fietsen stedentrip

Deze dingen wist je vast nog niet over paella uit Valencia

De enige echte paella komt uit València en heeft wereldwijd miljoenen fans. Niet voor niets is deze València-klassieker het vierde meest gezochte gerecht in Google. Dat verdient een eigen dag: World Paella Day! Op 20 september 2019 viert de stad València het bestaan van het authentieke rijstgerecht met tal van activiteiten en #WorldPaellaDay. Daarom: 6 weetjes over dit beroemde gerecht.

1. Alleen ingrediënten uit de streek
De traditionele paella ontstond al in de 8e eeuw in Valencia, de rijst werd door de Arabieren in Albufera geïntroduceerd. Rijst, kip, konijn, snijbonen, tomate frito, garrofónes (witte bonen uit Valencia) en saffraan vormen de hoofdingrediënten. Tegenwoordig worden ook wel vis en schaaldieren, en soms caracoles (slakken), toegevoegd. De rijst van de paella Valenciana wordt gekookt in een bouillon van kip en konijn, volgens de traditie in een paella-pan op houtskoolvuur. Alle ingrediënten zijn puur, verbouwd in de streek en te koop bij de Mercado Central, de monumentale en grootste versmarkt van Europa.

2. Rijst verbouwd in Albufera en La Huerta de València  
De meest gebruikte rijstsoorten voor de paella Valenciana zijn: Senia, Bomba, Bahía en Albufera. Deze worden vlakbij de stad verbouwd in natuurpark Albufera en bij La Huerta de Valencia, een soort grote stadsmoestuin. Rijstproducenten werken dagelijks aan het cultiveren van de authentieke korrels, sommige restaurants hebben zelfs hun eigen, duurzame rijstveld om ervoor te zorgen dat exact de juiste rijst in de paella belandt.

3. Oudste en hipste paellarestaurant in València
València telt eindeloos veel paellarestaurants en cafés waar ze je het rijstgerecht voorschotelen. Natuurlijk in natuurpark Albufera bij onder meer Restaurante Nou Racó, La Casa Quiquet of El Palmar en Restaurante Mateu, in El Palmar, een dorpje in de buurt van València.
Eten in een van de oudste paellarestaurants doe je bij Casa Carmela waar al sinds 1922 de paella’s op het vuur pruttelen. Hippere varianten zijn Vlue Arribar, Panorama en de Marina Beach Club bij de haven van València. Meer tips voor de beste paella.

4. Paella eet je tijdens la comida
Paella als diner? Echt niet. Het rijstgerecht eet je tijdens la comida, de belangrijkste maaltijd voor Spanjaarden, tussen 14.00 en 16.00 uur. Dan openen de arrocerias (rijstrestaurants) hun deuren. In de weekenden moet je zeker reserveren. Het is dan druk omdat veel families en groepen vrienden samen paella komen eten. Als er iets te vieren valt, komt er paella op tafel.

5. Lekkerste bewaren tot het laatst: socarrat
Als je bijna de paellapan hebt leeg gelepeld, komt het hoogtepunt: de socarrat (spreek uit als soh-kah-raht). Dit is de krokante, aangekoekte, vettige rijstlaag op de bodem die iedere goede paellamaker bewust laat ontstaan. Socarrat is het meest smaakvolle deel waarbij je je vingers aflikt.

6. València heeft een heuse paellaschool
Een paella smaakt natuurlijk nergens lekkerder dan in València zelf. Maar, wie het thuis ook wil proberen, volgt een workshop bij de paellaschool Escuela de Arroces y Paella de Valencia waar je de fijne bereidingskneepjes leert. Beginnend met ingrediënten inkopen bij de versmarkt Mercado Central. Om vervolgens het gerecht te bereiden en natuurlijk op te eten.  Met een vino, salade en een typisch Valenciaans dessert toe.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

dierentuin europa
By Monique ·
30 november 2021

De leukste 10 dierentuinen van Europa

Ben je dol op exotische en wilde dieren maar heb je niet het budget om heel de wereld rond te reizen om ze in levenden lijve te aanschouwen? Dan is een bezoekje aan een mooie dierentuin een prima alternatief.
streetfood steden
By Monique ·
23 november 2021

In deze 5 steden proef je het lekkerste street food

Elke plek heeft wel een paar lokale specialiteiten die waarschijnlijk de moeite waard zijn om te proberen, maar waar hebben ze nou het allerbeste en lekkerste street food? We geven je 5 tips!
vakantie relatie seks
By Monique ·
9 november 2021

Passie, liefde en seks op reis

Als single verliefd worden, de vlinders in je buik voelen op vakantie, heerlijk! En wat let je ook? Je bent ten slotte een vrij en blij en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Menig single raakt dan ook wel eens tot over zijn oren verliefd op reis.
singlereis japan
By Monique ·
16 november 2021

Veelzijdige singlereis: Japan

Japan zal je elk moment verbazen, niets is wat het lijkt. Een reis door ‘het land van de rijzende zon’ is een reis vol contrasten, afwisseling en een kennismaking met eigentijdse wereldsteden, oude heiligdommen en een overweldigende natuur.
tips auto vakantie check
By Francien ·
12 november 2021

Met de auto op reis: doe de autovakantiecheck

Heb je een leuk weekend geboekt om singles van jouw leeftijd te leren kennen in de Ardennen of ga je binnenkort op wintersport naar het prachtige Oostenrijk of Italië, de kans groot dat je de auto inpakt en vertrekt!
alleen reizen niet doen
By Monique ·
19 november 2021

Alleen op reis: 7 redenen om het niet te doen

Heb je plannen om een verre reis te gaan maken in je eentje? Een paar weken, maanden of misschien reis je in je wildste fantasieën wel heel de wereld rond in een jaar tijd. Hartstikke tof! Niks mis met plannen maken en alleen reizen, mits je er het juiste type voor bent.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!