Heerlijk om al die nieuwe smaken en geuren tot je te nemen als je op reis bent. Proeven van lokale gerechtjes hoort zeker bij de verrukkingen en verrassingen van het reizen. Maar ziek worden op je prachtige rondreis, daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
En of je nu in Thailand of Zuid-Amerika verblijft tijdens je reis, ziek worden van verkeerd eten of drinken kan je overal overkomen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en neem deze 7 tips in acht. Dan geniet je optimaal van je vakantie!
1. Eet alleen gerechten die goed zijn verhit
Je wilt er misschien niet al te vaak bij stilstaan, maar bacteriën zijn overal. Aan de Nederlandse beestjes zijn we gewend, maar aan de buitenlandse niet. Slechte bacteriën waar locals wél gewend aan zijn, zorgen bij ons juist voor de meeste irritaties in onze maag- en darmregio. De beste oplossing? Eet groentes die voldoende zijn verhit (dus geen salades) en snacks die vers zijn gebakken, zodat alle bacteriën dood zijn. Neem gerust even een kijkje in de keuken om te zien hoe je eten wordt bereid. Let er daarbij eens op door hoeveel mensen je eten wordt aangeraakt: hoe minder hoe beter.
2. Koop alleen fruit mét schil en schil zelf
Fruitschillen kunnen vol zitten met slechte bacteriën. En als je zelf een mango kunt plukken, weet je zeker dat je aan dat stuk fruit over vier uur nog steeds fijne herinneringen hebt. Is die mogelijkheid er niet en koop je fruit op de markt of bij een kraampje langs de weg? Was het dan zelf nog even met schoon water, voordat je je tanden erin zet. Koop vooral geen gesneden of geschild fruit.
3. Gebruik je gezonde verstand
Vooral in Zuidoost-Azië is het oppassen geblazen met rauw vlees. Ook is het voor de durfals onder ons niet verstandig om dierenhersenen te eten; je loopt hierdoor het risico ziektes op te lopen die op de gekke-koeienziekte lijken. Gebruik daarom je verstand en bestel alleen eten wat je kunt definiëren. Maar ook hier geldt: eet alléén gekookt of doorgebakken voedsel. Zelfs als je lokale lekkernijen als dierenhersenen links laat liggen, blijft er genoeg te kiezen over, zonder dat je je hoeft te vergrijpen aan een fastfoodketen.
4. Ken je lijf
De één is beter bestand tegen bacteriën dan de ander. Zelf ken je je lijf het beste, dus houd rekening met je gestel. Als je thuis doorgaans aardappelen met groente eet, is je lijf wellicht minder goed bestand tegen onbekend voedsel dan wanneer je al gewend bent gevarieerd of heet te eten. Krijg je cavia vlees of slang aangeboden, denk dan vooraf goed na hoe je verwacht dat je lijf erop zal reageren.
5. Blijf opletten onderweg
Ook als je veel reist, moet je blijven letten op wat je eet. Misschien raak je enigszins gewend aan buitenlands eten, maar immuun voor slechte bacteriën word je nooit. Dus laat risicovolle gerechten links liggen. Zo vermijdt je ernstige, soms levensbedreigende infecties, zoals dysenterie en paratyfus of ziekten als hepatitis E en verschillende soorten parasieten.
6. Spoel je schoon; drink veel water
Antibiotica worden meestal pas voorgeschreven als het kwaad als is geschied. Mocht je het gevoel krijgen iets verkeerds te hebben gegeten, drink dan sowieso veel water (liters). Koop alleen flesjes water waar de dop nog goed dicht op zit, want hier wordt vaak mee gesjoemeld om extra geld te verdienen. Zo voorkom je misschien het ergste: een hardnekkige infectie. Eén geruststelling: mocht je toch ziek worden dan kun je vaak wél medicijnen krijgen.
7. Eet lokaal
Ben je op reis in het binnenland? Pas dan op met ‘verse’ producten. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat je zeevisje vandaag per koelwagen in het binnenland is gearriveerd. Je doet er dus verstandig aan om zoveel mogelijk van lokale producten te genieten.
Meer gezond op reis tips vind je hier.