Favoriete snorkelparadijzen dichter bij huis

Je hoeft geen volleerde duiker te zijn om te genieten van de onderwaterwereld. Vooral exotische plekken zijn populair, maar het kan ook dichter bij huis. Een opsomming van favoriete snorkelparadijzen.

Blue Lagoon op Malta

Snorkelaars vinden zeker hun gading op Malta. Vooral tussen de eilandjes Comino en Gozo kijk je je ogen uit. De Blue Lagoon is er een waar paradijs, met ondiep, azuurblauw water. Al kan het er tijdens de zomermaanden behoorlijk druk zijn. Andere toppers op Comino zijn de Sint Mary- en Sint Nicholasbaai met hun kristalheldere water. Ook rond Malta zijn de talrijke baaien met hun kalme stroming en matige temperaturen uitermate uitnodigend. Peter’s Pool in Marsaxlokk is bijvoorbeeld omgeven door kalksteenkliffen.

Wrakken in Sardinië

Sardinië heeft zowel zand-, rots- als kiezelstranden. In Villasimius, op het meest zuidoostelijke punt en een van de belangrijkste toeristische zones, is snorkelen een echte belevenis. Je hebt er keuze uit kleine baaien en afgelegen zandstranden, zoals Cala Pira, Punta Molentis, Porto Giunco en het strand van Timi Ama. Snorkelen in het Tavolara Marine Preserve is ook heel populair, omdat er spectaculaire wrakken liggen die veel vissoorten aantrekken. Omdat het gebied beschermd is, moet je je wel aan bepaalde regels houden.

Marsa Alam in Egypte

Aan de Rode Zee is het een kunst overbevolkte plaatsen te vermijden. Er zijn tal van prachtige koraalriffen om te gaan snorkelen, waaronder de regio van Marsa Alam. De fascinerende locatie Marsa Abu Dabbab bijvoorbeeld is een van de beste in Egypte om de teruggetrokken doejoeng of zeekoe te zien. Behalve deze intrigerende zeedieren kun je ook gitaarhaaien, enorme schildpadden, egel- en koffervissen, blauwgespikkelde pijlstaartroggen, buisalen, zuigvissen en zilverbaarzen tegenkomen. Andere mooie locaties in de buurt zijn de riffen van Abu Dabbab, Elphinstone en Marsa Egla.

La Bombilla op La Palma

Zowel in het noordoosten en als het zuidwesten van La Palma kan je snorkelen, al moet je rekening houden met de branding, die soms redelijk sterk kan zijn. Een knus strand is dat van Charco Azul, mooi gelegen tussen de rotsen in een baai. Je komt er wel eens roggen tegen. Een andere mooie snorkelplek is La Bombilla. Er is geen strand maar je kan vanaf de steiger of de boothelling het water in. Uniek is ook Playa de la Zamora, dat in het marinereservaat van La Palma ligt. Omdat je er niet mag vissen, duiken of jagen, zit de oceaan vol leven. De strandjes zelf zijn ook prachtig.

Turtle Island in Thailand

In Thailand is Koh Tao of Turtle Island hét onbetwistbare snorkelparadijs. Niet ver van het veel te drukke en bekende Koh Samui ontdek je op dit eilandje met zijn prachtige koraalriffen een fascinerende onderwaterwereld. Naast schildpadden zwem je er ook tussen tandbaarzen, kogelvissen, pijlstaartroggen, driestaartige lipvissen, manta rays en zelfs – voor mensen ongevaarlijke – walvishaaien. Wie in alle rust wil snorkelen, moet in het oosten van het eiland zijn, in Tanote Bay. Het hele jaar rond ligt de temperatuur van het zeewater tussen 27 en 30°C. In oktober, november en december kunnen regen en wind wel de zichtbaarheid verstoren.

Isla Saona op de Dominicaanse Republiek

Aan het zuidoostelijke puntje van de Dominicaanse Republiek, niet ver van de stad La Romana, ligt Isla Saona. Het tropische eiland staat vooral bekend als locatie van de Bountyreclame, maar is ook uitstekend om te snorkelen. Op de scheiding van de Atlantische Oceaan met de Caraïbische Zee maakt het deel uit van het Parque Nacional del Este en is het bijzonder rijk aan kleurrijk onderwaterleven. Vooral zeesterren voelen zich in het azuurblauwe water in hun nopjes. Door de natuurlijke zandbanken, die her en der in zee liggen, waad je vaak tot op heuphoogte.

Playa Kalki op Curacao

Curacao wordt allang geroemd als een van de beste snorkelgebieden in de Caraïben. Vooral aan de ruige noordwestkust van het grootste eiland van de Nederlandse Antillen vind je weelderige riffen die meestal heel dicht bij de kustlijn liggen. Met een jaargemiddelde van 27 graden is de temperatuur ideaal en de zichtbaarheid gaat vaak tot 40 meter diep. Een echte aanrader is Playa Kalki, dat door duikers steevast wordt beschreven als Alice in Wonderland. Je stuit er op paddenstoelachtige koralen en veel zeedieren rond onderzeese kliffen. En met een beetje geluk kom je misschien wel dolfijnen tegen.

18 Palms op Bonaire

Nog in de Nederlandse Antillen is ook Bonaire populair bij snorkelaars. Het water is er kristalhelder en je vindt er tal van koraalriffen en weinig zandstranden. Bovendien is Bonaire een van de weinige eilanden die het omringende water tot natuurgebied uitgeroepen heeft. Vlak aan het strand van het luxueuze Plaza Resort ligt het koraalrif 18 Palms.

Onder water zie je rotsformaties en grote scholen vis. Het is wel opletten geblazen voor stekende rogjes en octopussen. Op veel locaties in Bonaire bestaat de mogelijkheid om ook ’s nachts te snorkelen. Uitgerust met een lamp en extra arm-en beenbescherming ontdek je zo op een heel aparte manier de onderzeese fauna en flora.

Great Barrier Reef in Australië

De natte droom van elke snorkelaar is zonder twijfel het Great Barrier Reef in Australië, met een lengte van meer dan tweeduizend kilometer en over 2.500 riffen het grootste koraalrif ter wereld. België past er gemakkelijk elf keer in. In 1981 werd het erkend als Unesco Werelderfgoed, en terecht! De biodiversiteit van het rif is adembenemend. Manta rays, groene zeeschildpadden, sponzen, zeekomkommers, adelaarsroggen, zeekoeien en honderden soorten koraal, vissen en mollusken. Vanuit Port Douglas heb je toegang tot de Agincourt-riffen aan de buitenrand van het Great Barrier Reef. Hier is snorkelen het leukst. Kleurrijke anemonen bij de vleet en je zwemt er tussen scholen barracuda’s en clownvissen. Ook witpunthaaien laten zich er graag spotten.

Sliver Glen Springs in Florida

Snorkelen doe je niet alleen in de zee. In de Amerikaanse staat Florida kan je ook in bekkens met kristalhelder bronwater prachtige dingen ontdekken. Een echte aanrader is Silver Glen Springs in het Ocala National Forest. Het water in dit bekken komt uit een diepe tunnelvormige spelonk en is de natuurlijke habitat van zonnevissen, forelbaarzen, pantserleervallen, tilapia’s en harders. Ook in Blue Springs State Park, op ongeveer 40 kilometer noordwaarts van Orlando, zijn snorkelaars op hun plaats. Je mag wel alleen maar in het water als er geen lamantijnen, een soort zeekoeien, in zitten. In de winter ruilen die kolossen de koude St. Johns River voor de Blue Springs die altijd 22 graden warm zijn.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By danny@db-online-marketing.nl ยท
25 oktober 2022

Zo geniet je meer van je vakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!