Dertig Spaanse luchthavens moeten mogelijk sluiten

Spanje is een favoriete toeristische bestemming van veel reizigers uit andere Europese landen en enkele jaren geleden, toen de toeristensector nog enorm leek te kunnen groeien, besloot de regering van het land te investeren in meer luchthavens. Maar men sloeg daarin zodanig door dat er wel heel erg veel vliegvelden uit de grond werden gestampt. Veel van deze luchthavens blijken nu echter vaak door minder dan 100.000 passagiers per jaar te worden gebruikt.

Toen recent de overheidsuitgaven, in het kader van de financiële ellende waarin het land is terechtgekomen, eens nader werden bekeken bleken bijvoorbeeld 30 van de 47 door de staat gerunde luchthavens minder dan 100.000 reizigers per jaar te vervoeren. Dergelijke geringe aantallen reizigers maken dat de exploitatie van de luchthavens natuurlijk nooit rendabel kan zijn.

Volgens de Daily Telegraph is er zelfs een luchthaven – Badajoz, vlakbij de Portugese grens – waarvandaan de laatste commerciële vlucht in januari heeft plaatsgevonden.

Een andere in Huesca, in de buurt van de Pyreneeën, is bijvoorbeeld het hele jaar door geopend – compleet met restaurants – terwijl er eigenlijk alleen maar echt dagelijkse vluchten plaatsvinden in de loop van de wintermaanden, wanneer men er komt om te skiën.

Kapitaalsvernietiging
Het ministerie van Industrie werkt er nu samen met AENA, de Spaanse vereniging van luchthavens aan om de openingstijden zodanig te verminderen, dat de luchthavens niet helemaal gesloten hoeven te worden, hetgeen een enorme kapitaalsvernietiging zou betekenen.

Ook wordt er aan gedacht het personeelsbestand zodanig te verminderen dat er op deze wijze substantieel bezuinigd kan worden. Maar in het allerdonkerste scenario, en zeker wanneer de passagiersaantallen niet omhoog gaan, zou het wel eens zo kunnen zijn, dat een fors deel van de 30 luchthavens de deuren zal moeten sluiten.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!