eenoudergezin vakantie

Gescheiden moeders vaker met kinderen op vakantie dan alleenstaande vaders

In je eentje de tent opzetten of alleen met twee kinderen twaalf uur lang in de auto zitten. Uit cijfers van reisbureaus voor alleenstaande ouders blijkt dat gescheiden moeders veel vaker met hun kinderen een reis boeken dan vaders. “De vaders beslissen vaak last minute, maar dan zijn de reizen al uitverkocht.”

Vakantie met de kinderen

De boekingen die reisorganisatie voor eenoudervakanties Estivant nu nog binnenkrijgen, zijn meestal van vaders die nog met hun kinderen weg willen. “Alleenstaande vaders boeken vaker last minute hun vakantie dan alleenstaande moeders”, zegt Marijke Onstein van Estivant. Vorig jaar zomer werden de eenoudervakanties voor 70 procent door moeders geboekt. In 30 procent was het de vader die de reis organiseerde. Dit jaar zien de cijfers er hetzelfde uit.

‘De schaamte is er vanaf’

Ook bij Maris Life kunnen gescheiden ouders een vakantie boeken. Ongeveer tachtig procent van de reizen wordt door de moeder gepland. “Als je dan aankomt is het fijn gelijkgestemden te vinden die snappen wat je doormaakt en die ook op zoek zijn naar sociale contacten”, vertelt Emma Blanchard, mede-eigenaar van Maris Life.

Blanchard denkt dat vaders minder vaak naar het buitenland gaan met hun kinderen en tijdens hun vrije dagen vooral veel dagjes weggaan. “Het is ook vrij veel gedoe: alle tassen in je eentje inpakken, alleen naar het vliegveld of een lange autorit. Het is cliché om te zeggen, maar moeders zijn meer gewend dit soort zaken te regelen. Toch zien we steeds meer vaders op onze reizen. De schaamte om zo’n georganiseerde eenoudervakantie te boeken is er inmiddels vanaf.”

‘Het zit al in hun systeem’

“Het verbaast me niks dat vrouwen vaker vakanties boeken”, zegt Belle Derks. Ze is hoogleraar sociale wetenschappen bij Universiteit Utrecht. “Uit onderzoek blijkt dat moeders vaker dan vaders het plichtsgevoel voelen om het gezinsleven te organiseren. Ze zijn vaker de ‘managers’ van het gezinsleven. Bij een scheiding zitten die extra zorgtaken, en dus ook de vakantie regelen, al in het systeem.”

Het aantal werkuren van gescheiden mannen verandert, die zijn vaker gelijkwaardig verdeeld met die van de gescheiden moeders. Maar de verdeling van de zorgtaken verandert een stuk langzamer. “De man is absoluut met een inhaalslag bezig, hij zorgt meer dan vroeger. Maar door de lange geschiedenis van deeltijdwerken bij vrouwen, duurt het even voor de rol van de vader serieus genomen wordt. De moeder wordt bijvoorbeeld nog steeds vaak als eerste gebeld als een kind ziek is.”

Vaders boeken vaker last minute

De scheefstand tussen vaders en moeders is er volgens Rineke van Doorn altijd al geweest. Ze runt vijftien jaar de website eenoudervakantiegids.nl, haar eigen reisbureau voor eenoudergezinnen. “De moeders plannen meer vooruit. Ze denken vaker na wat de kinderen willen en of er leeftijdsgenoten zijn. Wat ik merk is dat moeders veel meer bezig zijn met achtervang. Als er iets met hen gebeurt, wie zorgt er tijdens de vakantie dan voor de kinderen?”

Quality time

De vaders die bij haar boeken zijn soms iets minder bewust bezig met de behoeftes van de kinderen. “Ze boeken vaak last minute de vakantie, waardoor we soms al vol zitten. Ik zie wel dat de vaders die bij ons boeken, meer quality time met de kinderen willen. De alleenstaande vaders die niet bij ons boeken zijn misschien wat makkelijker dan de moeders: die plannen niet te ver vooruit, die kijken op welke camping plek is, stoppen de kinderen achter in de auto en rijden er gewoon heen.”’

Bron: RTL nieuws

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!