Oerang oetang

Deze diersoorten staan op punt van uitsterven mede door onze eetgewoontes

De invloed van de mens op de dierenwereld valt niet te onderschatten. We zijn verantwoordelijk voor het uitsterven van heel wat fauna, onder andere via de klimaatsopwarming en het stropen van dieren voor bijvoorbeeld ivoor. Maar ook onze eetgewoontes spelen een rol.

Belugasteur

Deze immense vis weegt gemiddeld anderhalve ton en kan tot 150 jaar oud worden. Toch wordt de soort met uitsterven bedreigd. Ooit zwommen de vissen rond van Centraal-Rusland tot Italië en Iran, maar tegenwoordig is hun territorium beperkt tot de Oeral, de Danube, de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Volgens Jean-Luc Solandt van de Marine Conservation Society zou de belugasteur over een generatie uitgestorven kunnen zijn. Dat is vooral te wijten aan overbevissing en de impact van de modernisering op hun leefmilieu. Zowel hun vis als caviaar zijn echte delicatessen; de eitjes kosten verschillende duizenden euro’s per kilo.

Schubdieren

Schubdieren lijken haast uit een ander tijdperk te komen en dat is niet helemaal onterecht: de oudste fossielen dateren uit het Vroeg-Paleoceen. Tegenwoordig zijn ze de meest verhandelde wilde diersoort en sinds 2000 zouden er zo’n miljoen exemplaren gedood zijn. Zowel hun vlees als schubben zijn zeer gegeerd en Azië staat aan kop als het gaat om de consumptie ervan. Op het continent zijn er intussen zo weinig over, dat Azië zich richt tot andere regionen om aan de vraag te voldoen. En dat terwijl ze beschouwd worden als een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.

Yangtze-weekschildpad

De Yangtze-weekschildpad behoort tot de grootste zoetwaterschildpadden ter wereld. Ooit was de soort wijdverspreid in China en Vietnam, maar tegenwoordig zijn ze met uitsterven bedreigd. Er zouden zelfs nog maar vier exemplaren overblijven en de kans is dan ook groot dat ze binnenkort niet meer zullen bestaan. Dat is te wijten aan de consumptie van hun vlees en eieren door de lokale bevolking. Na primaten zijn schildpadden in het algemeen de meest bedreigde dierenfamilie ter wereld.

Oostelijke laaglandgorilla

De berggorilla doet het dezer dagen beter dan voorheen, maar de oostelijke laaglandgorilla is daarentegen met de dood bedreigd. De soort komt van nature voor in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. Ze zijn de grootste van de vier gorillasoorten en hun aantallen dalen zienderogen, hoofdzakelijk door stroping voor hun vlees. Sinds de jaren 90 zou de populatie met 77% gedaald zijn – dat betekent concreet dat er nog zo’n 3.800 zouden overblijven op dit moment.

Europese aal of paling

Over het leven van de Europese aal is niet veel met zekerheid te zeggen. Ze zouden vanuit de Atlantische Oceaan migreren naar kustgebieden om daar ‘op te groeien’ en vervolgens terugkeren naar de oceaan om zich voort te planten. In onder andere België en Nederland is paling een gewilde delicatesse. Door overbevissing zouden hun aantallen sinds de jaren 60 gehalveerd zijn. Het herstellen van de populatie behoort tot de mogelijkheden, maar zou een proces van lange adem zijn. De Marine Conservation Society spoort iedereen op dit moment aan om geen paling meer te consumeren.

Bron: Metro

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!