reisgenoot gezocht

Een derde van de Nederlanders beveiligt wifi niet op vakantie

Nederlanders maken op vakantie in hotels, restaurants of op campings massaal gebruik van wifi-netwerken. Toch denkt slechts een derde van hen na over de beveiliging van deze netwerken. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Computest. De relatief geringe aandacht voor security geeft aan dat mensen zich nog te weinig bewust zijn van de risico’s van een gebrekkige beveiliging van wifi-netwerken.

Het onderzoek van Peil.nl laat zien dat 81% van de Nederlanders gebruikmaakt van een wifi-netwerk op hun vakantiebestemming. 19% geeft aan dit nooit te doen. Over het algemeen maken mannen tijdens hun vakantie vaker verbinding met een wifi-netwerk: 84%, tegen 78% van de vrouwen.

Grotere databundel

Opvallend, maar niet verrassend, is dat 100% van de ondervraagde jongeren in de leeftijd van 18-24 jaar aangeeft op vakantie verbinding te maken met een wifi-netwerk dat ter plaatse wordt aangeboden. Nederlanders tussen de 45-51 jaar maken met 74% tijdens hun vakantie het minst gebruik van een wifi-netwerk. Dit wil echter niet zeggen dat ze het minst online zijn aangezien zij ook een grotere databundel in hun abonnement kunnen hebben waardoor het niet nodig is een wifi-netwerk te gebruiken.

Jongeren meest bewust

Op de vraag of men nadenkt over de beveiliging van de aangeboden wifi-netwerken, geeft 33% aan dit niet te doen terwijl 67% van de vakantievierende Nederlanders hier wel bij stil staat. Jongeren tussen de 18-24 jaar zijn zich het meest bewust van het belang van security van de netwerken: 75% van deze leeftijdscategorie zegt wel te na te denken over de beveiliging.

“Het aanbieden van wifi is standaard geworden in de dienstverlening van toeristische trekpleisters als hotels, restaurants, campings en zelfs pretparken”, zegt Christiaan Ottow, CTO bij Computest. “Het is voor de gebruiker hiervan echter vaak niet duidelijk of deze netwerken veilig zijn. Dit kan een risico vormen voor privé-gegevens en zakelijke informatie die toegankelijk is via mobiele apparaten als smartphones, laptops en tablets.”

Netwerkverkeer manipuleren

Een telefoon of computer is meestal niet rechtstreeks benaderbaar voor iedereen op het internet, maar wel voor de mensen die zich op hetzelfde (wifi) netwerk bevinden waar het apparaat mee verbonden is. Als er geen beveiligingslaag is, dan kunnen kwaadwillenden op dit lokale netwerk bijvoorbeeld al het netwerkverkeer lezen en manipuleren of andere verbonden apparaten aanvallen.

Ook kunnen zij ervoor zorgen dat gebruikers willekeurige webpagina’s laden. Denk hierbij aan openbare wifi-netwerken waar een gebruiker, naar welke site deze ook wil gaan, eerst op een pagina van de eigenaar van het netwerk komt waar je de voorwaarden moet accepteren of iets anders moet doen voordat er toegang tot internet wordt gegeven.

Adviezen voor wifi-gebruik op vakantie

Om te zorgen dat mensen tijdens hun vakantie zo min mogelijk risico lopen bij het gebruik van een wifi-netwerk heeft Computest de volgende adviezen:

  • Maak geen verbinding met een open wifi-netwerk waarvoor je geen wachtwoord nodig hebt.
  • Verstuur persoonsgegevens en andere gevoelige informatie alleen over 4G/3G.
  • Wees bij het bezoeken van sites extra alert op waarschuwingen dat beveiligingscertificaten niet kloppen (let op het slotje in de URL-balk).
  • Gebruik 4G in plaats van wifi als je databundel dit toelaat.
  • Gebruik indien beschikbaar apps in plaats van websites (voor bankieren, e-mail etc.)
  • Zet op een computer (zowel Mac als PC) bestandsdeling uit en je firewall aan.
  • Zorg dat je alle beveiligingsupdates hebt geïnstalleerd.
  • Creëer je eigen wifi met een mifi-apparaatje. Hiermee kun je met een lokale simkaart een eigen wifi-hotspot maken.
  • Of schaf je een abonnement op een vpn-dienst aan. Op de redactie van Elkedagvakantie gebruiken we daarvoor Surf Easy.

 

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!