zonvakanties boeken

Eerste keer op zomervakantie als samengesteld gezin: tips

Het is gebeurd! Je bent hartstikke verliefd en jullie willen deze zomer voor het eerst als samengesteld gezin op vakantie! Wel handig wanneer het voor jullie als nieuwbakken koppel én jullie kinderen een ontspannen tijd wordt. Hoe je dat doet? Wij geven je een paar tips.

Jullie relatie is nog pril maar je weet het zeker: this is it! Je kan je amper voorstellen dat je elkaar een dag niet ziet of spreekt, laat staan een week of langer! Met de zomervakantie in het vizier besluiten jullie het er daarom maar op te wagen; alle kids gaan mee en het wordt genieten puur sang! Je leeft tenslotte maar een keer. De kinderen kunnen het prima samen vinden dus het zal allemaal wel loslopen toch?

De praktijk

De realiteit zal er hoogstwaarschijnlijk iets anders uit zien. Maar… Je  bent de eerste (en ook de laatste) niet die als een blind paard en met een roze bril op denkt dat jouw kinderen zo ontzettend flexibel zijn, je die nieuwe liefde zo ontzettend gunnen en daarom uitkijken naar een vakantie met je kersverse schatje en zijn/haar kroost. Als je verliefd bent zie je graag wat je wilt zien, hoor je graag wat je wilt horen.

Eerste vakantie samen

Minder positieve geluiden weet je op de een of andere manier te deleten of naar de achtergrond te verdringen. Toch zal je daar onvermijdelijk mee te maken krijgen als je als kersvers samengesteld gezin op vakantie gaat. Om een eerste vakantie goed door te komen samen, niet gillend gek te worden of met een knetterende ruzie na drie dagen huilend naar huis te rijden een paar raadzame tips.

Samen maar niet één

Misschien goed om je nog maar eens te realiseren dat je wel samen als één gezin op vakantie kunt gaan maar niet één gezin wordt. Jullie zijn verliefd, de kinderen zijn dat niet. Niet op je nieuwe vlam, ook niet op zijn of haar kinderen. In feite zet je gewoon een stel vreemden bij elkaar. Ieder met hun eigen ingesleten gewoontes, gebruiken en ‘gezinsregeltjes’. Dat levert onvermijdelijk spanningen op. Wil je zo min mogelijk stress? Zorg dan dat iedereen voldoende ruimte en tijd heeft voor zichzelf en het ‘kerngezin’.

Camping / vakantiepark

Reis daarom niet af naar een hotel of appartement. Hier zit je met elkaar op een kluitje en dat veroorzaakt sneller irritaties en spanningen. Kies daarom voor een camping of vakantiepark en huur 2 tenten, huisjes of caravans naast elkaar. Zo kan je ook even een moment(je) met je kinderen alleen zijn zonder je nieuwe liefde en is er letterlijk voldoende ruimte voor alle gezinsleden om zich even terug te trekken als daar behoefte aan is. Je zult zien dat dit echt geen overbodige luxe is..

Alle leeftijden

Hebben jullie kinderen in verschillende leeftijden; zorg dan dat er voor allemaal iets te doen is. Van knustelclub tot disco, van zwembad tot speeltuin. Niemand vindt het leuk ‘buiten de boot’ te vallen dus als alle kinderen zich vermaken (dat hoeft dus niet perse met elkaar te zijn) maak je de vakantie voor allemaal leuk. Forceer niet dat ze het leuk moeten hebben met elkaar, samen moeten optrekken of spelen. Hoe minder druk je erop legt hoe beter het zal gaan.

Beter leren kennen

Op vakantie leer je elkaar beter kennen. Ineens zit je 24-7 op elkaars lip en zie je écht alles van elkaar. Probeer deze tijd te benutten om het contact met elkaar te verdiepen. Dit kan door een spelletje te doen tijdens het eten waarin iedereen iets van zichzelf vertelt (lievelingskleur, dier, boek, film etc). Zie het echt als een kennismakingsperiode die je ook zou hebben als je met 5 praktisch vreemde mensen gedropt zou worden voor een weekend op de hei.

Oog voor elkaar

Hoe verleidelijk ook… Heb niet alleen maar oog voor elkaar maar ook voor je kinderen. Tijdens vakanties kan ook oud zeer of verdriet naar boven komen. Jij kan dan wel helemaal happy zijn met je nieuwe liefde en leven maar je kids missen misschien ‘de oude tijd’ waarin jullie nog als heel gezin op vakantie gingen. Geef hen de ruimte en tijd om hieraan te wennen.

Ruzie?

Ontstaat er onverhoopt toch ruzie? Geen paniek, het hoort erbij. Probeer de rust te bewaren, niemand af te vallen en samen met je nieuwe lief tot oplossingen te komen waar iedereen mee kan leven.  Je kunt vooraf nog zoveel dingen met elkaar en de kinderen afspreken; je zult merken dat je ook dan nog voor onvoorziene situaties komt te staan die je ter plekke moet zien op te lossen. Een eerste vakantie samen als samengesteld gezin; het is de ultieme relatietest. Succes!

Bron: Singlessite.nl.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!