vakantieliefde

Een derde van de Nederlandse vrouwen is ooit alleen op reis geweest buiten Europa

Ben jij als vrouw al wel eens alleen op reis geweest buiten Europa? Als je deze vraag met een nee moet beantwoorden ben je beslist de enige niet. Uit een recent onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse vrouwen nog nooit alleen buiten Europa op reis is geweest. Voor zo’n veertig procent is de veiligheid de grootste barrière om alleen op reis te gaan.

Het onderzoek, gehouden door reisorganisatie Tourlane in samenwerking met onderzoeksbureau YouGove onder 1.029 Nederlandse vrouwen keek onder meer naar de beweegredenen en barrières voor een soloreis, de populairste continenten en de verschillen tussen leeftijden, landen en geslacht.

Een aantal  interessante uitkomsten:

  • In totaal zou 68% van de Nederlandse vrouwen (nogmaals) alleen buiten Europa willen reizen.
  • Nederlandse vrouwen meer alleen dan Duitse, Franse en Engelse vrouwen.
  • De helft van de vrouwen (53%) tussen de 18 en 34 jaar heeft ooit alleen buiten Europa gereisd.
  • Voor  40% van de vrouwen is veiligheid de grootste barrière  om alleen te reizen.
  • Het continent, buiten Europa, waar de meeste vrouwen alleen op reis zijn geweest is Azië.
  • Een kwart (23%) van de vrouwen zou na een moeilijke periode, zoals een relatiebreuk, overwegen om alleen op reis te gaan.

Verschillen tussen generaties

Alleen reizen is populairder dan ooit. In totaal is een derde van de Nederlandse vrouwen ooit eens alleen op reis geweest buiten Europa. Er zijn echter relatief grote verschillen tussen de diverse leeftijdscategorieën. Van de vrouwen tussen de 18 en 34 jaar is meer dan de helft (53%) al eens alleen op reis geweest buiten Europa. Bij vrouwen tussen de 35 en 54 jaar is dit een derde (31%) en bij vrouwen van 55 jaar en ouder gaf ‘slechts’ een vijfde (21%) van de vrouwen aan dit wel eens gedaan te hebben.

Diverse beweegredenen voor een soloreis

De beweegredenen om alleen op reis te gaan zijn eveneens uiteenlopend. Voor 45% van de ondervraagde Nederlandse vrouwen is de volledige vrijheid om te doen wat zij zelf willen de voornaamste reden voor een soloreis. Voor bijna een kwart (23%) is het terugwinnen van zelfvertrouwen na een moeilijke periode, zoals een verbroken relatie, een overweging om te gaan.

Nederlandse vrouwen zijn het meest avontuurlijk

De studie werd eveneens uitgevoerd in de grootste reismarkten van Europa: Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In verhouding met deze landen hebben Nederlandse vrouwen (33%) relatief het meest alleen gereisd. In Duitsland is dit namelijk 31% van de vrouwen, in het Verenigd Koninkrijk 26% en in Frankrijk 22%.

Bezorgdheid om veiligheid en eenzaamheid

In totaal gaf 40% van de Nederlandse vrouwen aan dat de bezorgdheid over hun veiligheid een barrière is om alleen te reizen. De angst voor eenzaamheid volgt op de tweede plaats; dit werd door bijna een derde van de ondervraagden (31%) als reden genoemd om niet aan een reis alleen te beginnen.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!