alleen reizen

De mooiste ‘Wie is de Mol?’ locaties in Bohemen

Het antwoord op de vraag ‘Wie is de Mol?’ is gegeven. Negen afleveringen lang konden we genieten van de kandidaten en de fantastische opdrachten in het schitterende landschap van Tsjechië. Seizoen 21 van ‘Wie is de Mol?’ startte in de oostelijke regio Moravië waarna de overgebleven kandidaten naar Bohemen reisden. Natuurpracht, mijnen, barokke monumenten en een weelderig stad stonden hier op ze wachten. Graag in de voetsporen treden van de ‘Mol’? Deze plekken in Bohemen mag je niet missen.

Hradec Králové

Ten noorden van Praag aan de rivieren de Elbe en de Orlice ligt de Oost-Boheemse stad Hradec Králové. In deze gemoedelijke stad verbleven de ‘Wie is de Mol?’ kandidaten diverse dagen en ze moesten er ook een opdracht doen. Het prachtige Oost-Boheems museum was de plek waar Charlotte, Marije en Rocky 5000 euro uit de pot haalden voor informatie. Het museumgebouw is één van de mooiste creaties uit begin 20e eeuw met prachtige art nouveau details. Al vanaf het begin was het gebouw bedoeld als museum en tegenwoordig zijn er diverse archeologische en culturele tentoonstellingen te bewonderen. Het centrum van Hradec Králové wordt gekenmerkt door de 72 meter hoge Witte Toren. Een leuk uitje is een tochtje met een historische radarstoomboot over de Elbe. Een unieke uitvinding in de 19 eeuw.

Prachov rotsen

Een van de mooiste beelden van ‘Wie is de Mol?’ waren de in mist gehulde Prachov rotsen die zich bevinden in het UNESCO geopark Boheems Paradijs. Het is een labyrint aan zandstenen rotsformaties met wandelpaden en geweldige uitzichtpunten. Ook de deelnemers waren erg onder de indruk en Renée vond het zelfs op een Lord of Rings landschap lijken. Diverse kunstenaars werden geïnspireerd door deze overweldigende natuur en ook de deelnemers van WIDM 2021 lieten hun creativiteit erop los tijdens de schilderopdracht. De Prachov rotsen zijn het icoon van het Boheems Paradijs, maar het gebied strekt zich nog veel verder uit naar het westen. Bij Hrubá skála, kasteel Valdštejn en de burcht Kost kun je machtige rotsblokken in een betoverend bos bewonderen.

Openluchtmuseum Mayrau

Tsjechië heeft een rijk mijnbouwverleden en op diverse plekken in het land is het mogelijk om voormalige mijnen te bezoeken, zoals bij het openluchtmuseum Mayrau in Midden-Bohemen. De oude kolenmijn is sinds 1994 een museum. De ‘Wie is de Mol?’ kandidaten van seizoen 21 deden hier twee opdrachten. De kledingopdracht van aflevering 7 gaf de beste indruk van het terrein. Bezoekers kunnen, net zoals de kandidaten, de mijnschacht, een tunnel en de kleedkamers bekijken. Interessant is de hal met hangende kledingstukken. Mijnwerkers hingen aan de katrollen hun kleding en stopte hun kostbaarheden in een bakje.  Ruimtebesparend en zo konden ze aan het einde van de dag meteen zien of er mensen waren achtergebleven in de mijn.

Kuks

Pronkend in de vallei van de rivier de Elbe ligt het indrukwekkende monumentengebouw van Kuks. Het is één van de mooiste culturele bezienswaardigheden nabij het Reuzengebergte. Kuks was in de 17e eeuw een weelderig kuuroord met een interessante symboliek. Aan de ene kant van de rivier, de plek van het kuuroord, stond leven centraal. Stak je de rivier over dan kwam je op de plek van de dood met het hospitaal voor oud-soldaten en de begraafplaats. Door een overstroming is een gedeelte van Kuks verwoest, maar het barokke hospitaal staat er nog schitterend bij. De tuinen van Kuks waren de locatie van de hilarische muziekopdracht van ‘Wie is de Mol?’ seizoen 21. In de tuin bevindt zich ook een schitterende beeldengroep met de deugden en zonden van de mens. Een rondleiding door het voormalige hospitaal is ook aan te raden. Je leert niet alleen meer over de extravagante graaf Špork, maar bezoekt ook de een na oudste apotheek van Tsjechië.

Mariánské Lázně

“Aan het begin van de boulevard staat een groot gebouw dat bestaat uit gewelven. Symmetrisch staan de pilaren naast elkaar, als basisschoolkinderen die hand in hand richting de bibliotheek lopen.”  Dit mooie stukje schreef Splinter over de stad Mariánské Lázně. Een prachtig kuuroord in West-Bohemen met sierlijke colonnades, parken en waterbronnen. De stad was het toneel voor de laatste opdrachten van seizoen 21 van ‘Wie is de Mol?’. Er was een opdracht in het schitterende stadstheater dat al 150 jaar deel uitmaakt van het culturele leven in Mariánské Lázně. De test en executie vonden plaats in het park met op de achtergrond de Spa Colonnade en de zingende fontein. De deelnemers verbleven in het imposante Nové Lázně hotel dat in 1828 werd gebouwd en zelfs bezoek kreeg van de componist Chopin, de schrijver Goethe en de Engelse koning Edward VII. Het kuurhotel in neorenaissance stijl is bovendien bekend vanwege de Romeinse baden. Ontspan hier in mineraalwater uit de bron en bewonder al dobberend de marmeren zuilen, schitterende tegels en architectuur uit de 19e eeuw.

Loket en het Slavkov bos

Mariánské Lázně wordt omringd door het bosrijke gebied Slavkov. Dit natuurpark strekt zich uit tot het kuuroord Karlovy Vary. Het gebied heeft tal van fiets- en wandelroutes, zoals langs de rivier Eger. Ook de finalisten van ‘Wie is de Mol?’ ontdekte per step en mountainbike de omgeving waarbij ze op diverse plekken een klim- of klauteropdracht moesten doen. Het mooiste gedeelte van het Slavkov bos is tussen de pittoreske stad Loket en Karlovy Vary, waarbij je langs de Svatoš rotsen komt. Een schitterende rotsengroep dat ook wel  de ‘versteende bruiloftsprocessie’ wordt genoemd.

Nevřeň mijn

Tientallen kaarsjes die brandend in de gangen van de Nevřeň mijn stonden. De allerlaatste opdracht van ‘Wie is de Mol?’  van seizoen 21 zag er mysterieus uit. De kaolien mijn, een kleimineraal dat gebruikt wordt voor porselein en papier, bevindt zich in de regio Pilsen. De zichtbare sporen van het handmatige werk uit de 19e eeuw zijn pas sinds 2019 voor bezoekers toegankelijk. De finalisten moesten in de gangen kaarten zoeken met de juiste informatie over de Mol. Bezoekers maken tijdens een rondleiding een wandeling van een uur door de gangen van Nevřeň.

Benieuwd naar ‘Wie is de Mol?’ in Moravië. Ontdek ze hier. Meer tips en mooie plekken vind je op “Het beste van Tsjechië”

Alle afleveringen van ‘Wie is de Mol?’ zijn te zien op Avrotros.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!