Met heimwee naar de zomervakantie reizen we in gedachten terug van Spanje naar Marokko, Tunesië, Kroatië, Griekenland en Turkije. Natuurlijk moeten we de afslag Italië en Frankrijk niet vergeten. We hebben dan de hele Méditerranée te pakken. Om thuis na te genieten van een zalige zomervakantie kunnen we ons verlekkeren aan deze mediterrane smaakmakers.
Kleurrijk en smaakvol
De Mediterranée is kleurrijk en smaakvol. Dat kunnen we ter plekke gaan beleven en dat gaan veel van ons ook zeker doen. Maak er een gewoonte van om af en toe de smaken en geuren van het Middellandse zeegebied in jouw keuken te laten komen.
Principes van mediterraan dieet
Bij het volgen van een mediterrane dieet zijn er 4 principes. Ten eerste eet plantaardig, zoals bonen, granen, groente en fruit. Ten tweede eet vlees van kop tot staar en in kleine hoeveelheden. Daarnaast moet je gevarieerd en met respect voor de seizoenen eten, rekening houdend met de kenmerkend smaken. Als laatste hanteren ze het principe dat je lokaal moet eten. Voor die laatste moeten we ter plekke zijn, dat komt mogelijk in de zomer. Nu eerst thuis even de smaak papillen al vast in stemming brengen.
1. Pimentón de la Vera
Spaans gerookt paprikapoeder is een heftige smaakmaker die groente, bonen en vleesgerechten een onvervalste Spaanse smaak geeft. Vooral als je het combineert met een scheutje sherry. Je moet er wel voor naar een delicatessenzaak.
2. Kikkererwten
Peulvruchten en bonen maken de dienst uit in de grote Méditerranée. Vooral de kikkererwten zijn populair. Je kunt ze zelf weken en koken, voor de ultieme smaak. Door de verdere toevoeging wordt de richting bepaald. Spaans met chorizo en pimentón de la Vera, midden-oosters met tahina en citroensap en Italiaans wanneer er pasta, tomaat, wortel en olijfolie wordt toegevoegd.
3. Witte kaas
In veel mediterrane keukens spelen verse witte kazen een grote rol. Denk maar aan mozzarella, burrata en ricotta in de Italiaanse keuken. In Griekenland en Turkije is feta een favoriete, op Cyprus en in het Midden-Oosten eten ze graag zoutige halloumi en labne, dit is uitgehangen, hartige yoghurt. Al deze witte kazen smaken heerlijk bij groenten en salades. Zo kun je verse, zoutige Turkse kaas met wat noten en kruiden mengen voor een heerlijke mediterrane kaasdip.
4. Harissa
De pittige peperpasta uit Tunesië is er van superheet tot mildheet en van droge tot natte pasta. Met of zonder specerijen als koriander, komijn of karwij. In Nederland is het meestal mild pittig van smaak en te koop in een tube of blikje. Vanuit traditie wordt deze pasta gebruikt als smaakmaker bij couscous, merquezworstjes en in soep. Maar eigenlijk is het geschikt voor alles waar meer pit in mag.
5. Duivenbladeren
De verse bladeren van de druivenstruik. Heb je zo’n struik in je tuin, dan kun je de bladeren afspoelen, blancheren en gebruiken om fijngesneden salade mee te eten. Doe wat salade op het midden van het blad, vouw dubbel en eet op. Je kunt ze ook klassiek vullen met rijst, tomaat, peterselie en 7-spices, rol op en laat ze langzaam in een laagje water stoven,. Je kunt ze ook losjes met wat witte kaas vullen en in de over bakken.
6. Sumak en citroensap
Zuur is in veel mediterrane keukens van groot belang, vooral in salades en dressings. Naast citroensap wordt veel sumak gebruikt. Dit is het poeder van het besje van de sumakplant. Het smaakt goed op gegrilde vis, groente, vlees en zuivel. Eigenlijk smaakt het overal op.