whatsapp reisgenoten

Dit zijn de reistrends in 2019 volgens Google

Waar willen Nederlanders het liefst hun vakantie doorbrengen, en wat zijn de huidige reistrends? Google publiceert elke zes maanden de Google Travel Monitor. Dit is een analyse van het online zoekgedrag van Nederlandse gebruikers op het gebied van reizen en vakanties.

  • Sterke groei van online zoekopdrachten voor bestemmingen Kenia, Libanon en Colombia
  • Toeristische trekpleisters zoals Spanje, Griekenland, Italië en Portugal werden in het eerste kwartaal van 2019 minder gezocht.
  • Het aantal zoekopdrachten naar het ondernemen van activiteiten op deze bestemmingen nam wel toe, met 8% ten opzichte van de eerste kwartaal vorig jaar.
  • Nederlanders zochten het afgelopen jaar meer naar last-minute deals (+14%).
  • Het aantal zoekopdrachten naar toeristische activiteiten in Turkije steeg met 24%.
  • Ruim 45% van alle reisgerelateerde zoekopdrachten gebeurt mobiel
  • Nederlanders zochten 14% meer naar last minute-reizen, 2% minder naar pakketreizen

Zoekopdrachten

Google selecteerde de zeven meest relevante categorieën aan de hand van de snelst groeiende en meest gezochte bestemmingen. Het vergeleek de zoekopdrachten voor deze categorieën met die uit 2018.

Spanje blijkt net als vorig jaar de populairste bestemming voor ontsnapping aan de dagelijkse sleur en het Nederlandse weer. Desondanks was er in de eerste twee maanden van 2019 sprake van een lichte daling van het aantal zoekopdrachten (-4%). Landen die blijk gaven van een indrukwekkende groei van het aantal zoekopdrachten in de eerste kwartaal van 2019, waren Rusland (+139%), Libanon (+46%), Kenia (+38%) en Brazilië (+38%).

Verschuiving van locaties naar ervaringen

Het aantal zoekopdrachten naar activiteiten neemt toe. Dat houdt in dat Nederlanders eerst hun focus richten op wat ze willen doen en vervolgens op zoek gaan naar een passende locatie. Wat populaire reisbestemmingen betreft wordt het vaakst gezocht naar markten en activiteiten op het water. Een goed voorbeeld is Turkije. Het aantal zoekopdrachten naar vakantie-activiteiten in dat land steeg met 24% ten opzichte van vorig jaar. Voor Colombia was zelfs sprake van een groei van +51%. De sterke groei van Rusland als reisbestemming houdt mogelijk verband met het WK van 2018.

Turkije maakt een comeback

Door de politieke instabiliteit rond Turkije nam het aantal zoekopdrachten naar deze reisbestemming in 2018 af. Dit jaar (Q1) is er echter sprake van een verbetering van 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal zoekopdrachten naar Groot-Brittannië steeg in het eerste kwartaal van 2019. Dit was vooral te wijten aan zoekopdrachten naar vluchten en hotels. Mogelijk gaat het om zakenreizen naar aanleiding van de ontwikkelingen rond de Brexit.

Nederlanders gaan voor vakantie in eigen land

Nederlandse zoekopdrachten naar verre reizen beginnen vaak met “Waar ligt…”. Dat geldt in het bijzonder voor bestemmingen als Marokko, Thailand, Indonesië, Curaçao en Mexico.

Nederlanders zoeken van alle mensen wereldwijd het meest naar vakantiebestemmingen in Nederland, gevolgd door Britten, Duitsers en Fransen. Amsterdam is het populairst. Duitsers zoeken echter ook naar Den Haag en Maastricht. Britten geven blijk van een voorliefde voor Rotterdam.

De steden waarnaar Nederlanders het meest zoeken, vertonen verschillen qua vervoersvormen. De meeste zoekopdrachten naar vluchten hebben betrekking op Londen, Barcelona en Bangkok. Parijs en Berlijn zijn het meest in trek bij treinreizigers. Boedapest en Newcastle prijken bovenaan de lijst met zoekopdrachten naar cruises.

Mobiele gebruikers

Steeds meer reizigers vinden hun weg naar reisinformatie via hun mobiele telefoon. Dit is mede te danken aan innovaties van luchtvaartmaatschappijen als KLM en Transavia en het gebruik van Actions on Google Assistant. Het aantal mobiele zoekopdrachten nam flink toe tijdens het vroegboekseizoen in het eerste kwartaal, dat normaliter juist door pc-gebruikers wordt gedomineerd. In de eerste elf weken van 2019 was 45% van alle reisgerelateerde zoekopdrachten afkomstig van mobiele gebruikers. In dezelfde periode in 2018 was dit nog 38%.

Bron(nen): Elkedagvakantie / Google

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!