in vorm blijven op reis

Doe-het-zelf reizen 2.0

Je gelooft niet meer in je reisbureau. Of in je reisorganisatie. Want reizen organiseren kun je zelf. Het kost wat avondjes internetten maar dan ben je baas over je eigen reis. De vraag is: kan het ook makkelijker? Wél je eigen trip maar geen gedoe met het aan elkaar knopen van al die stukjes rondreis.

Sites die je direct in contact brengen met een lokale reisspecialist worden de trend. Een voorbeeld hiervan is Better Places, deze nieuwe site maakt doe-het-zelf reizen niet alleen leuker maar ook veel makkelijker.

De reisbureau balie

Vroeger was het organiseren van een verre rondreis eenvoudig. Net als je ouders ging je langs bij het reisbureau in de winkelstraat. Na enige wachttijd waarbij je de wand met reisbrochures bestudeerde, maakte je je wensen kenbaar aan een in kleurig uniform gestoken dame. Met een hoge balie ertussen, want reizen organiseren was iets voor professionals. Te veel eigen initiatief daarbij was immers niet de bedoeling. Gelukkig, de balies zijn nu lager, de zitjes gezelliger en de schermen interactiever. Maar of je je als doe-het-zelf reiziger nou thuis voelt?

Reizen organiseren 1.0

Als slimme doe-het-zelver ga je liever zelf aan de slag. Met behulp van Lonely Planet en Rough Guide en aangemoedigd door tv programma’s als 3opReis waarin verre landen steeds dichterbij komen. Met websites als Cheaptickets waarop je een goedkope vlucht boekt en hotelsites als Booking.com voor je onderdak. Maar veel werk is het wel, en of je het allemaal goed doet?

Maak het social

Gelukkig kun je terecht bij beoordelingssites als Zoover of Tripadvisor. En te rade gaan bij je vrienden, al of niet op Facebook. Want die weten wat jij leuk vindt en hun suggesties zijn betrouwbaar(der). Zo’n persoonlijke ‘een-op-een band’ vind je tegenwoordig steeds meer: een kamer van Airbnb, een maaltijd van Withlocals, een gids via Getyourguide, je auto via Zipcar of de taxi via Uber. Ratings van anderen trekken je over de streep en eenmaal ter plaatse komt de persoonlijke klik met de eigenaar snel tot stand. Maar helaas, veel werk is het nog steeds.

Maak het local

Je eigen reis, maar zonder het uitzoekwerk of avonden internetten. De oplossing: zoek een reisbureautje ter plaatse: alle lokale kennis en nog goedkoper ook. Steeds meer reis doe-het-zelvers zijn niet bang om rechtstreeks bij een reisbureau in het buitenland te boeken, zeggen Anita Verhoeven uit Indonesië en Miranda Kouwijzer uit Costa Rica. Maar, zo geeft Dhr. van der Meer, docent Toerisme op de Stenden Hogeschool toe, de correspondentie loopt niet altijd even soepel, betalen kan lastig zijn en garanties zoals SGR en ANVR worden uiteraard niet gegeven.

Doe-het-zelf reizen 2.0

Sinds enkele jaren zijn er sites die het veel makkelijker maken direct in contact te komen met een lokale reisexpert. Sites die communicatieproblemen voorkomen, je betaling regelen en wél garanties geven. Evaneos, een Franse startup met 5 jaar ervaring en 6 miljoen USD startkapitaal, heeft inmiddels meer dan 20.000 klanten. In Duitsland kun je sinds 2013 boeken via Trip.me en in Zwitserland ging dit jaar Nezasa van start.

Better Places

Half april startte in Nederland een nieuwe site: Better Places, onderdeel van de avontuurlijke online reisorganisatie Riksja Travel. Ook Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een reisspecialist ter plaatse. Maar ze gaan een stap verder: het gaat om ‘Better Places’, authentieke plekjes, waar je je nog reiziger voelt. Better ook in de zin van verantwoord: al hun lokale reisexperts werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal certificeringsprogramma.

Over 5 jaar?

Harry, je weet wel, die van de Sunweb, zorgt ook over een jaar of vijf nog wel voor je als je een van die massabestemmingen op zoekt. Maar wil je je eigen verre rondreis organiseren, dan doe je dat met Pelden uit Bhutan, Nguyen uit Vietnam, Joseph uit Zuid-Afrika of Maria uit Peru. Zonder gedoe, want de direct boeken sites nemen je het meeste werk uit handen. Inderdaad doe-het-zelf reizen 2.0.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!