook staat er in het park een 43,5 meter hoge observatietoren. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, kun je het hele park overzien en kun je zelfs Zweden zien liggen!

10. Tierpark Hagenbeck, Hamburg, Duitsland

Tierpark Hagenbeck was het eerste dierenpark waar grachten werden gebruikt als afscheiding in plaats van kooien. Het doel is onder andere dat de bezoekers de dieren kunnen bekijken in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke habitat. De dierentuin is 25 hectare groot en naast de dieren zijn er ook een groot aquarium, een recreatiepark en zijn zeven kilometer aan wandelroutes uitgezet. Deze paden lopen door een schilderachtig gebied met mooie parklandschappen. Je ziet vogels vrij rondvliegen en capibara’s vrij rondlopen door het park.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!