in vorm blijven op reis

Fietscultuur verovert Europese steden

In Nederlandse steden is de fiets al decennia gemeengoed, maar ook in andere Europese steden is het rijwiel de laatste jaren bezig aan een opmars. Niet alleen locals, maar ook bezoekers profiteren van deze ontwikkeling, want wie fietst voelt zich al snel thuis en ontdekt de mooiste plekjes.

Om enige hulp te bieden in de keuze, heeft boekingssite Hotels.com een aantal Europese bestemmingen geselecteerd met een sterke of opkomende ‘urban biking culture’.

Fietswalhalla’s

Amsterdam is de Europese fietsstad bij uitstek: de stad huisvest meer rijwielen dan inwoners. Toeristen staan vaak versteld van de tientallen fietsen die aan Amsterdamse bruggen zijn geketend en fotograferen er lustig op los. Een ritje door het Vondelpark of onder het Rijksmuseum door, is een prachtige ervaring. Overigens zijn niet alle locals hier even blij mee, dus het wordt aangeraden goed op te passen. Dit geldt overigens ook voor de andere Europese fietswalhalla’s.

Kopenhagen

Kopenhagen doet er veel aan om de ‘ecometropool’ van de wereld te worden, waarbij het stalen ros een belangrijke rol speelt. De Deense hoofdstad beschikt over 350 km aan fietspaden en heeft zelfs een ‘fietssnelweg’ van vier meter breed, met onderweg pitstops om zachte banden op te pompen en andere kleine reparaties uit te voeren. Met de fiets zijn ook de prachtige parken, bossen en stranden ten noorden en zuiden van de stad makkelijk bereikbaar.

Londen

De Londense fietscultuur wordt gekenmerkt door stijlvol geklede hipsters die de stad doorkruisen op hun retro bikes. In de vele biker cafés worden fietsen gerepareerd in de setting van hippe espressobars. De stad heeft echter de ambitie om ook andere Londenaren te verleiden gebruik te maken van de fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen tien jaar al verdubbeld en ook de komende jaren wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur.

Berlijn

Net als in de Engelse hoofdstad is de fiets in Berlijn bezig aan een opmars onder de jonge en modieuze inwoners. Omdat juist de vele verschillende buurten en wijken van Berlijn de stad zo’n aantrekkelijke bestemming maken, is de fiets het transportmiddel bij uitstek. Lange en brede straten – die steeds vaker zijn voorzien van fietspaden – zijn makkelijk te navigeren voor bezoekers. Een van de mooiste fietsroutes loopt vanuit het hart van de stad via de rivier Spree naar het Treptower Park.

Antwerpen

Zoals ook in veel andere Europese steden het geval is, leiden opstoppingen en schaarse parkeerruimte ook in Antwerpen tot een steeds belangrijkere rol voor de fiets. In een land waar het wielrennen in het bloed zit en broodfietsers een heldenstatus hebben, is de potentie voor het stadsfietsen groot. Toeristen kunnen eenvoudig gebruik maken van de 85 fietsstations die verspreid over de stad te vinden zijn. Op een gehuurde fiets kun je in een middag door de antieke straatjes, langs de vele musea of rondom de bekende kathedraal fietsen.

Sevilla

Dat een stadse fietscultuur niet alleen is voorbehouden aan Noord-Europese steden, bewijst Sevilla. De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is dé fietsstad van Spanje. Een nieuw netwerk van 120 km fietspaden verleidt dagelijks 70.000 Sevillanos om de fiets te pakken. Bezoekers kunnen eenvoudig een fiets huren om bijzondere attracties te bezoeken zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla, Plaza de España of de Kathedraal of om een ‘tapastour’ te maken langs de uitstekende restaurants. Op deze zonnige bestemming kan dat ook uitstekend in de winter.

Gemiddelde hotelkamerprijs

per overnachting betaald door reizigers uit de eurozone in 2012

(Hotels.com Hotel Price Index):
Amsterdam: € 120
Kopenhagen: € 121
Londen: € 139
Berlijn:  € 82
Antwerpen: € 93
Sevilla: € 78

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!