fietsen natuur singles

Fietsen langs 9 historische steden van Westfalen

Voor stedentrips en fietsvakanties gaan we graag naar onze oosterburen. Voor het diverse landschap, de gastvrijheid en de gezellige stadjes hoef je niet ver te reizen, maar ben je toch echt even helemaal weg. Vlak over de grens valt de keuze al snel op bekende steden als Düsseldorf en Münster, of de veel befietste routes van het Sauerland of de Eifel.

Wie net even iets anders wil als het straks weer kan, kan in het landelijke Westfalen op zoek gaan naar 9 onontdekte schatten met elk hun eigen historische charme. De „Fietsroute Historische Stadskernen” rijgt deze negen parels aaneen en laat je op maar enkele kilometers van de grens kennismaken met de rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheden van deze regio. Nog een goede, nieuwe fiets nodig? Laat hem gewoon gratis bij je thuisbezorgen!

Zeven etappes, negen steden

De 390 km lange rondweg brengt je dwars door het vlakke landschap van het Münsterland en het zuiden van Westfalen. Hierbij staan de 9 historische centra van relatief onontdekte steden langs de route centraal. Stadjes die nog niet overspoeld worden door toeristen, maar toch van alles te bieden hebben; vakwerkhuizen met speelse voorgevels, culturele bezienswaardigheden en leuke winkeltjes en restaurants. De historische stadskernen worden verbonden door een mooie fietsroute die je meeneemt door een rustige omgeving met een rijk verleden. Onderweg kun je afstappen voor oude burchten en kastelen, een lekkere lunch langs het water of een drankje in een van de boerencafés of biertuinen. De etappes tussen de stadjes zijn rond de 50 kilometer lang en starten kan in elke gewenste stad.

De paardenstad, een bedevaartsoord en het Venetië van Westfalen

Ook al kun je de fietsroute in elke stad beginnen; de paardenstad Warendorf is de meest gebruikelijke startplaats van deze rondweg. Al sinds 1826 draait hier alles om de paardensport. Voordat je op de fiets stapt is een bezoek aan de stoeterij en natuurlijk het aangrenzende historische centrum absoluut de moeite waard. Een andere parel aan de fietsketting is de studentenstad Lippstadt. Via de rivier de Lippe fiets je deze levendige stad binnen, die dankzij de ligging langs vele wateren en meren ook wel het ‘Venetië van Westfalen’ wordt genoemd. Ook het stadje Werl is op zijn eigen manier bijzonder. Voor de 100.000 bedevaartgangers die het middeleeuwse stadje jaarlijks bezoeken is romaanse Mariä Heimsuchung een bijzondere bestemming. De kerk maakt van Werl de op twee na grootste bedevaartplaats van Duitsland. Bovendien staat Werl ook nog bekend als zoutstad. In het kuurpark vind je het oude gradeerwerk.

Zes minstens zo bezienswaardige steden vormen de overige schakels van deze fietsroute.

In het noordelijke Münsterland komt de route langs de renaissancestad Steinfurt pikt het rond de vakwerkstad Tecklenburg een stukje van de heuvelruggen van het Teutoburgerwoud mee. In het zuidelijke Westfalen brengt de fietsroute je langs het gradeerwerk van Werne, de ruim 250 monumentale bouwwerken van de jonge stad Rheda-Wiedenbrück, de hanzestad Soest en het sprookjesachtige Rietberg aan de Ems.

Informatie

Alle 9 historische steden van deze fietsroute zijn binnen een tot twee uur vanaf de grens bij Hengelo/Enschede of Arnhem te bereiken. Ook met het openbaar vervoer ben je snel op je bestemming. Wil je verschillende trajecten achter elkaar afleggen en heb je geen zin in gesleep met bagage, dan kun je kiezen uit drie verschillende arrangementen van meerdere dagen of het zevendaagse arrangement waarmee je de hele route aflegt. Je overnacht hierbij in verschillende hotels en je bagage wordt elke dag naar de volgende accommodatie gebracht. Onderweg zijn er verschillende oplaadpunten voor e-bikes beschikbaar. Een overzicht van de route, te boeken arrangementen en uitgebreide reisinformatie is te vinden op de site.

 

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!