New York

Duik met deze vijf boeken in New York

New York blijft de ultieme bestemming voor een fantastische stedentrip! Natuurlijk kan je als voorbereiding naar Sex & the City-herhalingen kijken, of Woody Allen-films opsnorren, maar waarom laat je je niet onderdompelen in de stad, zijn inwoners en zijn geschiedenis, aan de hand van deze geweldige boeken?

Gouden Bergen – Francis Spufford

Heerlijk, levendig en swashbuckling zo wordt dit verhaal door recensenten omschreven. Richard Smith arriveert in New York met een grote cheque op zak en weinig kennis van de gebruiken in de stad. De stad die in 1746 met amper 7000 inwoners nog niet de immense metropool is die ze zal worden. Smith neemt je mee naar dinertjes bij elitaire families, maar ook naar achterafstraatjes en zelfs een duel. We volgen hem op de daken van de stad en in het bed van oudere actrices. En hij laat ons ook niet vergeten dat New York ooit New Amsterdam was, en dat de Hollanders er nog veel te zeggen hebben. Zelfs als je niet naar New York reist, is dit boek een aanrader wegens doodgewoon excellent.

Extra tip: De Jaren van Onschuld van Edith Wharton is niet zo grappig en energiek, maar even boeiend.

De Golem en de Djinn – Helen Wecker

Een vrouw van klei en een man van vuur ontmoeten elkaar in de Lower East Side. Chava is een golem, door een tovenaar gemaakt uit klei om als iemands vrouw mee te reizen naar New York. Ahmad is een djinn, vuurwezen geboren in de Syrische woestijn. We treffen hen in 1899, terwijl ze hun weg zoeken in het toen al fascinerende New York. En wie de stad al eens bezocht heeft, zal extra genieten van Weckers beschrijvingen van de Joodse Wijk, Little Syria en de andere buurten die Chava en Ahmad verkennen. Ook perfect geschikt voor wie normaal geen fantasy leest, maar gewoon van een geweldig verhaal houdt.

Jazz – Toni Morrison

Harlem, 1926. Joe, verkoper van Cleopatra Cosmetics, wordt verliefd op Dorcas, die hij in een vlaag van passie en verstandsverbijstering neerschiet. Zijn vrouw Violet vindt het nodig om het gezicht van het meisje na haar dood ook nog eens te verminken. Lieflijkheid kan je Morrison niet verwijten, maar haar taal en verbeelding transporteren je naar het New York van tussen de twee wereldoorlogen, en nemen je mee in de harten en hoofden van de zwarte inwoners die een hard leven op het platteland wilden ontvluchten en in een even harde stad terechtkwamen. Morrison wilde niet over jazz schrijven, ze mikte op een boek dat als jazz is. En ze scoorde een bulseye. En een Nobelprijs.

Manhattan Beach – Jennifer Egan

Het leven van een Ierse familie in Brooklyn tijdens de Depressie en de Tweede Wereldoorlog, het is misschien niet de meest sexy synopsis, en toch is dit een boek dat je wil lezen als je van New York houdt. Omdat je de personages in je hart zal sluiten, omdat Egans verrassende manier van naar de wereld kijken ook je eigen blik zal verrijken en omdat je een schitterend beeld van de stad en zijn bewoners krijgt.

Extra tip: Bezoek van de knokploeg, van dezelfde Egan, is een oprecht verrassend boek waarin je in 13 verhalen een inkijk krijgt in de muziekindustrie. Absolute aanrader, dit.

Het liefdesleven van Nathaniel P. – Adelle Waldman

Dure brownston- herenhuizen, hippe koffiebars, de liefdesperikelen van schrijvers en journalisten, dit is het New York waar we allemaal in willen terechtkomen. Al blijf je als vrouw beter uit de buurt van Nathaniel P, oftewel Nate Piven, want hij blijkt op liefdesvlak toch een beetje een eikel. Al ziet hij zichzelf zo niet, integendeel. Grappig, slim en on point, Waldman legt als een volleerde Florence Nightingale haar vinger op de liefdeswonden van New Yorkse dertigers. Het boek is bovendien maar 240 pagina’s, dus je vindt er vast een plaatsje voor in je tas. Perfect om te lezen in een hippe koffieshop, ook.

 

Bron: Knack

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!