fabels feiten winterbanden

Fabels en feiten van winterbanden

Met de vorst en gevallen sneeuw is ook de winter in Nederland een feit. Omdat de regels omtrent winterbanden in Europa niet centraal geregeld zijn is het in ieder land net weer even anders. In het ene land zijn winterbanden in de winter verplicht, in het andere land alleen tijdens winters weer.

Ga je nog op wintersport of in de winter voor een kort of langer verblijf naar een van de landen in Europa op vakantie, dan is het handig op de hoogte te zijn van de regelgeving omtrent winterbanden en sneeuwkettingen.

Weet je bijvoorbeeld dat in Nederland winterbanden slechts worden aanbevolen bij winterse omstandigheden en sneeuwkettingen verboden zijn? Ditzelfde geldt voor onze zuiderburen, maar in België worden sneeuwkettingen wèl toegestaan.

In Italië zijn winterbanden verplicht in bepaalde gebieden – zoals in de Alpen – van het land, tijdens de wintermaanden (15 oktober tot 15 mei). Speciale verkeersborden geven aan of een sneeuwketting in dat gebied verplicht is.

In Frankrijk en Spanje zijn zowel winterbanden als sneeuwkettingen verplicht, mits een speciaal verkeersbord dit aangeeft.

In Duitsland zijn winterbanden of all-season-banden verplicht als er winterse omstandigheden optreden. Als een speciaal verkeersbord het vermeldt, zijn ook sneeuwkettingen verplicht en mag je niet harder dan 50 km/u rijden.

In Groot-Brittannië zijn zowel winterbanden als sneeuwkettingen niet verplicht.

Wintersportlanden

En de wintersportlanden bij uitstek? In Zwitserland worden winterbanden aanbevolen onder winterse omstandigheden. Zorg je voor hinder op de weg en heb je geen winterbanden? Dan riskeer je wel een boete. Sneeuwkettingen zijn verplicht als een speciaal verkeersbord dit aangeeft.

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht van 1 november tot en met 15 april. Buiten deze periode zijn ze alleen verplicht als een speciaal verkeersbord dit aangeeft. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als een verkeersbord dit aangeeft.

In Kroatië zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn verplicht als het ijzelt, of als er 5 cm sneeuw ligt.

In Slovenië zijn de winterbanden verplicht van 15 november tot 15 maart. Als je geen winterbanden hebt, ben je verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. De maximale snelheid met sneeuwkettingen is in Slovenië 50 km/u.

In Slowakije ben je verplicht winterbanden te gebruiken tijdens winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen worden toegestaan.

Van 1 november tot en met 1 april is het in Tsjechië verplicht om winterbanden te gebruiken. Buiten deze periode zijn winterbanden ook verplicht als er winterse omstandigheden zijn. Ook in Tsjechië zijn sneeuwkettingen toegestaan.

Winterbanden zijn in Luxemburg verplicht bij winterse omstandigheden. Sneeuwkettingen zijn dan ook toegestaan.

In Denemarken gelden dezelfde regels als in België. Ofwel: Er is geen regelgeving omtrent winterbanden, maar ze worden wel aanbevolen en de sneeuwkettingen zijn hier toegestaan.

De winterbanden zijn in Zweden verplicht bij winterse omstandigheden en de sneeuwkettingen zijn hier toegestaan.

De banden in Noorwegen moeten sowieso voldoende grip hebben. Winterbanden worden dus aanbevolen. Sneeuwkettingen zijn in Noorwegen verplicht onder winterse omstandigheden.

Van 1 december tot 1 maart is het in Finland verplicht om winterbanden te gebruiken. Voor de wat noordelijker gelegen gebieden van het Poolcirkelgebied is dit van half oktober tot en met half april. Sneeuwkettingen worden toegestaan.

In de oostelijke gebieden van Europa zijn zowel winterbanden als sneeuwkettingen verplicht. In Bosnië, Servië, Albanië, Macedonië, Bulgarije, Roemenië en Turkije is het verstandig om sneeuwkettingen op z’n minst aan boord te hebben. Winterbanden zijn in deze landen verplicht, op Turkije en Bulgarije na. Wellicht wel aan te raden, maar er geldt geen verplichting.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!