eenoudergezin vakantie

Gescheiden moeders vaker met kinderen op vakantie dan alleenstaande vaders

In je eentje de tent opzetten of alleen met twee kinderen twaalf uur lang in de auto zitten. Uit cijfers van reisbureaus voor alleenstaande ouders blijkt dat gescheiden moeders veel vaker met hun kinderen een reis boeken dan vaders. “De vaders beslissen vaak last minute, maar dan zijn de reizen al uitverkocht.”

Vakantie met de kinderen

De boekingen die reisorganisatie voor eenoudervakanties Estivant nu nog binnenkrijgen, zijn meestal van vaders die nog met hun kinderen weg willen. “Alleenstaande vaders boeken vaker last minute hun vakantie dan alleenstaande moeders”, zegt Marijke Onstein van Estivant. Vorig jaar zomer werden de eenoudervakanties voor 70 procent door moeders geboekt. In 30 procent was het de vader die de reis organiseerde. Dit jaar zien de cijfers er hetzelfde uit.

‘De schaamte is er vanaf’

Ook bij Maris Life kunnen gescheiden ouders een vakantie boeken. Ongeveer tachtig procent van de reizen wordt door de moeder gepland. “Als je dan aankomt is het fijn gelijkgestemden te vinden die snappen wat je doormaakt en die ook op zoek zijn naar sociale contacten”, vertelt Emma Blanchard, mede-eigenaar van Maris Life.

Blanchard denkt dat vaders minder vaak naar het buitenland gaan met hun kinderen en tijdens hun vrije dagen vooral veel dagjes weggaan. “Het is ook vrij veel gedoe: alle tassen in je eentje inpakken, alleen naar het vliegveld of een lange autorit. Het is cliché om te zeggen, maar moeders zijn meer gewend dit soort zaken te regelen. Toch zien we steeds meer vaders op onze reizen. De schaamte om zo’n georganiseerde eenoudervakantie te boeken is er inmiddels vanaf.”

‘Het zit al in hun systeem’

“Het verbaast me niks dat vrouwen vaker vakanties boeken”, zegt Belle Derks. Ze is hoogleraar sociale wetenschappen bij Universiteit Utrecht. “Uit onderzoek blijkt dat moeders vaker dan vaders het plichtsgevoel voelen om het gezinsleven te organiseren. Ze zijn vaker de ‘managers’ van het gezinsleven. Bij een scheiding zitten die extra zorgtaken, en dus ook de vakantie regelen, al in het systeem.”

Het aantal werkuren van gescheiden mannen verandert, die zijn vaker gelijkwaardig verdeeld met die van de gescheiden moeders. Maar de verdeling van de zorgtaken verandert een stuk langzamer. “De man is absoluut met een inhaalslag bezig, hij zorgt meer dan vroeger. Maar door de lange geschiedenis van deeltijdwerken bij vrouwen, duurt het even voor de rol van de vader serieus genomen wordt. De moeder wordt bijvoorbeeld nog steeds vaak als eerste gebeld als een kind ziek is.”

Vaders boeken vaker last minute

De scheefstand tussen vaders en moeders is er volgens Rineke van Doorn altijd al geweest. Ze runt vijftien jaar de website eenoudervakantiegids.nl, haar eigen reisbureau voor eenoudergezinnen. “De moeders plannen meer vooruit. Ze denken vaker na wat de kinderen willen en of er leeftijdsgenoten zijn. Wat ik merk is dat moeders veel meer bezig zijn met achtervang. Als er iets met hen gebeurt, wie zorgt er tijdens de vakantie dan voor de kinderen?”

Quality time

De vaders die bij haar boeken zijn soms iets minder bewust bezig met de behoeftes van de kinderen. “Ze boeken vaak last minute de vakantie, waardoor we soms al vol zitten. Ik zie wel dat de vaders die bij ons boeken, meer quality time met de kinderen willen. De alleenstaande vaders die niet bij ons boeken zijn misschien wat makkelijker dan de moeders: die plannen niet te ver vooruit, die kijken op welke camping plek is, stoppen de kinderen achter in de auto en rijden er gewoon heen.”’

Bron: RTL nieuws

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!