als single op reis

De voordelen van singlereizen

Soms ben je gewoon toe aan vakantie. Ook wanneer je single bent. Solo op reis gaan zegt natuurlijk niet dat je dan minder plezier kunt beleven dan wanneer je met je kinderen, vrienden of in een groep op vakantie gaat. In tegendeel zelfs!  

Op reis in je eentje

Helemaal in je eentje op vakantie vertrekken, dat biedt enkele bijzondere voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld met niemand anders rekening te houden. Je bent eigen baas over de tijd en je kan je eigen tempo en reisroute helemaal zelf bepalen. Je ontdekt misschien zelfs plekjes waar je in groep nooit terecht zo komen.

Het beste uit je vakantie halen als single

Hoe je het beste uit je solo vakantie haalt als single? Met een klein beetje voorbereiding en deze handige tips van SmartVibes vermijd je enkele tricky valkuilen vermijden beleef jij een onvergetelijke droomreis.

1# Blend in en act local!

Een van de voordelen van solo reizen als single is dat je minder opvalt dan in een groep. Je kan je gemakkelijker onzichtbaar maken in je omgeving en zo helemaal incognito de wereld gaan verkennen. Als je er niet als een toerist, maar als een local uitziet, is de kans groter dat je niet wordt lastiggevallen door opdringerige souvenir verkopers of aanbieders van té toeristische uitstapjes. Je raakt vast ook makkelijker aan de praat met locals die je allerlei leuke adresjes kunnen bezorgen. Wie weet maak je zo zelfs vrienden voor het leven? Dump dus je Hard Rock Café of Disney-shirt, berg die plattegrond op en blend in!

Zonder plattegrond op verkenning gaan is trouwens een echte aanrader. Je ziet er niet alleen minder als toerist uit, je ontdekt misschien wel enkele leuke plekjes waar je anders nooit langs zou lopen. En als je even afdwaalt en verkeerd loopt, is dat toch helemaal niet erg? Tijd zat en niemand die aan je hoofd zeurt.

2# No stress, no worries

Voorkom onnodige vakantiestress door vooraf een paar praktische zaken op te zoeken voor je vertrekt. Zeker bij solo reizen als single geldt dat een goede voorbereiding de moeite loont wanneer je eenmaal ter plaatse bent. Hoeveel kost een taxirit van de luchthaven naar het hotel en hoelang is het rijden? Als het bij aankomst meer blijkt te zijn, dan kan je beter een andere taxi nemen. Wat is de huidige officiële wisselkoers en hoeveel kost een maaltijd gemiddeld? Het zijn kleine weetjes die je heel wat centjes en frustratie kunnen besparen.

3# Vind de beste single hotelkamer voor de juiste prijs

Single reizen betekent vaak dat je extra mag betalen voor je hotelkamer. Single kamers zijn doorgaans duurder dan standaard tweepersoonskamers en die toeslag neemt vaak een serieuze hap uit je vakantiebudget.  Check dus vooraf of en welke toeslag voor singles geldt en durf vergelijken. Te duur? Geen plaats? Er is altijd een mouw aan te passen! In het tussenseizoen ligt de bezettingsgraad in hotels bijvoorbeeld lager waardoor je gemakkelijker kan onderhandelen over de prijs. Ook lastminute boeken is vaak interessant.

Weinig zin of geen tijd om rond te bellen en te onderhandelen met geslepen hotels? Een singles reis boeken via een reisagentschap dat georganiseerde single reizen aanbiedt, is ook een optie. Bij single reisorganisatie SmartGlobe bijvoorbeeld ben je zeker van maximaal reiscomfort, betaalbare tarieven en transparante prijzen. Je weet vooraf perfect wat je mag verwachten en hoeveel je reis zal kosten.

4# Goedkoop reizen

Als je alleen reist, ben je erg flexibel en dat loont. Je kan je reisprogramma voortdurend aanpassen en zo elk voordeeltje meepikken die je tegenkomt. Musea die op bepaalde dagen gratis toegang geven, gratis concerten en festivals, kortingen die alleen maar op bepaalde dagen en tijdstippen gelden. Jij kan er allemaal van profiteren, want je gaat en staat waar je wil, wanneer jij dat wil.

Of laat de taxi staan en neem het openbaar vervoer. Dat is veel avontuurlijker, betaalbaarder en je ontdekt de omgeving op een heel andere manier. Of zet je beenspieren in beweging: ga te voet of huur een goedkope (stads)fiets. Je kan stoppen waar en wanneer jij dat wil, dus waarom niet? Als je alleen reist, kan niemand je verplichten om veel geld te spenderen aan dingen die je niet nodig hebt of attracties die je niet wil bezoeken. Je bent baas over je eigen budget. Ook dat is een handig voordeel van single reizen.

Tip: Loop ook zeker eens binnen bij het lokale bureau voor toerisme, want ook daar kan je allerhande tips over gratis activiteiten, evenementen en kortingen krijgen.

5# Alleen aan tafel? Doen!

Veel soloreizigers vinden het niet fijn om alleen te tafelen en kiezen daarom te snel voor een snelle hap of room service. Nu is alleen naar een restaurant gaan eigenlijk heel interessant. Het personeel maakt vast wel een praatje met je of misschien komt er een andere single reiziger spontaan vragen of hij/zij mag aanschuiven. Een lange tafel kiezen om aan te zitten is ook een hele handige! Op deze manier leer je nieuwe mensen kennen en die hebben ongetwijfeld ook enkele gouden tips voor je.

Neem altijd wat te lezen mee als je alleen uit eten gaat. Stapt er niemand op je af, dan heb je altijd een plan B. Leg je boek trouwens gerust op tafel. De juiste titel of cover kan net een gespreksopener blijken voor die ene persoon die ook alleen aan tafel zit en graag met je kennis wil maken!

6# Wees niet te streng voor jezelf

Laat de klok geen tiran worden. Vroeg opstaan of eens langer blijven liggen? Alles kan, want jij beslist. De vele indrukken die je moet verwerken, kunnen single reizen best vermoeiend maken. Als je voelt dat de aandacht begint te verslappen en je lichaam moe wordt, dan is het tijd om uit te rusten! Veel soloreizigers willen zoveel mogelijk plekken bezoeken en mensen ontmoeten. Leuk, maar voorzie je ook wat me-time? Ook dat kan ontzettend goed doen.

Waarom niet even relaxen in een leuke bar? Wie weet kom je daar wel expats of andere solo reizigers tegen. Misschien kan je zelfs een praatje in het Nederlands maken. Ook dat kan heel ontspannend zijn. Een lang bad nemen, uitblazen in het wellness centrum van het hotel of gewoon een avondje tv kijken op je hotelkamer? Geen enkele reden om je daar schuldig over te voelen!

Reizen als single schept ontzettend veel mogelijkheden. Wat langer blijven kuieren in een prachtig park of een omweg maken voor een bijzonder museum. Tijd maken voor een toevallig praatje met een local. Het kan allemaal! Heerlijk toch?

7# Durven en doen!

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar single reizen is vaak dé remedie tegen eenzaamheid. Je hebt alle tijd en vrijheid om nieuwe vrienden te maken en op reis vind je bovendien vaak gemakkelijker de kracht om uit je comfortzone te treden en toch op die ene persoon af te stappen. Iets dat je in je vertrouwde thuisomgeving misschien niet zo snel zou doen…

Klaar om alleen op reis te vertrekken, of …?

Je leest het, redenen genoeg om helemaal op je eentje op reis te vertrekken. Heb je toch liever vooraf wat zekerheden, dan zijn ook groepsreizen voor singles het bekijken waard.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!