Calbuco vulkaan

Een vulkaanuitbarsting op vakantie: hoe zit dat met extra reis- en verblijfkosten?

Een paar dagen geleden barstte de vulkaan Calbuco in het zuiden van Chili uit. Deze uitbarsting had prachtige foto’s en indrukwekkende timelapses tot gevolg, maar zorgde er ook voor dat vele reisplannen in de war werden geschopt. Net als bij de vulkaanuitbarsting op IJsland in 2011 werden diverse vluchten geannuleerd en moesten mensen langer op hun vakantiebestemming blijven. Maar hoe zit dat eigenlijk met de kosten, als je niet naar huis kunt vliegen vanwege een vulkaanuitbarsting? Vergoed je reisverzekering de extra reis- en verblijfkosten die je noodgedwongen maakt?

De vergoeding van extra reis- en verblijfkosten

Zo’n vulkaanuitbarsting kan als gevolg hebben dat je niet meer of pas later je reis kunt starten, of dat je pas later naar huis kunt. Maar ook andere voorvallen kunnen roet in het eten gooien, zoals een ongeluk. Een goede reisverzekering is natuurlijk altijd belangrijk als je op vakantie gaat, maar lang niet iedereen checkt de polisvoorwaarden op de vergoeding van extra reiskosten. Wij leggen je kort uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

Extra reiskosten

De meeste reisverzekeraars vergoeden de extra reiskosten die je maakt als je je terugreis moet aanpassen. Je krijgt dan doorgaans het exacte bedrag dat je extra kwijt bent, de kostprijs, vergoed. In sommige gevallen wordt dit via de vliegtuigmaatschappij geregeld en krijg je via hen je vergoeding. Dan kun je er natuurlijk van uitgaan dat de verzekeraar zich verder niet meer met je reiskosten bemoeit.

Extra verblijfkosten

De vergoeding voor extra verblijfkosten varieert sterk per reisverzekering en is dus goed om even na te kijken voor je op vakantie gaat. Veel verzekeraars werken met een maximale vergoeding per persoon per dag. Ook kan er dan nog een maximum aan het aantal dagen van vergoeding zitten. Controleer dus even je polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekering om dit even na te vragen!

Enkel bij oponthoud of een ongeluk

Houd er rekening mee dat de meeste reisverzekeraars enkel aanvullende reis- en verblijfkosten vergoeden die door een ongeval of oponthoud (bijv. een vulkaanuitbarsting of staking) zijn ontstaan. Als jij zelf je reis wijzigt of je vlucht om een andere reden mist, dan wordt dit meestal niet gedekt.

Geneeskundige kosten

In het geval van vulkaan Calbuco is gelukkig iedereen ongedeerd en moeten vakantiegangers enkel iets langer in Chili blijven. Maar moet je langer op je reisbestemming blijven vanwege een ongeval dat je hebt gehad? Dan heb je naast extra reis- en verblijfkosten vaak ook te maken met geneeskundige kosten. Sommige mensen laten deze medische kosten in het buitenland vanuit hun zorgverzekering dekken, anderen kiezen ervoor om dit via de reisverzekering te doen. Vergeet in elk geval niet om ook dit even na te vragen bij je verzekeraar(s).

Video: Timelapse van de Calbuco vulkaanuitbarsting in Chili

Dit artikel werd je aangeboden door Zelf, verzekeraar voor onder andere reizen, auto’s, inboedel en rechtsbijstand. Op de reisverzekeringpagina vind je informatie over de polis en kun je zelf je reisverzekeringspremie berekenen.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!