Oerang oetang

Deze diersoorten staan op punt van uitsterven mede door onze eetgewoontes

De invloed van de mens op de dierenwereld valt niet te onderschatten. We zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van heel wat fauna, onder andere via de klimaatsopwarming en het stropen van dieren voor bijvoorbeeld ivoor. Maar ook onze eetgewoontes spelen een rol.

Belugasteur

Deze immense vis weegt gemiddeld anderhalve ton en kan tot 150 jaar oud worden. Toch wordt de soort met uitsterven bedreigd. Ooit zwommen de vissen rond van Centraal-Rusland tot Italië en Iran, maar tegenwoordig is hun territorium beperkt tot de Oeral, de Danube, de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Volgens Jean-Luc Solandt van de Marine Conservation Society zou de belugasteur over een generatie uitgestorven kunnen zijn. Dat is vooral te wijten aan overbevissing en de impact van de modernisering op hun leefmilieu. Zowel hun vis als caviaar zijn echte delicatessen; de eitjes kosten verschillende duizenden euro’s per kilo.

Schubdieren

Schubdieren lijken haast uit een ander tijdperk te komen en dat is niet helemaal onterecht: de oudste fossielen dateren uit het Vroeg-Paleoceen. Tegenwoordig zijn ze de meest verhandelde wilde diersoort en sinds 2000 zouden er zo’n miljoen exemplaren gedood zijn. Zowel hun vlees als schubben zijn zeer gegeerd en Azië staat aan kop als het gaat om de consumptie ervan. Op het continent zijn er intussen zo weinig over, dat Azië zich richt tot andere regionen om aan de vraag te voldoen. En dat terwijl ze beschouwd worden als een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Yangtze-weekschildpad

De Yangtze-weekschildpad behoort tot de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld. Ooit was de soort wijdverspreid in China en Vietnam, maar tegenwoordig zijn ze met uitsterven bedreigd. Er zouden zelfs nog maar vier exemplaren overblijven en de kans is dan ook groot dat ze binnenkort niet meer zullen bestaan. Dat is te wijten aan de consumptie van hun vlees en eieren door de lokale bevolking. Na primaten zijn schildpadden in het algemeen de meest bedreigde dierenfamilie ter wereld.

Oostelijke laaglandgorilla

De berggorilla doet het dezer dagen beter dan voorheen, maar de oostelijke laaglandgorilla is daarentegen met de dood bedreigd. De soort komt van nature voor in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. Ze zijn de grootste van de vier gorillasoorten en hun aantallen dalen zienderogen, hoofdzakelijk door stroping voor hun vlees. Sinds de jaren 90 zou de populatie met 77% gedaald zijn – dat betekent concreet dat er nog zo’n 3.800 zouden overblijven op dit moment.

Europese aal of paling

Over het leven van de Europese aal is niet veel met zekerheid te zeggen. Ze zouden vanuit de Atlantische Oceaan migreren naar kustgebieden om daar ‘op te groeien’ en vervolgens terugkeren naar de oceaan om zich voort te planten. In onder andere België en Nederland is paling een gewilde delicatesse. Door overbevissing zouden hun aantallen sinds de jaren 60 gehalveerd zijn. Het herstellen van de populatie behoort tot de mogelijkheden, maar zou een proces van lange adem zijn. De Marine Conservation Society spoort iedereen op dit moment aan om geen paling meer te consumeren.

Bron: Metro

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

10 skidorpen italie
By Francien ·
23 november 2021

10 populairste Italiaanse wintersportdorpen bij Nederlanders

Het kwik daalt en dat doet menig wintersporter verlangen naar het moment dat de ski's ondergebonden mogen worden. Italië is een verrassende skibestemming, die met haar witte Alpentoppen veel te bieden heeft.
halloween hotelbestemmingen
By Monique ·
29 oktober 2021

De griezeligste bestemmingen voor Halloween

Spookverhalen maken deel uit van de rijke historie van een aantal van ’s werelds grootste steden. Wil je een sensationele Halloween dit jaar? Nu het enge feest nadert, zijn de gruwelijke bestemmingen zoals spookhotels, ondergrondse passages en verlaten panden extra spannend.
5 best gelezen singlereizen
By Monique ·
3 december 2021

Singlereizen: 5 best gelezen toppers

Singles die op zoek zijn naar een leuke groepsreis met andere singles komen al snel bij Single2Travel uit. Met leuke reistips, lekkere lastminute vakanties en actuele reisberichten vinden ze snel de reisbestemming van hun dromen. Deze 5 worden het best gelezen!
inpak tips backpack
By Monique ·
26 november 2021

Backpacken op avontuur: 11 inpak tips

Ben jij klaar voor je eerste avontuur? Ga je een verre reis naar een bijzondere bestemming maken? Dan is een goed ingepakte rugzak een must. Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een handig lijstje voor je samengesteld.
10 mooiste kerstbomen
By Monique ·
10 december 2021

Zo haal je de kerstverlichting uit de knoop

Dikke kans dat je een dezer dagen die doos met kerstspullen van de zolder of vliering haalt en vol goede moed begint aan het optuigen van je knisperende kerstboom. Totdat je die wirwar aan lampjes ziet... De gruwel van iedereen!
alleen reizen niet doen
By Monique ·
19 november 2021

Alleen op reis: 7 redenen om het niet te doen

Heb je plannen om een verre reis te gaan maken in je eentje? Een paar weken, maanden of misschien reis je in je wildste fantasieën wel heel de wereld rond in een jaar tijd. Hartstikke tof! Niks mis met plannen maken en alleen reizen, mits je er het juiste type voor bent.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!