solo reizen

Dit zijn dé do’s en dont’s voor alleengaande reizigers

Alleen op reis gaan doe je echt niet meer omdat je geen reisgenoot kunt vinden. Het is spannend, je staat open voor nieuwe ontmoetingen, kunt je tijd invullen zoals jij dat wilt, en je leert jezelf kennen. Hoe haal je het meeste uit reizen ‘met jezelf’? Met deze tips!

Pluspunten

Er was een tijd dat alleenreizen een nogal zielig imago had. Gelukkig is dat veranderd! Er valt gewoon veel te veel te zien op de wereld om te gaan zitten wachten tot iemand dezelfde reis wil maken. Dat je onafhankelijk bent is niet het enige wat solo reizen zo leuk maakt. Aleenreizigers noemen als voordeel ook dat het veel spannender is. En juist wie veel reist, krijgt contact met de lokale bevolking.

Minpunten

Eerlijk is eerlijk, er is een keerzijde. Zo moet je in bepaalde gevallen bewuster op je veiligheid letten. Ook kun je je soms even verloren voelen. Je wordt niet afgeleid door vrienden, telefoon, tv. Daar kun je wat ongemakkelijk van worden. Maar van zulke momenten leer je iets; hoe goed je op je gemak bent met jezelf, wie je bent. Zulke momenten duren meestal niet lang en zijn tegenhanger van de onvermijdelijke irritaties als je samen reist.

Do’s en dont’s bij solo op reis

 1. Ga je georganiseerd, kijk dan op de website of de reisorganisatie van je keuze je aanspreekt, of ze hippe bestemmingen hebben of juist Rijn- en Moezelreizen, én in hoeverre het programma vaststaat. Niet iedereen wil beziggehouden worden.
 2. Koudwatervrees? Eerst een stedentripje van een paar dagen, dan steeds verder en langer weg.
 3. Reis geïnformeerd. Scoor een goede reisgids van je bestemming.
 4. Bang voor een gapende leegte van dagen? Kies een sport of doe-vakantie, of plan vooraf wat je wilt zien en doen.
 5. Begin een reisdagboek, dat is vaak net of je je reiservaringen deelt.

Alleen eten? Zo maak je het leuk:

 

 • Neem iets te lezen mee, zoals een reisgidsje (met plattegronden). Je weet waar je je ogen kunt laten en je kunt lekker alvast je volgende dag inplannen.
 • Neem een warme lunch en bestel ’s avonds roomservice voor bij de tv. Een goed alternatief: het restaurant van een groot (keten)hotel is misschien wat onpersoonlijk, maar barst vaak van de (zakelijke) alleenreizenden.
 • Tegenpool: in een intiem familierestaurantje krijg je eerder persoonlijke aandacht en aanspraak.

Veilig op reis

 • Als je niet zeker weet of een land verantwoord bereisbaar is, bel kijk dan op de website: Nederlandwereldwijd. Je leest er ook voor welke landen je een visum nodig hebt.
 • Wees vindbaar. Laat bijvoorbeeld thuis op tafel een briefje liggen met alle gegevens, of mail het naar je familie/vrienden.
 • Neem telefoonnummers van alarmcentrales en giropas-blokkeernummers mee, en het nummer van het Nederlandse Consulaat.
 • Veiligheid voor vriendelijkheid. Bij twijfel, op eenzame stukken straat, of s’ avonds in een mindere wijk is de regel: koel, correct en onbenaderbaar. Liever een onschuldige gezelligheidszoeker op de ziel trappen dan problemen.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!