gezond eten op reis

Gezond eten op reis: 7 tips

Heerlijk om al die nieuwe smaken en geuren tot je te nemen als je op reis bent. Proeven van lokale gerechtjes hoort zeker bij de verrukkingen en verrassingen van het reizen. Maar ziek worden op je prachtige rondreis, daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

En of je nu in Thailand of Zuid-Amerika verblijft tijdens je reis, ziek worden van verkeerd eten of drinken kan je overal overkomen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en neem deze 7 tips in acht. Dan geniet je optimaal van je vakantie!

1. Eet alleen gerechten die goed zijn verhit

Je wilt er misschien niet al te vaak bij stilstaan, maar bacteriën zijn overal. Aan de Nederlandse beestjes zijn we gewend, maar aan de buitenlandse niet. Slechte bacteriën waar locals wél gewend aan zijn, zorgen bij ons juist voor de meeste irritaties in onze maag- en darmregio. De beste oplossing? Eet groentes die voldoende zijn verhit (dus geen salades) en snacks die vers zijn gebakken, zodat alle bacteriën dood zijn. Neem gerust even een kijkje in de keuken om te zien hoe je eten wordt bereid. Let er daarbij eens op door hoeveel mensen je eten wordt aangeraakt: hoe minder hoe beter.

2. Koop alleen fruit mét schil en schil zelf

Fruitschillen kunnen vol zitten met slechte bacteriën. En als je zelf een mango kunt plukken, weet je zeker dat je aan dat stuk fruit over vier uur nog steeds fijne herinneringen hebt. Is die mogelijkheid er niet en koop je fruit op de markt of bij een kraampje langs de weg? Was het dan zelf nog even met schoon water, voordat je je tanden erin zet. Koop vooral geen gesneden of geschild fruit.

3. Gebruik je gezonde verstand

Vooral in Zuidoost-Azië is het oppassen geblazen met rauw vlees. Ook is het voor de durfals onder ons niet verstandig om dierenhersenen te eten; je loopt hierdoor het risico ziektes op te lopen die op de gekke-koeienziekte lijken. Gebruik daarom je verstand en bestel alleen eten wat je kunt definiëren. Maar ook hier geldt: eet alléén gekookt of doorgebakken voedsel. Zelfs als je lokale ‘lekkernijen’ als dierenhersenen links laat liggen, blijft er genoeg te kiezen over, zonder dat je je hoeft te vergrijpen aan een fastfoodketen.

4. Ken je lijf

De één is beter bestand tegen bacteriën dan de ander. Zelf ken je je lijf het beste, dus houd rekening met je gestel. Als je thuis doorgaans aardappelen met groente eet, is je lijf wellicht minder goed bestand tegen onbekend voedsel dan wanneer je al gewend bent gevarieerd of heet te eten. Krijg je cavia vlees of slang aangeboden, denk dan vooraf goed na hoe je verwacht dat je lijf erop zal reageren.

5. Blijf opletten onderweg

Ook als je veel reist, moet je blijven letten op wat je eet. Misschien raak je enigszins gewend aan buitenlands eten, maar immuun voor slechte bacteriën word je nooit. Dus laat risicovolle gerechten links liggen. Zo vermijdt je ernstige, soms levensbedreigende infecties, zoals dysenterie en paratyfus of ziekten als hepatitis E en verschillende soorten parasieten.

6. Spoel je schoon; drink veel water

Antibiotica worden meestal pas voorgeschreven als het kwaad als is geschied. Mocht je het gevoel krijgen iets verkeerds te hebben gegeten, drink dan sowieso veel water (liters). Koop alleen flesjes water waar de dop nog goed dicht op zit, want hier wordt vaak mee gesjoemeld om extra geld te verdienen. Zo voorkom je misschien het ergste: een hardnekkige infectie. Eén geruststelling: mocht je toch ziek worden dan kun je vaak wél medicijnen krijgen.

7. Eet lokaal 

Ben je op reis in het binnenland? Pas dan op met ‘verse’ producten. Het is namelijk onwaarschijnlijk dat je zeevisje vandaag per koelwagen in het binnenland is gearriveerd. Je doet er dus verstandig aan om zoveel mogelijk van lokale producten te genieten.

Meer gezond op reis tips vind je hier.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!